• Haberler
  • Genel
  • Tamamı pay ölçerliyse kullanılan kadar ödeniyor

Tamamı pay ölçerliyse kullanılan kadar ödeniyor

AFJET abonelerinin eş değer kullanım ve metrekare oranına rağmen farklı fatura bedeli ile karşılaşma nedenini açıklayan Genel Müdür Yusuf Ulutürk, ortak kullanım bedelinin yüzde 30 olduğunu söyledi. Ulutürk, kıyaslamanın metrekareye göre yapıldığını, apartmanın tamamında pay ölçer sistemi takılı olması halinde abonelerin kullandıkları kadar fatura bedeli ödediklerini açıkladı Ortak pay herkesi etkiliyor AFJET A.Ş Genel Müdürü [&hellip]

Tamamı pay ölçerliyse kullanılan kadar ödeniyor

AFJET abonelerinin eş değer kullanım ve metrekare oranına rağmen farklı fatura bedeli ile karşılaşma nedenini açıklayan Genel Müdür Yusuf Ulutürk, ortak kullanım bedelinin yüzde 30 olduğunu söyledi. Ulutürk, kıyaslamanın metrekareye göre yapıldığını, apartmanın tamamında pay ölçer sistemi takılı olması halinde abonelerin kullandıkları kadar fatura bedeli ödediklerini açıkladı

Ortak pay herkesi etkiliyor
AFJET A.Ş Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, metrekaresi ve kullanım biçimi aynı olan dairelerin farklı fatura bedeli ödemeleri noktasında kendilerine sıkça sorular yöneltildiğini söyledi. Bir abonenin konuyla ilgili şikayetini anlatan Ulutürk; “Abonelerimizden bir kişi karşı apartmanda sistemin komple açık olduğunu, kendisinin ısı alımı tamamen kapalı olmasına karşılık kendisine 100 TL, diğer şahsa 50 TL fatura geldiğini söyledi. Abonemiz bunun açıklamasını istedi. Konu şu; bir kere bir binanın toplam tüketimi her binaya göre değişiyor. Her binanın altında bir tane kalorimetre cihazımız var. Kalorimetre cihazından ısımız dağıtılıyor. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yönetmeliğine göre yüzde 30 oranında binaya eşit dağılım sağlanıyor. Bir bina 500 kalori tüketmiştir diğer bina 2 yüz kalori tüketmiştir. Dolayısıyla örneğin 5 yüzün yüzde 30’u 150 kalori ise 2 yüz kalorinin yüzde 30’u 60 kaloridir. 60 Kaloriyi metrekare-ye göre böldüğünüzde 200 kalori tüketen binaya sabit 10 TL ödeme düşer. Bu sabit olan bir değerdir. 150 Kalori olan da böldüğümüzde 25 TL sabit bedel gelir. Aynı metrekaredir bu doğru. Tüketimi tamamen bir taraf kullanıyordur. Ama mesela 3. dairede ki şahıs yarım ölçü de kullanmıştır, üst kattaki aboneler tam olarak kullanırsa yüzde 30 ‘luk ortak pay hepsini etkiler. Alt ve üst katta ki aboneler aynı oranda etkilenmektedir.” dedi.
Yüzde 30 ortak
paylaşım
Yüzde 30 değerin sabit değer olduğuna dikkat çeken AFJET A.Ş Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yönetmeliğine göre bu payın tüm abonelere eşit olarak dağıtılması gerektiğinin altını çizdi. Abonelerin enerjiyi tamamen kapatıp kendilerine yüzde sıfır fatura bedeli yansısın gibi bir uygulama olamayacağını kaydeden Ulutürk; “Yüzde 30 ortak paylaşımdır. Geriye kalan yüzde 70’i abonelerimizin tükettiği oranda dağıtım yapılıyor. Vatandaş şu noktada yanılıyor. A apartmanının toplam tüketimi azdır, B apartmanının ki fazladır. Dolayısıyla fazla olan binaların hiç yakmasa dahi fazlaca ödeme yapması bu nedenledir. İkincisi; Biz şu ana kadar her itiraz edenin fatura bedelini değiştirmek gibi bir durumumuz olmadı. Sadece şu var. Bir dilekçe yazılmıştır. Mesela iki daire de pay ölçerler var. Üç tane daire de ise yok. Bunu pay ölçerin yaptığına göre mi değerlendiriyorsunuz yoksa pay öçler olmayanlara göre mi? Bizim kıyas yöntemimiz metrekareye göredir. Çünkü biz ne kadar enerji kullanıldığını bilemeyiz. Apartmanın tamamında pay ölçer sistemi takılırsa aboneler yaktığı kadar fatura bedeli ödüyorlar. Ama eksik olanlar varsa durum değişiyor. Mesela Dumlupınar Mahallesi’nde bu türde bir kaç apartman var. Pay ölçer sistemi tamamen takılı olmayan apartmanlarda farklı fatura bedelleri ortaya çıkmaktadır.” diye konuştu.
Sorunun tamamlanmayan sistem
Bir apartmanda tüm abonelerin pay ölçeri olmaması halinde hesaplamanın metrekareye göre yapıldığını aktaran Yusuf Ulutürk, metrekarenin ana tüketime bölünmesi halinde yüzde 30’luk ortak payın olmadığını söyledi. Yüzde 30 oranında ki payın mecburi ödenmesi gerektiğini belirten Ulutürk; “Geçenlerde İzmir’de oturan bir bayan bize başurdu. Burada ki Afjetli konutunun ısınması kapalı olmasına rağmen kendisine 200 TL fatura bedeli geldiğini söyledi. Bu durumu inceledik. Üç konuta pay ölçer takılırken 5 konuta takılmamış. Mağdur olan bayanın konutunda pay ölçer var. Ama apartman genelinde olmadığı için mecburen fiyat metrekareye göre bölünmüş. Enerjiyi kullanmamış ama kıyas yöntemi budur. Bu tür durumlarda hiç enerji kullanmayan abonelerimizi ilk aylarda sadece yüzde 30 bedeli mahsup ettirdik. Yüzde 70 bedeli almadık. Aslında haklı değiller. Çünkü kendileri bu sistemi tamamlatmamışlar. Başka bir abonemizi de burada ki konutunu kullanmamasına rağmen metrekaye bölmek durumundaydık. Mevcut durumu tespit ettirip tutanak tuttuk. Apartman yöneticisini çağırdık.” şeklinde konuştu.
1500 Radyatör sıfır çekti
Mevcut sistemin doğru kullanımını anlatan broşürden on bin tane dağıttıklarını, abonelere her koşulda gerekli bilgiyi aktardıklarına vurgu yapan AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, söz konusu broşürlerin faturalara zımbalı olarak dağıtıldığını belirtti. Konu hakkıda televizyon programında detaylı şekilde anlattığını, gazetelere verdiği demeçlerde ve müdürlüğe gelen abonelere aktardığını söyleyen Ulutürk; “Ayrıca apartman yönetim toplantılarına yapılan davetlere katılarak yine konuyu anlattım. Mayıs ayı sonunda sistemin nasıl kullanılacağı daha iyi anlaşılacaktır. Yanlış anlaşılma ve bilgilendirmelerde var. Dubleks evi olan bir abonemize incelemeye gittik. Abonemiz iki peteği açıkta tutmasına rağmen 150 TL fatura gelmesinden yakındı. Birlikte yaptığımız sayımda iki katlı konutta toplam 12 adet kalorifer peteği belirledik. Peteklerin üstleri tamamen kapalı olduğu gibi geniş koltuklarla ısı dağılımı azalmış. Dört petek 5 dere-ceye getirilip 7 adedi kapalı konumda olunca dubleks evin ortam sıcaklığının devamlı 25 derece altına düşmemesi demektir. Söz konusu abonenin evinde 4 radyatör sürekli çalışıyor. Oda sıcaklığı 15 derece altına düşüp abone kapatsa bile sistem kedini açıp ısıtmaya başlar. Bunun da faturasal bir değeri olur. Sıfır fatura bedeli gelmez. Ama bu ay baktığımda bin 500 tane radyatör sıfır çekmiş. Aslında bunu incelememiz gerekiyor. Fazlaca üzerine gitmedik. Büyük ihtimalle komple pay ölçerlerin üzeri kapatıldı. Manipilasyon uyarısı vermiş. Bin 500 abonenin sıfır çekmesi çok enteresan. Sıfır bedelde olsa yüzde 30’luk payı almak durumundayız.” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme