• Haberler
  • Gündem
  • Tanıtım için fuar yetmez, Afyonlulardan yararlanalım

Tanıtım için fuar yetmez, Afyonlulardan yararlanalım

Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı Başdanışmanı, Termal ve Sağlık Derneği Yüksek İstişare Kurulu Sekreteri Hüseyin Tutkun, Afyonkarahisar'da birçok projeye imza atmış bir kanaat önderi. Tutkun'un faaliyetleri Afyonkarahisar'dan sonra Ankara'da da devam ediyor. Tutkun, Ankara'da yaşayan bir Afyonkarahisarlı olarak, şehrin tanıtımı için neler yapılması gerektiğini, Gazeteniz Kocatepe'ye anlattı.GAZETENİZ KOCATEPE: Afyonkarahisar'ın tanıtım nasıl olmalı?Hüseyin Tutkun: Afyon'un tanıtımı [&hellip]

Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı Başdanışmanı, Termal ve Sağlık Derneği Yüksek İstişare Kurulu Sekreteri Hüseyin Tutkun, Afyonkarahisar’da birçok projeye imza atmış bir kanaat önderi. Tutkun’un faaliyetleri Afyonkarahisar’dan sonra Ankara’da da devam ediyor. Tutkun, Ankara’da yaşayan bir Afyonkarahisarlı olarak, şehrin tanıtımı için neler yapılması gerektiğini, Gazeteniz Kocatepe’ye anlattı.
GAZETENİZ KOCATEPE: Afyonkarahisar’ın tanıtım nasıl olmalı?
Hüseyin Tutkun: Afyon’un tanıtımı ile ilgili Ankara’da Egem Platformu var. Egem Platformu’nun etkinlikleri var, bir de İstanbul’da tanıtım fuarı var. Bu işlerle uğraşanların aklına ilk olarak fuar ve festival geliyor. Afyonkarahisar’ın tanıtımı, Afyonkarahisar’ın markaları ile olur. İlk 500 şirket endeksine bir tane firma sokarsa Afyonkarahisar, tanıtım olur. Afyonkarahisar, ürünü ve tarihi ile olur marka. Egem Platformu’nun tanıtım günlerine birkaç defa gittim. Orada başka iller, Afyonkarahisar adı altında başka ürünler satıyorlar. Biz Afyonkarahisar tanıtımı denildiğinde fuar ya da panayırdan ibaret etkinlikleri görmemeliyiz. Bunlar elbette olmalı, İstanbul’da elbette Afyonkarahisar Günleri düzenlenmeli.

KOCATEPE İÇİN ÇALIŞMALIYIZ
Konserlerle ilgi çekilecek bu fuara…
Afyonkarahisar Tanıtım Günleri’ndeki konserlerde, Afyon’un yetiştirdiği bir sanatçı bile yok. Afyon’un tanıtımını yapacaksanız, siyaset yüzünün Afyon’un tanıtım yüzü olması gerekiyor. Bugünlerde Afyon’un tanıtımı için Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun olması bizim için bir şans. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndaki başarı, Afyonkarahisar’ın tanıtımına olumlu bir katkı sağlıyor. Ankara’da Yenimahalle Başkanı, Afyonkarahisar için bir şans. Afyonkarahisar’ın tanıtımı için Avşar Madensuyu ile Avşar Emaye bir şans. Kocatepe, Afyonkarahisar’ın tanıtımı için bir şans. Çanakkale’yi, sadece şehitlikleri ziyaret ettikleri için bir marka olarak görüyorlar insanlar. Kocatepe için böyle bir çalışmamız, yok. Afyon’un tanıtılması, Afyon’un değerlerine sahip çıkılmasından geçiyor. Afyonkarahisar, Afyonlu olup da farklı illerde çalışan ve yaşayan bürokrat, yönetici, gazeteci, siyasetçi, işadamı gibi kişileri harekete geçirmeli, onlardan faydalanmalı.
Afyon bu isimleri tanımıyor mu, önemsemiyor mu?
Afyon bu isimleri tanıyor, neden tanımasın. Fakat buradan bakınca fazla önemsenmiyor gibi geliyor bana. Tıpta Afyonkarahisar’ın yetiştirdiği insanlar dünyaya gidiyorlar, farklı ülkelerde derslere giriyorlar. Afyon’un yetiştirdiği bir işadamı vardı, biz ona sahip çıkamıyoruz.
Afyon’un ihtiyacı olan, Afyon’da ciddi, dünya çapında bir mermer fuarıdır. Afyon’un ürününü Çin’de satabiliyorsanız, tanıtım budur. Fuar ya da panayırla kendimizi kandırırız.
AİDİYET DUYGUSUNU GELİŞTİRMELİYİZ
Tanıtım denince bir ara Feshane de gündeme geldi. Afyon kendini Feshane’de tanıtamayacak bir il mi?
Hayır. Ankara’da pek çok işadamımız var. Afyon, o işadamlarının farkında değil. O işadamları da Afyon’a gittikten sonra şehre aidiyet duygularıyla bakmıyorlar. Çünkü bağları kalmıyor. Asım Kocabıyık’tan sonra Kocabıyık Ailesi’nin Afyonlu olduğunu hatırlatmanız gerekir. Park Bravo grubunun sahibi, Özçoban Ailesi’ne Afyonlu olduğunu hatırlatmazsanız, bu ailelere yatırım için fırsat tanımazsanız, olmaz. Bizim Afyon’un yetiştirdiği insanları, kazanmamız lazım.
Ege lobisinin çok zayıf olduğunu görüyoruz. Bizim Ege lobisini kurmamız gerekiyor. Bunun için de çok insana ihtiyaç yok. Ankara’da 100, İstanbul’da 100 kişi ile başlayabiliriz, onlar Afyon’a yatırım yaptığı zaman büyük bir gelişim olacak. CD basarak, albüm yaparak, Karahisar Kalesi’nin fotoğrafını çekerek değil, farklı bakış açılarıyla tanıtıma yaklaşmak gerek.
İLKER BAŞBUĞ’DAN AFYON LİSESİ ÖNERİSİ
Ne yapılması gerekiyor peki?
Ankara’da Termal Sağlık Kongre Çalıştayı yapıldı. 70’e yakın ülkenin temsilcisinin geldiği toplantıda AK Partili Metin Külünk, ‘Bu çalıştay Afyon’da yapılmalıydı’ dedi. Bu çok kolay.
Afyon’un tanıtılması için Afyon’u yöneticilere görev düşüyor. Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu, 10 yıldır bakanlık yapmaktadır. Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Afyonkarahisarlıdır. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un Afyonkarahisar ile özel bir bağı vardır. Bunların farkına varıp bunlarla ilgili bağlantılar yapmak gerekir. Afyon ile ilgili kaygıları olan, hayalleri olan herkesi bir araya toplayıp dinlememiz lazım. Afyon’un menfaatine olan her şeyin yanındayız. Bunu özellikle söylüyorum. Afyon’un Kocatepe ile ilgili bir çalıştay yapması gerekiyor. Afyon’u yönetenlerin, Afyon’da söz sahibi olanların talep etmesi gerekir. Talep olursa, Ankara’daki herkes teveccüh eder. İlker Başbuğ, İsmail Küçükkaya’ya ‘Sen Kütahyalısın, git Afyon Lisesi’ni gez; Afyon Lisesi birçok ünlü yetiştirmiştir, çok önemlidir’ demiş. Siyaset adamlarının, ticaret adamlarının, sivil toplum kuruluşlarının hepsinin Kocatepe ile ilgili bir talebi olmalı. Bu talebi Ankara mutlaka karşılar. Ankara’da yaşayan Afyonlular’dan 3 bin kişiye Kocatepe ile ilgili bir soru sormuştuk. Kocatepe’yi görenlerin oranı yüzde 10 civarında çıkmıştı. Bizim kendi memleketlimiz daha Kocatepe’yi görmemişler. Kocatepe için altyapı çalışması yapmamız gerekiyor. Yol yapmışız, ama tarihi gelişmeleri anlatacak altyapıya da ihtiyaç var.
SUCUK VEYA LOKUM
TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL
Sizin önereceğiniz projeler neler?
Afyon’u tanıtmak çok kolay. RifatHisarcıklıoğlu’nun boynuna bir kangal sucuk takmayı yeterli görüyorsanız, Bakan Eroğlu TRT’ye çıktığında sucuk firması olarak ona sponsor olacaksınız. Olamıyorsanız orada bir soru işareti var. TanıtmayıAnkara’ya Afyon’dan birkaç ürün götürmek, birilerine mermerden yapılmış satranç takımı hediye etmek, devlet büyüklerinin boynuna sucuk geçirmek olarak anlıyorsak, zaten burada yanlış yapıyoruz demektir.10 projeyle Afyon tanıtılır. Sağlık, sanat, spor, siyaset ve ticaret. Bu kadar basit.
Afyon’da Klasik Müzik ve Caz Festivali yapan adamın başına gelmeyen kalmadı. Bununla ilgili mutlaka bir tanıtım vakfı kurmamız gerekir. Vakıf, turizmi ve sanatsal faaliyetleri üstlenmeli. Afyonkarahisar’ın tanıtımı için AFJET bile başlı başına bir markadır. Bunu bile kullanabiliriz. Vakıf kurulmalı ve her kurum ve kuruluş buna ödenek ayırmalı. İzmir’de mermer fuarı yapılıyor, bunu Afyon’a almamız çok zor. Bir ürünü mutlaka marka yapmalıyız. Bununla ilgili çalışma yapmalıyız. Her konuda marka iddianız olmaz. 10 üründe marka olamazsınız. Afyon termal sağlıkta marka olabilir. Otellerin uluslararası sigorta şirketleri tarafından tanınır bilinir olması lazım. İkinci markamız ise tarihi ve kültür alanı olmalı. Konya’nın bir markası var, bir de yan markası var. Marka ve marka yüzü ortaya çıktığı zaman geri kalanını desteklemek kolaydır. Yoksa alınacak 3-5 stantla büyük bir şehrin özelliklerinin tanıtılması ve topluma yansıtılması zor.
ULAŞIMA BİR ÇARE GEREK
Tanıtım denilince, termal turizm akla geliyor. Termal turizm denilince de Zafer Havaalanı…
Bazı konular, bazı şartların değişmesi ile de alakalı. Mesela Ankara’da düzenlenen Termal Sağlık Çalıştayı’nı Afyonkarahisar’da düzenlemek istedik. Ama Zafer Havaalanı’na uçuş yok. Ürdün’den hastane sahibi gelecek, İstanbul’dan aktarma yapacak. Bu durum, Afyon’a gelecek misafirler için kabul edilemez bir hal alıyor. Zafer Havaalanı bu sebeple, termal turizmin gelişmesi için kuruldu; ama bir tek İstanbul uçuşuyla nasıl gelişme sağlanacak?
Çin’e Sultandağı kirazının ihraç edilmesi için 2012’den bu yana uğraşılıyor. O zamanki milletvekilimiz Ahmet Toptaş, Sultandağı Belediye Başkanımız ve İhsan Beşer bu konuyla ilgilendi. Her sorunu aştık, ulaşıma takıldık. Kargo uçuşuna uygun bir yapılanma şart. Zamanında Askeri Havaalanı’nın açılması da bu nedenle istenmişti. Ulaşım sıkıntısı olduğu müddetçe ihracatınızda büyük bir yükselme olmaz, büyük çalıştaylar yapamazsınız. Halbuki Afyon, kavşak nokta diye bilinir. Bundan bir yıl önce firma, Afyon’un vişnesinin reklamını yaptı. Ama kimse bu firmaya teşekkür için aramamış. Bunları yapmak için bütçelerin sağlanması çok zor değil. Organizasyonlarda bütçenin yapılması üçüncü aşamadır. Karar verilir, altyapı sağlanır, bütçe ayarlanır. 4 işadamı bu bütçeyi ayarlar. Kültür Bakanlığında Tanıtımdan Sorumlu kişi Afyonkarahisarlı, bu kadarını söyleyeyim.
TANITIM VAKFI KURULMALI
Son söz olarak şunu söyleyeyim: Tanıtımla ilgili acil vakıf kurulmalı ve Valimiz bu vakfın başkanı olmalı. Sayın Valimizin bu konuda geldiği günden beri çalışmalarını doğru ve olumlu buluyoruz. Herkes bu konuda destek olmalı. >> Murat ARISOY’un Özel Röportajı

Bakmadan Geçme