Talep: Milli ve Cumhuriyetçi bir anayasa
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonu eliyle yürütülen yeni Anayasa çalışmalarına alternatif bir platform kuruldu. Türkiye’nin çeşitli illerinde toplantılar yapan Milli Anayasa Platformu, Afyonkarahisar’da da bir panel gerçekleştirdi. Paneldeki konuşmacılar, yeni Anayasa çalışması sürecinde, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin tutumunu eleştirerek “Yeni Anayasa, Cumhuriyet’in temel değerlerini güvence altına almalı” [&hellip]
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonu eliyle yürütülen yeni Anayasa çalışmalarına alternatif bir platform kuruldu.
Türkiye’nin çeşitli illerinde toplantılar yapan Milli Anayasa Platformu, Afyonkarahisar’da da bir panel gerçekleştirdi. Paneldeki konuşmacılar, yeni Anayasa çalışması sürecinde, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin tutumunu eleştirerek “Yeni Anayasa, Cumhuriyet’in temel değerlerini güvence altına almalı” görüşünde birleştiler
Türkiye’nin çeşitli illerinde toplantılar düzenleyen Milli Anayasa Platformu, Afyonkarahisar Rehberlik ve Araştırma Merkezi konferans salonunda da bir panel gerçekleştirdi. Panelde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Gürkut Acar, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Semih Koray, CHP Eski Manisa Milletvekili Şahin Mengü ile Türkiye Gençlik Birliği Genel Başkan Yardımcısı Utku Reyhan konuşma yaparken, toplantıya gelen vatandaşlar, sunumları ilgiyle takip etti.
GÜÇLER BİRLEŞMELİ
Hüseyin Şenşaştımoğlu’nun yönettiği panelde konuşan İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Semih Koray, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Türkiye’yi emparyalizmin baskısına açık bir hâle getirdiğini belirtti. Koray, yeni Anayasa yapılması süreciyle ilgili olarak şunları söyledi:
“Türkiye’nin bütün meseleleri, aynı çerçeve etrafında örülmüştür. Türkiye’nin Suriye’de ateşe sürülmek istenmesi, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi nitelemesiyle gerici ve bölücü Anayasa çalışmaları, özel yetkili savcılarca yürütülen çeşitli adlardaki operas-yonlar, Ermeni Soykırımı Yalanı ile ilgili baskılar, sendikaların ve meslek örgütlerinin etkisiz hâle getirilmek istenmesi.. Bunlar yakıcı sorunlardır. Tüm yakıcı sorunlar, aynı sorunsal etrafında birleşmektedir. Güçleri birleştirecek, milleti seferber edecek ortak bir mücadele programı oluşturulmalıdır. Bu yakıcı sorunlar, güçler birleştirilmeden, millet seferber edilmeden çözülecek sorunlar değildir.”
FEDERASYONA KARŞI ÇIKILMALI
Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Gürkut Acar ise 12 Eylül 2010’da yapılan referandumdan sonra yargının bağımsızlığını yitirdiğini belirtti. Yeni Anayasa çalışmalarının beraberinde bir federasyon önerisi de getireceğini ileri süren Acar, “Bunun örneğini Yugoslavya’da gördük. Türkiye’nin federasyon fikrine, önerisine çok ciddi biçimde karşı çıkması gerekiyor. Federasyona karşı gerekirse sokağa dökülmeyi bile düşünmeliyiz” dedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin din üzerinden siyaset yaptığını kaydeden Acar, “Türkiye’deki vatandaşlar, AKP’den önce Müslüman değil miydi? Türkiye kadar din ve vicdan özgürlüğünün bulunduğu bir ülke daha yoktur. Bu, Türkiye Cumhuriyeti’nin demokrasisidir. İrtica deniyor. İrtica, bugün hükümet olmuştur” diye konuştu.
BÖLÜNME, PSİKOLOJİ İLE BAŞLAR
Cumhuriyet Halk Partisi Eski Manisa Milletvekili Şahin Mengü de Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kullandığı söylemlerde işe başlanıldığında, 1-0 yenik olunacağını kaydetti. Mengü, dünyadaki aktörlerin, Türkiye üzerinde oyunlar oynadığını belirterek “Dünyanın Türkiye üzerindeki oyunları, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin tek başına altından kalkabileceği kadar küçük değildir. Türkiye, bir bölünme anayasasına hazırlanıyor. Ortaya çıkacak anayasa, bölünme anayasasıdır. Bölünme, evvela psikoloji ile başlar” ifadelerini kullandı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonu’nun Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından sunulacak Anayasa metninin meşrulaştırılmasında rol alacağını savunan Mengü, “Bu anayasayı, referanduma götürmeyecekler. Tahminimce AKP ile BDP destek verecek. Geri kalan milletvekillerinden bazıları da bu metnin kabülü için oy verecek ve 400’e yakın oy ile yeni Anayasa, Meclis’ten geçecek. Bizim bu süreçte, kırmadan, dökmeden, demokratik yollarla 2007’deki Cumhuriyet Mitingleri gibi mitingler yapmamız, derdimizi alanlarda anlatmamız gerek. Milli Anayasa Platformu’nun toplantılarına bizim gibi Cumhuriyetçi ve bizim gibi düşünen insanlar katılıyor. Derdimizi mitingler yoluyla halka da anlatmalıyız” dedi.
“RADİKAL DAVRANIŞLAR” ÖNERİSİ
Türkiye Gen��lik Birliği Genel Başkan Yardımcısı Utku Reyhan, bütün anayasaların devrim ya da karşıdevrim süreçlerinde gerçekleştiğinin altını çizdi. Reyhan, TBMM Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonu’nda görev alan Cumhuriyet Halk Partisi’ni de eleştirerek “Cumhuriyet değerle-rine yapılan saldırı radikal bir saldırıdır. Bu saldırıya yanıt da radikal olmalıdır. Mustafa Kemal Paşa hakkında idam fermanı çıkarıldı, Ordu ile ilgili değişik görevler verilmek istendi. Mustafa Kemal Paşa, apoletini söktü ve ‘Ben sizin ordunuzdan değilim’ dedi. Radikal bir davranış sergiledi. Bizim de radikal davranışlar sergilememiz gerekiyor” diye konuştu.
Cumhuriyet değerlerinin, Atatürk’ün, milli bayramların ortadan kaldırılmasına ilişkin geniş çaplı bir harekatın yaşandığını dile getiren Reyhan, “Yeni Anayasa ile ilgili çalışmalar, bizim için bir fırsattır. Milli Anayasa’nın nasıl olması gerektiğini tartıştığımız bu platform, bir mücadele merkezi hâline gelebilir. Merkezsiz bir mücadele, başarıyı yakalayamaz. Bu nedenle hepinizi 28 Nisan’da Ankara’da yapılacak Milli Anayasa Platformu’nun en büyük toplantısına davet ediyorum” ifadelerine yer verdi.
ÖNCE SİYASİ PARTİLER
YASASI DEĞİŞMELİ
Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş da Cumhuriyet’in temel değerlerinin, üniter devletin, Atatürk ilke ve devrimlerinin sigortasının CHP olduğunu vurguladı. Toptaş, CHP’nin Meclis’te bir görevi olduğunu, Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonu’na katılımının da bu doğrultuda bir görevi yerine getirmek olarak algılanması gerektiğini söyledi. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yaptığı yanlışları her platformda olduğu gibi Meclis çatısı altındaki komisyonlarda da dile getirdiklerini hatırlatan Toptaş, “AKP’yle uzlaşarak bir Anayasa çıkacağına inanmıyorum. Eğer demokratik bir anayasa istiyorsanız, önce Siyasi Partiler Yasası’nı değiştirmelisiniz. Özgür bir toplumun önünü açar, örgütlenmedeki engelleri ortadan kaldırırsınız. Bu konuda milleti birleştirecek bir kuvvet aranıyorsa, o kuvvet Cumhuriyet Halk Partisi’dir” dedi. CHP Milletvekili Toptaş, “AKP’nin hiçbir uygulaması demokratik kurallara uygun değildir. Tayyip Erdoğan’ın kendisi demokrat değildir. Biz topluma demokratik ve özgürlükçü bir anayasa talebi ile çıkacağız” şeklinde konuştu. (Kocatepe)