• Haberler
  • Genel
  • Tankların Yeni Kâbusu Roketsan'ın PUSU Silah Sistemi

Tankların Yeni Kâbusu Roketsan'ın PUSU Silah Sistemi

Roketsan, tankların yeni kâbusu PUSU Kule Üstü Silah Sistemi'ni SAHA EXPO Fuarı'nda tanıttı.

Roketsan, geliştirdiği PUSU Kule Üstü Silah Sistemi'ni SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nda kamuoyuna duyurdu. Bu sistem, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçları doğrultusunda tasarlandı ve ilk kez Ateş Serbest 2024 Tatbikatı sırasında sergilendi. PUSU, 4 adet CİRİT Füzesi ile görev yapma kapasitesine sahip ve Roketsan, bu sistemin teslimatlarına başladı. Ayrıca, gerekli elektro-optik sistemleri ve konsolları entegre ederek etkin kullanımını artırmayı hedefliyor.

Tankların Yeni Kâbusu Roketsan'ın PUSU Silah Sistemi

PUSU ARACININ ÖZELLİKLERİ

PUSU Aracı, arka kısmında 4 adet atışa hazır CİRİT Lazer Güdümlü Füze bulunduruyor. Bu füzeler, 8 kilometreye kadar etkin koruma sağlama kapasitesine sahip. Ön kısımda bulunan KARAKURT Elektro-Optik Sistemi sayesinde hedeflere yönlendirme yapabiliyor. Aracın üzerinde ayrıca yedek CİRİT füzeleri de taşınabiliyor. PUSU, kullanıcı dostu bir tasarıma sahip olup, konumlandırma kolaylığı sayesinde asimetrik çatışma alanlarında etkin bir şekilde kullanılabilme imkanı sunuyor.

Tankların Yeni Kâbusu Roketsan'ın PUSU Silah Sistemi

CİRİT LAZER GÜDÜMLÜ FÜZE

CİRİT, kara, deniz ve hava araçlarından hafif zırhlı ya da zırhsız, sabit ve hareketli hedeflere karşı yüksek vuruş hassasiyetine sahip bir füze sistemidir. Yeni nesil bir füze olan CİRİT, güdümsüz 2,75” roketler ile güdümlü tanksavar füzeleri arasındaki taktiksel boşluğu doldurmak amacıyla tasarlanmıştır. CİRİT’in teknik özellikleri arasında 2,75 inç çap, 1,9 metre uzunluk ve 15 kilogram ağırlık bulunmaktadır. Füze, çok maksatlı başlık ve yüksek infilaklı başlık opsiyonlarıyla donatılmıştır ve lazer arayıcı başlık ile hedefe yönlendirilir.

ASİMETRİK ÇATIŞMA ALANLARINDA ETKİNLİK

Roketsan PUSU, asimetrik çatışma alanlarında etkinliği artıracak bir sistem olarak ön plana çıkıyor. Irak, Suriye ve Libya gibi bölgelerde kolaylıkla kullanılabilmesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonel yeteneklerini geliştirecektir. PUSU’nun atış sonrası lazer işaretleme, farklı platformlar veya özel kuvvet unsurları tarafından gerçekleştirilebilecek. Bu durum, CİRİT füzelerinin etkili bir şekilde hedefe ulaşmasını sağlayacak.

Tankların Yeni Kâbusu Roketsan'ın PUSU Silah Sistemi

ROKETSAN PUSU'NUN STRATEJİK ÖNEMİ

Roketsan’ın PUSU Kule Üstü Silah Sistemi, antitank savunmasında önemli bir güç çarpanı olmayı hedefliyor. Üzerinde taşıdığı 4 adet CİRİT füzesi ile 8 kilometreye kadar etkin koruma sağlarken, hedefleme yetenekleri sayesinde düşman unsurlarına karşı etkili bir tehdit oluşturuyor. Roketsan, bu yeni sistem ile Türk savunma sanayisinin global arenadaki konumunu daha da güçlendirmeyi amaçlıyor.

SAHA EXPO FUARI’NDA TANITIM

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, 6 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın destekleriyle düzenlenen SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı, 22-26 Ekim tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştiriliyor. Bu fuar, 120'den fazla ülkeden 1478 firmanın katılımıyla dikkat çekiyor. Roketsan, fuarda en yeni ürünlerini sergileyerek PUSU sisteminin tanıtımını yaparak bu sistemin Türk savunma sanayisinin global arenadaki konumunu güçlendirmeyi amaçladığını vurguladı.

Bakmadan Geçme