Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hasan Tahsin Günek
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

TANZİMAT’TAN I. MEŞRUTİYET’E İMPARATORLUK ORMANLARI (1839-1877) -2

Hasan Tahsin Günek 4 Ocak 2019 Cuma 13:44:36
 

Bricogne’da Türkiye’de yapılmış olan çalışmalar hakkında yazmış olduğu iki makalesini “Revue des Eaux et Forets” adlı dergide “Türkiye’de ormancılık heyeti” ve “Osmanlı İmparatorluğu Ormanları” adı altında 1876 ve 1877 yıllarında yayınlamıştır. Bu makaleler eski Orman Genel Müdürlerinden Merhum Fahri BÜK (Mehmet Fahrettin BÜK-1897-1953) tarafından Türkçeye çevrilmiştir.

Fahri BÜK (1897-1953)

“Adolphe Bricogne; 24.01.1825 tarihinde Montpellier’de doğmuştur. Nancy orman okulundan mezun olan Bricogne Fransız ormancılık örgütünde çeşitli görevlerde bulunmuştur. Bricogne, Côte-d’Or amenajman heyeti şefi iken, Tassy’nin önerisi üzerine Fransa’dan davet edilen ormancılık heyetini oluşturan Godchaux, Chervau, Simon ve ayrıca dört Fransız ormancı memur ile birlikte 15 Mayıs 1866 tarihinde İstanbul’a gelmiştir.
Bricogne, 1866 yılının Eylül ayında yanına bir Fransız orman memuru ve orman okulu mezunlarından birinin de katılması ile dört heyetten birini oluşturarak Karaman ormanlarının keşfini yapmış ve sekiz ay süren keşif sonucunda Karaman ormanlarının harita ve amenajman planları ile raporunu hazırlamıştır. Bricogne, daha sonra Godchaux ile beraber, Edirne ve Adana (Osmaniye) ormanlarının keşiflerini yaparak raporlarını vermiştir. Bricogne 1877 yılında Türk-Rus Savaşı’nın başlaması üzerine Türkiye’den ayrılmıştır. Bricogne, 1884 yılında emekli olmuş ve 21.04.1906 tarihinde Paris’te ölmüştür”6.
Türkiye’ye Davet Edilen Fransız
Ormancılık Heyetinin Çalışmaları
Ülkemize davet edilen ormancılık heyetinin çalışmaları hakkında, görevlerinin bitimiyle beraber ülkelerine dönerek başta “Revue des Eaux et Forets” adlı dergide yayınladıkları raporlar ve makaleler sayesinde ayrıntılarıyla bilgi edinebiliyoruz. Adolphe Bricogne’nun 1876 tarihinde adı geçen dergide yayınladığı ilk makalesine7 göre ülkenin ihtiyaçlarını incelemek, düzenleyici reformları hazırlamak ve gerekirse icra etmek için kurulmuş olan “Meabir Meclisi”nde yabancı unsurlar olarak, Fransız ormancılık heyetince teknik düzeyde temsilde bulunulmaktadır. Yeterli eğitim ve kapasite ile yeterli sayıda yerli personelin katıldığı Kamu İşleri Konseyi adı verilen ve ilgili bakanlığın başkanlığında bir danışma komitesinin temeli atılmıştır. Bu komite birkaç yıl boyunca en gerçekçi ve yapıcı hizmetleri yerine getirmiştir. Oluşturulan bu çalışma grubunda, ormancılık alanındaki temsilcilerin payları büyüktür.
Oluşturulan heyette ilk olarak, Acaba Osmanlı İmparatorluğu’nun muazzam toprakları geniş ormanlar içeriyor mu? Sorusu ortaya atılmıştır. Bu alanda istatistikî bilgiler eksik ve yetersizdir. Ancak gelenekler, seyahat ilişkileri ve ormanlık illeri bizzat yönetmiş olan yetkililerin bazı raporlarının bu konuda çok az şüpheye yer bıraktığından da bahseder.
Öte yandan Bricogne, ormanların idare edilmesi yönünden bir ba��ıboşluk olduğunu, kontrol amaçlı herhangi bir uygulama bulunmadığını “Ormanların tabi olduğu rejimin doğası hakkında bir belirsizlik yoktu. Çünkü mutlak bir hürriyet rejimi hakimdi. Yani herhangi bir kontrolün yokluğunun sonucu olarak korkunç bir başıbozukluk, yakın gelecekte tam bir yıkım ihtimaliyle birlikte, ormanlık alanlara yönelik kötü bir muamele vardı” diye izah etmektedir.
Yine, Ormancılık örgütünün mevcut şartlarda hiçbir ilerleme kaydedemediğini, çünkü ormancılık teşkilatına ayrılmış bir gelir kaynağı olmadığından, koruyucu önlemlerin uygulanamadığını yazmaktadır.
Bricogne, idarecilerin isteksizliklerinden de şikâyetçidir. Bu durumu açıklarken “Eksik olan eylem aracı değildir. Ama idareciler, ya değişim korkusundan ya da pervasızlıktan ötürü reformları uygulamakta isteksizdi. Her zaman reformların ormanlar açısından uygulanmasını ertelediler. Böylece, Kamu İşleri Konseyi’nin hiçbir sonuç çıkmayan oturumları, sayısız çalışmaları, misyon temsilcilerinin zamanını boş yere harcamaya devam etti” demektedir.
Yapılacak ıslah çalışmaları kapsamında miri ormanların kesilmesi, Avrupa’ya satılacak ağaçların tespiti ve sair bazı teknik hususlar için Fransa’dan yeni mühendisler getirtilmesi düşünülerek teklif edilmişti8.
            (Devamı Yarın)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER