'Talep edin, Şeker Fabrikası için köy köy gezelim'
Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Afyonkarahisar Şeker Fabrikası’nı ve Şeker-İş Afyonkarahisar Şubesi’ni ziyaret etti. Şeker Fabrikaları’nın özelleştirilmesinin, Türkiye için olumsuz sonuçlar getireceğini belirten Toptaş, Şeker-İş Afyonkarahisar Şube Başkanı Murat Karamoçu’ya hitaben 'Talep edin, 20-30 milletvekili ile köy köy gezelim' dedi Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, bugün yapılacak bir grup şeker fabrikasının [&hellip]
Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Afyonkarahisar Şeker Fabrikası’nı ve Şeker-İş Afyonkarahisar Şubesi’ni ziyaret etti. Şeker Fabrikaları’nın özelleştirilmesinin, Türkiye için olumsuz sonuçlar getireceğini belirten Toptaş, Şeker-İş Afyonkarahisar Şube Başkanı Murat Karamoçu’ya hitaben “Talep edin, 20-30 milletvekili ile köy köy gezelim” dedi
Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, bugün yapılacak bir grup şeker fabrikasının özelleştirme ihalesinden önce Afyonkarahisar Şeker Fabrikası’nı ziyaret etti. Şeker-İş Afyonkarahisar Şube Başkanı Murat Karamoçu ile şeker fabrikaları konusunda sohbet eden Ahmet Toptaş, fabrikaların özelleştirilmesi hâlinde Türkiye’deki şeker üretiminin kısılacağını, halkın Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar arasında gösterilen nişasta bazlı şeker kullanmaya sevk edileceğini söyledi. Nişasta bazlı şeker kullanımının Avrupa ve Amerika’da yüzde 1- yüzde 2 oranlarında olduğunu kaydeden Toptaş, Türkiye’de ise şu an için yüzde 15 olan kullanımın Bakanlar Kurulu kararıyla her yıl yüzde 50 oranında artırılabileceğini kaydetti.
Toptaş’tan destek sözü
Nişasta bazlı şekerin, kanserojen maddeler içerdiğine dikkat çeken Toptaş, Şeker-İş Afyonkarahisar Şube Başkanı Murat Karamoçu’ya fabrikaların özelleştirilmemesi için destek vereceklerini söyledi. Toptaş, “Halkın bunun farkında olması için biz çalışacağız. Halkımız çocuğunun genetiği değiştirilmiş bir madde yemesini ister mi? Bizim yurttaşlık görevimiz bu konuda halkı bilinçlendirmek. Kendi geleceğimiz için, kendi çocuklarımız için bu konuda bilinçlenmek gerek. Bize deyin ki ‘Biz eylem yapacağız. Biz durumu anlatacağız Bize destek olun.’ Ben 20-30 milletvekili ile köy köy dolaşmaya hazırım,. Halk bunu anlamıyorsa benden talep edin. Amaç burada Türkiye’yi şeker üretiminden çıkarmak istemesidir. Çok uluslu şirketlerin oyunu bu. Türk halkının emeği başka ülkelere peşkeş çekiliyor. Şeker fabrikasının özelleşmemesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.
“Fabrikalar kapanacak” uyarısı
Şekerin stratejik önemini vurgulayan Toptaş, “Şeker fabrikaları özelleştirildiği zaman biz neyle karşılaşacağımızı biz biliyoruz. 2014 yılına kadar Türkiye’deki bütün şeker fabrikalarının özelleşmesi isteniyor. Türkiye’de şeker fabrikaları özelleştiril-diğinde şu an çalışan fabrikaların birçoğu kapanacak. Fabrikaları satın alacak olanların, şeker üretimi için fabrikaları satın aldıkları kanısında değiliz. Şeker fabrikalarının arsalarına, mallarına göz dikmiş insanlar şeker fabrikalarını satın alacaklar, sonra da biliyoruz ki çalıştırmayacaklar. İktidara yakın bir şirketle dünyanın en büyük nişasta bazlı şeker üreten firması mahkeme kararlarını dolaşarak fabrika işletiyorlar. Nişasta bazlı şeker çok ucuza mal oluyor. Mısırın genetiğini değiştirerek daha çok şeker elde etme yöntemini kullanıyorlar. Bunun da kanser yapıcı bir etkisi var. Bizim torunlarımız bile kanserojen maddelerle karşı karşıya kalacak. Halkın bunu bir an önce görmesi gerekiyor. Bu fabrikaları elden çıkarırsak ve pancar üretiminden vazgeçersek yeniden şeker şirketini örgütlemek, fabrikalar kurmak, şekeri kendi topraklarımızda elde etmek mümkün değil” ifadelerini kullandı.
Büyük kayıp olacak
Şeker-İş Afyonkarahisar Şube Başkanı Murat Karamoçu ise CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş’ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek şöyle konuştu:
“Her kesimle, her sivil toplum örgütüyle görüşlerimizi paylaşıyoruz. Özelleştirme İdaresi’nin sunduğu raporda Türkiye’de 33 şeker fabrikasının çok oldu��u belirtiliyor. 4 fabrikaya yaşama şansı veriyor. Buradaki portföylerdeki fabrikaları alan firmalar, üretimi bir yerde yoğunlaştırıp diğer fabrikaları kapatmak istiyorlar. Bu olursa sektörel istihdam kaybı yüzde 70’e ulaşacak
1 milyon 874 bin dekar olan pancar ekim alanları 1 milyon 200 dekar civarına çekilecek,. Pancar ve şeker üretimi yüzde 50 civarında azalacak. Yaklaşık 4,5 milyon pancar ve 630 bin ton şeker üretilmeyecek.” (Kocatepe)