Tamamlayıcı Bes Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi'ne alışan Türkiye'nin gündeminde şimdi Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi var

Kazandığı maaşı tasarruflu kullanmak isteyen vatandaşlar, aldıkları parayı har vurup harman savurmak yerine farklı yatırım yollarıyla geleceğini inşa etmeye çalışıyor. Akla gelen ilk yatırım aracı döviz ve Borsa olsa da uzun vadeli kazanmak isteyenler, birikimlerini Bireysel Emeklilik Sistemi’nde değerlendiriyor. 

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne vatandaşlar, yatırdıkları paranın yüzde 30’u kadar da devlet desteği alıyorlar. Bireysel Emeklilik Sistemi’ne aylık 600 Türk Lirası yatıran vatandaşlar, aslında hesaplarına yaklaşık 780 lira yatırarak geleceğini korumaya çalışıyor. 

Tabii Bireysel Emeklilik Sistemi’nde son dönemde çıkan fon alım satımı ile devasa birikim yapanları da sosyal medyadaki paylaşımları ve ‘Yatırım Tavsiyesi Değildir’ notuyla tavsiye ettikleri yatırımları görmek mümkün. 

Türkiye’nin alıştığı Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yeni bir boyut getiriliyor: Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi. Bireysel Emeklilik Sistemi teşvik amaçlı olsa da Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin özellikle işverenleri bağlayıcı bir yönü bulunuyor. 4/A kadrosundaki işçinin Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ücretinin bir kısmı işverenler tarafından ödenecek. 

Bu sistem, emeklilik sonrasında yaşanabilecek sorunları daha çalışma evresinde çözme amacını taşıyor. Bununla birlikte devletin her 6 ayda bir emekliye yapacağı zammın merakla beklenmesi yerine her çalışan vatandaşın kendi hayatını idame ettirebilmesi de planlamalar arasında yer alıyo

Bakmadan Geçme