Tabip Odası’nın 11 talebi – Kocatepe Gazetesi
Afyonkarahisar Tabip Odası Başkanı Kemal Demirkırkan, hekimlerin neler istediğini de kamuoyuyla paylaştı. İşte o talepler: -Hekimler arasında dayanışma yerine re-kabete yol açan, hekimlik uygulamalarını değersizleştiren, hastaları 'Puan'a dönüştüren 'performansa göre ücretlendirme' sisteminden vazgeçmelidir.-Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nde yer alan ve yurttaşların sağlık hakkını engellemenin yanı sıra hekimlerin mesleki ve klinik bağımsızlığını yok eden bütün [&hellip]
Afyonkarahisar Tabip Odası Başkanı Kemal Demirkırkan, hekimlerin neler istediğini de kamuoyuyla paylaştı. İşte o talepler:
-Hekimler arasında dayanışma yerine re-kabete yol açan, hekimlik uygulamalarını değersizleştiren, hastaları ”Puan”a dönüştüren “performansa göre ücretlendirme” sisteminden vazgeçmelidir.
-Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nde yer alan ve yurttaşların sağlık hakkını engellemenin yanı sıra hekimlerin mesleki ve klinik bağımsızlığını yok eden bütün kısıtlamalar kaldırılmalı, hekimlerin tedaviyi düzenlemesine yönelik bütün düzenlemelerin, Türk Tabipleri Birliği ve Uzmanlık Derneklerinin katılımı ve bilimsel çalışmalarına dayalı yapılması sağlanmalıdır.
-Tıp Fakülteleri hastanelerinin ekonomik, yönetsel ve akademik özerkliği korunmalı; Sağlık Bakanlığı’na devredilme girişimleri durdurulmalıdır.
-Başta asistan hekimler olmak üzere bütün hekimlerin nöbet ertesi izin hakkı istisnasız olarak uygulanmalı; haftalık çalışma süreleri, nöbetlerde dahil 56 saati geçmemelidir.
-Kamu sağlık kurumlarında sözleşmeli, döner sermayeden sözleşmeli, vekil, taşeron işçisi adı altında her türlü güvencesiz çalıştırmaya, esnek-kuralsız, fazla çalıştırma ve angaryaya son verilmeli; taşeron şirket personelleri de dahil bütün sağlık çalışanları devlet memuru kadrosuna geçirilmelidir.
-İşyeri Hekimlerinin eğitim, atama ve ücretlerinin belirlenmesinde Türk Tabipleri Birliğinin yetkilerini yok etmeye yönelik gi-rişimler durdurulmalıdır.
-Kurum Hekimleri dahil olmak üzere birinci basamakta çalışan hekimler arasındaki ücret eşitsizliklerine son verilmelidir.
-Aile hekimleri devlet memuru statüsüne geçirilmeli ve bu statünün haklarına sahip olmalıdır.
-Sağlıklı ve güvenli koşullarda çalışma hakkını güvence altına alacak organizasyon ve düzenlemeler ile sağlık ortamlarının şiddetten arındırılması için Türk Tabipleri Birliği tarafından hazırlanan öneri doğrultusunda Türk Ceza Kanununda gerekli değişiklikler yapılmalıdır.
-Hekimleri, sağlık çalışanlarını kamuoyu ve hastalar nezdinde küçük düşürücü tutum ve söylemlere son verilmelidir.
-Hekim ücretleri, Türk Tabipleri Birliğinin hazırladığı “Sağlık Personelinin Tam Süre Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Önerisi” nde önerildiği şekilde iş güvenceli tek bir işte çalışarak insanca yaşamaya, mesleki gelişimi sürdürmeye yetecek, emekliliğe yansıyacak biçimde düzenlenmeli; ücret artışlarının halen emekli olan hekimlere yansıtılması sağlanmalıdır.