Tanır: Yatırım artışıyla yatak sayısı artar

Afyonkarahisar Valiliği himayesinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda Kültür Turizm Bakanlığı belgeli Termal Otelcilerle İstişare Toplantısı Akrones Hotel'de yapıldı.ÇOK ŞEY BİRBİRİYLE BAĞLANTILITermal Otelcilerle İstişare Toplantısı katılımcıların tanışması ile başladı. Toplantı öncesi Akrones Hotel gezdirilerek Otelin Genel Müdür Yardımcısı Funda Özbay tarafından bilgi verildi. Toplantının açılışını İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Adalet Atacan yaptı. [&hellip]

Afyonkarahisar Valiliği himayesinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda Kültür Turizm Bakanlığı belgeli Termal Otelcilerle İstişare Toplantısı Akrones Hotel’de yapıldı.
ÇOK ŞEY BİRBİRİYLE BAĞLANTILI
Termal Otelcilerle İstişare Toplantısı katılımcıların tanışması ile başladı. Toplantı öncesi Akrones Hotel gezdirilerek Otelin Genel Müdür Yardımcısı Funda Özbay tarafından bilgi verildi. Toplantının açılışını İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Adalet Atacan yaptı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, istişare toplantısı ile paydaşlarla çalışma usulünü belirleyeceklerini belirtti. Medyanın vaktinin dar olacağı düşüncesiyle sunum kısmı akabinde toplantının basına kapanacağını söyleyen Tanır; “Akrones Hotel Genel Müdürünün kısa bir bilgilendirmesi olacak. Dünya Turizm Toplantısına katılan otel yönetiminin izlenimlerini bizimle paylaşmasını arzu ettik. Toplantı kapsamında bir mutfak çalışması da yapacağız. Aslında hiçbir şey birbirinden bağımsız değil. Siyasetin ekonomiden, psikolojiden, sosyal hayattan bağımsız olmadığı gibi turizmin de birçok alanına alıntısı olduğu gerçeği dünya da bilinen bir durumdur.” dedi.
GELİR DÜZEYİ ARTIYOR
Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, dünyadaki hareketliliğe turizm sektörü olarak bakıldığında dünyada 1 milyar 235 milyon insanın turizm amaçlı yer değiştirdiğini kaydetti. Geçen yıllarda krizlere rağmen dünya da turizm de 46 milyonluk bir artış olduğunu aktaran Tanır; “Bu artış 2008 yılına göre 300 milyonluk bir seyahat artışı anlamına geliyor. Gelir durumuna bakacak olursak Türkiye ziyaretçi sayısına baktığımız da gelir olarak 2016 yılında Türk turizm sektöründe 31 milyon 365 bin 330 lira elde edildi. Geçen yıl bilindiği üzere bir düşüş oldu. Turizmdeki bir takım sıkıntılar buna neden oldu. Dünyadaki tüm olumsuzluklara rağmen yol almasını bilen başarılı oldu” diye konuştu.
FRİGYA TERMAL BÖLGESİNDEYİZ
Dünyadan termalinden örnekler veren Mehmet Tanır, Rusya 8 milyon kişi, Almanya 10 milyon, Fransa 700 milyon, İsviçre 800 bin kişilik hizmet verileri olduğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın termal turizme bakışını aktaran Tanır; “Bakanlığımız termali dört bölgeden müteşekkil olarak ele almıştır. Biz Afyonkarahisar olarak Frigya termal bölgesindeyiz. Afyonkarahisar’ın yanında Eskişehir, Ankara, Kütahya, Uşak’da var. Bilindiği üzere Ankara’da da termal turizm anlamında çalışmalar var. Bakanlığımız termal turizmle ilgili yüz bin yatak kapasitesini ortaya koyuyor. Bir milyon 500 bin termal turizme hizmet vermek istiyor. Üç milyar dolar gibi bir öngörüsü var. Hatırlanacak olursa 2023 yılında Türkiye 500 milyar dolara gelirlerini ulaştırmak istiyor. Turizm için de 50 milyon dolar gibi bir ön görüsü var” ifadelerini kullandı.
AFYON’DAN GÜNLÜK 150 BİN ÜZERİ ARAÇ GEÇİYOR
Termal su adına Türkiye’nin bir takım üstünlüklere sahip olduğunu kaydeden Tanır şu ifadelere yer verdi: “Avrupa’da birinci konumdayız. Kaplıca konusunda ise üçüncü sıradayız. Dünya da yedinci sırada yer alıyoruz. Yani rekabet edilebilir bir üstünlüğümüz var. Afyonkarahisar’a gelen turist sayısına 2016 yılı için bakacak olursak 695 bin 778’dir. Bunun içerisinde müdürlüğümüzün Turizm Enformasyon bürosuna gelenler, otellerimize gelenlerin sayıları var. Müze verilerimiz var. Aslında her gün yol güzergâhımız da belki 150 bin insan araçla geçiyor. Bu sayının daha fazla olduğunu düşünüyoruz”
19 TESİSİN 9’U BEŞ YILDIZ ÜZERİ
Ömer-Gecek, Sandıklı-Hüdai, Bolvadin-Heybeli termal turizm alanlarından söz eden Kültür Turizm Müdürü Mehmet Tanır, bakanlığın bu yerlerin turizm merkezi olarak ilan edip, alt yapı yatırımlarını yaparak turizm bölgesi ilan ettiğini söyledi. Tanır şöyle konuştu: “Termal su ile ilgili birliklere şebeke dağıtımı için parasal destek veriyoruz. Toplam 19 adet turizm işletme belgeli konaklama tesisimiz var. Bunların 9 tanesi beş yıldızlı ve üzerinde. Sektör içerisinde bir sınıflandırma yapmak istedik. Diğer tesislerle de ayrı bir toplantı yapacağız. Önceliği turizm işletme belgeli otellerimiz ve konaklama tesislerimize verdik. Konaklama tesisi yatak kapasitemiz 24 bindir. Bunun 6 bini bizim vergi verdiğimiz oteller. Toplamda gelecekte ön gördüğümüz rakam 36 bin 888’dir. Buraya yatırımcıların çekilmesi ve yatırım yapılması bu sayıyı yükseltecektir” Tanır, hep birlikte gerçekleştirilecek çalışmalarda Afyonkarahisarlılardan, sivil toplum kuruluşlarından ve tüm yetkililerin destek ve dualarını beklediklerini sözlerin ekledi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme