SYDV sayesinde iş kurdular, mutlular

Afyonkarahisar Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, vatandaşlara iş kurmaları için aracı oluyor. SYDV'nin projesiyle iş sahibi olan vatandaşlar, hem geçimini sağlıyor, hem de vergi ödemeye başlıyor Afyonkarahisar Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV), vatandaşlara nakdi yardımın yanı sıra iş kurmaları için de aracı oluyor. İş kurmak isteyen vatandaşlar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na [&hellip]

SYDV sayesinde iş kurdular, mutlular

Afyonkarahisar Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, vatandaşlara iş kurmaları için aracı oluyor. SYDV’nin projesiyle iş sahibi olan vatandaşlar, hem geçimini sağlıyor, hem de vergi ödemeye başlıyor

Afyonkarahisar Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV), vatandaşlara nakdi yardımın yanı sıra iş kurmaları için de aracı oluyor. İş kurmak isteyen vatandaşlar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurarak, sonuç bekliyor. SYDV, iş kurmak için başvuran kişinin T.C. kimlik numarasını sorguladıktan sonra, malvarlığını inceliyor.
EN FAZLA
15 BİN LİRA
Şartlar uygun olduğu takdirde Afyonkarahisar SYDV, Ankara’daki Fon Kurulu’na, işletme için gerekli malzemelerin de listelendiği proje gönderiyor. Fon Kurulu’nun projeyi inceleyip kabul etmesiyle, iş kurma hayalleri de gerçeğe dönüşüyor. Dükkanın bulunması ya da tahsis edilmesiyle birlikte işletme için gereken malzemeler ihale usulüyle satın alınıyor. Malzeme için en fazla 15 bin lira kullanılıyor.
2 YIL BEKLE, 6 YILDA ÖDE
Afyonkarahisar’a, 2012 yılında Fon Kurulu’ndan bu yöntemle 650 bin lira gönderildi. Simit büfesinden, kaporta tamirhanesine, besi yemi yetiştiriciliğinden berbere kadar pek çok farklı işletmenin kurulduğu bu yardımda, paranın geri ödenmesinde de kolaylık sağlanıyor. 2 yıl bekleme süresinin ardından 6 yılda SYDV’nin malzeme için harcadığı para, iş kuran kişi tarafından ödeniyor.
“VERGİMİ ÖDÜYORUM”
Afyonkarahisar SYDV tarafından iş kurulan vatandaşlar, geleceğe umutlu bakıyor. Berber işletmecisi Osman Karagöz, “Ben arkadaşımdan duydum, SYDV’ye gittim müracaat ettim. Ustalık belgesi olup olmadığını sordu. Gittik, projemizi sunduk. Malzemeleri listeledik. Birkaç ay sonra yazı geldi ve dükkanın açılacağını söylediler. SYDV malzemelerimi aldı, ben de 2 yıl sonra 6 yılda toplam borcumu ödeyeceğim. 7-8 bin lira gibi bir meblağ tuttu, faizsiz bir ödeme yapacağım. Toplam 8 senede ödeyeceğim. Geçimimizi sağlıyoruz, ayrıca vergi levhasına da kaydoldum. Vergimi de ödüyorum. Devletimize böyle bir katkımız da oldu” dedi.
KADINLARA ÖRNEK OLSUN
Arkeoloji Müzesi’nin yanında bir büfe açan Nazike Gök ise “Katmer-gözleme salonu açmak istedik, sonra büfeyi de içine kattık. Yavaş yavaş bu işi kurduk. Valiliğimiz de elimizden tuttu. SYDV’ye başvurdum ve bir iş kurmak istediğimi söyledim. SYDV yetkilileri bize yol gösterdi. Belediye de yer tahsisi yaptı. Adım adım da olsa geçimimizi sağlamaya başladık. Ben örnek olmak istedim. Benim gibi Afyonkarahisar’da kadın arkadaşımız var. Ben de işimi büyütürsem yanımda kadın arkadaşlarımızı çalıştırmak istiyorum” ifadelerini kullandı.
EV VE DÜKKAN KİRASI SAĞLANIYOR
Birinci Küçük Sanayi Sitesi’nde bobinaj dükkanı açan Nazmi Özen de “Bizim bir arkadaşımız vardı, onun tavsiyesiyle SYDV’ye gittim. Ustalık ve usta öğretici belgem vardı. 2011’de benim için bir proje geliştirildi. Benimle ilgilendiler. Geçimimi sağlıyorum, evin kirasını, dükkanın kirasını sağlayabiliyoruz. Malzemelerimiz, SYDV aracılığıyla satın alındı” diye konuştu.
Murat ARISOY

Bakmadan Geçme