Talat Koçak dualarla anıldı – Kocatepe Gazetesi
'Gelenekten Geleceğe Afyonkarahisar Arabaşı Buluşması ve geçen yıl vefa eden Talat Koçak Hocaefendi'yi Anma Programı' hafta sonu Koçak ailesince bir düğün salonunda gerçekleştirildi. Programa yoğun katılım gözlendi.MAKSAT BİRLİK, DİRLİKAnma programı saygı duruşu ve istiklal marşının okunması akabinde açılış konuşmasını 22. Dönem Milletvekili Alternatif Politikalar Merkezi Başkanı Dr. Mahmut Koçak yaptı. Arabaşı geleneğinin Afyonkarahisar başta olmak üzere [&hellip]
“Gelenekten Geleceğe Afyonkarahisar Arabaşı Buluşması ve geçen yıl vefa eden Talat Koçak Hocaefendi’yi Anma Programı” hafta sonu Koçak ailesince bir düğün salonunda gerçekleştirildi. Programa yoğun katılım gözlendi.
MAKSAT
BİRLİK, DİRLİK
Anma programı saygı duruşu ve istiklal marşının okunması akabinde açılış konuşmasını 22. Dönem Milletvekili Alternatif Politikalar Merkezi Başkanı Dr. Mahmut Koçak yaptı. Arabaşı geleneğinin Afyonkarahisar başta olmak üzere Anadolu’nun birçok vilayetinde süre geldiğini belirten Dr. Koçak, “Anadolu’yu yurt yapan ecdadımız bu geleneği de kültürel değerlerimiz arasında Anadolu’ya taşımışlar. Dolayısıyla Arabaşı demek sadece Arabaşı yutmak, onun güzel çorbasından lezzetinden istifade etmek demek değildir. Arabaşında ki maksat soğuk kış günlerinde bile milletimizi bir araya getirmektir. Bir olduğumuz, diri olduğumuz, iri olduğumuzu, birlikte millet olduğumuzu, kudretli bir millet olduğumuzu anlatmak adına yapılan, gelecek nesillere de bu şekilde devam ettirilmesi salık verilen geleneklerimizden bir tanesidir” dedi.
BİZİ BİZ YAPAN DEĞERLERİMİZ
“Ben gözümü Arabaşı pişirilen kazanların yanında açtım” diyen Dr. Mahmut Koçak, “Rahmetli babam da birlikte olduğumuz Yakuplar ve Karacalar bizim için önemli aileler. Babam köyden yetim bir çocuk olarak Türbe Camiine hafızlığa geldiğinde akraba olduğumuz için Yakuplar’ın evlerinde bulunmuştur. Onlarla birlikte bu geleneğe baktığımızda yüz yılı aşan büyük bir gelenek var. Hiç aksatılmadan devam ettirilen dedelerimizin, babalarımızın, bizim, bizden de bugün bizden de küçük kuşağın refakat ettiği, geleneği geleceğe doğru taşımanın en güzel örneğini arabaşını dökerken gösterdik. Çünkü bunlar milleti millet yapan değerlerdir. Çünkü bunlar bizi Amerikalı’dan, Çinli’den ayıran şeyler. Onlarda da bizde kaş, göz, birer burun var. Bizi biz yapan değerlerimiz” diye konuştu.
TALAT HOCA ÇOK
İNSAN YETİŞTİRDİ
Koçak ailesinin büyüğü olarak Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Koçak konuklara hitap etti. Merhum Talat Hoca efendinin babası olmasının yanı sıra ilk öğrencilerinden biri olduğunu vurgulayan Mustafa Koçak, “Bu nedenle vefatının birinci yıldönümünde ilk öğrencilerindin biri olduğum için konuşuyorum. İlkokula Kur’an-ı Kerimi iki defa hatim ederek başladım. Talat Hocanın öğrettikleri sayesinde ilkokula kaydım bir yıl erken gerçekleşmiş oldu. Biz altı kardeşiz. Ben Afyon’a en az uğrayanlardanım. O nedenle çoğunuz isim olarak bilse de sima değişince tanıyan sayısı azalmış. Altı kardeş içinde aynı okula gidin iki kişi yok. Rahmetli babam ilginç bir insandı. İlkokulu üçüncü sınıfa kadar okumuş, babası olmadığı için Türbe Camii’nde hafızlığını bitirip İstanbul’a gidiyor. Talim, tecvid, Arapça öğreniyor. Ben ilkokula başlarken babamın Yoncaaltı Camii imamı olduğunu hatırlıyorum. İçinde kaymakamlar, valiler, milletvekilleri, profesörler olan birçok öğrenci yetiştirdi. Dinleyicileri gruplara ayırır, dini bilgi ve gereksinimleri özenle anlatırdı. Yediden yetmişe herkese bildiklerini öğretmeye çalışırdı” şeklinde konuştu.
“BABAM HUKUKÇU
OLMAMI İSTEMEDİ”
“Rahmetli babam benim hukukçu olmamı istemedi” diyen Mustafa Koçak şöyle konuştu: “Neden baba dediğim de ‘Vebal eşeği’ derdi. Onun hakkını bunun hakkına geçirirsiniz. Doktor olmamı istedi. O dönemim Afyon Lisesi birincisiydim. Ben de gittim İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi en düşük puanla kayıt yapılacak yerdi. Mahmut Koçak’ı doktor olması bir başarı ise bu başarı bana aittir. Çünkü aileden birinin doktor olması gerekiyordu. Ben olmayınca Mahmut Bey’i zorladılar. O uluslar arası siyaset bilimi okumak istiyordu. Zora ki doktor oldu. Ama çokta faydalı oluyor. Talat hoca efendinin nesli çok değerli hatipler, imamlar, hocalar vardı. Çünkü medrese tahsili alan kişilerdi. Vefatından geçen bir yıl nasıl gelip geçti onu bilmiyoruz. Okan Üniversitesi’nde Başbakanımız ve Sağlık Bakanımızın yapacağı açılışlarda olmam gerekirken orada ki arkadaşlarım babamı tanıyıp cenazesine geldikleri için ‘babanızın birinci vefat yıldönümünde sizin orada bulunmanız gerekir’ dediler.”
TÜRKİYE İYİ GÜNLERE GİDİYOR
Talat Koçak’ın anma programına katılan kişilerle birarada olmaktan mutlu olduğunu belirten Mustafa Koçak şunları söyledi: “Katılımcılarla birarada bulunmaktan mutluyuz. Ülkemiz sıkıntılı günlerden geçiyor. Bunların hepsinin aşılacağına inanıyoruz. Türkiye’nin geldiği noktaya bir hukuk profesörü ve bu topraklarda büyümüş, yaşamış bir insan olarak baktığımda kesinlikle ümitsizlik diye bir şeyi düşünemiyorum. 1969’da İstanbul Üniversitesi’nde arkadaşlarımız takır takır ölüyordu. Beş bin arkadaşımız öldü. Türkiye o günleri aştı çok daha iyi günlere gidiyor. Bu vesile ile Afrin’de, Münbiç’te çarpışan bizim şurada rahat sohbet edebilmemiz sağlayan evlatlarımızın alınlarını Cenab-ı Allah ak etsin. Onlara yardımcı olsun.” Anma programının son konuşmasını AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu yaptı. Konuşmaların ardından dua okunup geleneksel Arabaşı ikramı yapıldı.
YOĞUN KATILIM GERÇEKLEŞTİ
27 Ocak Cumartesi akşamı düzenlenen anma programına geniş katılım gözlendi. Programa; Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Aksaray Milletvekili Anayasa Komisyonu Üyesi Cengiz Aydoğan, İl Emniyet Müdürü Fahrettin Şen, İl Müftü Yardımcısı Galip Kolcu, ESKK Başkanı M. Emin Birliktir, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul Ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı ve çok sayıda davetli katıldı. >> Burcu AYDIN’ın Haberi