Süt tüketimi artmalı – Kocatepe Gazetesi

Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı İbrahim Göbel, okul sütü tüketiminin yaygınlaşması halinde yetişkinlerin de sağlıklı bir hayat için süt tüketimi alışkanlığını edineceklerini savundu. Göbel, süt tüketiminin bu şekilde artarak süt piyasasının canlılık kazanacağını belirtti Süt fiyatlarına devlet el atmalı Süt piyasasında çok endişeli bir bekleyiş içerisinde olduklarını belirten Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı İbrahim Göbel, [&hellip]

Süt tüketimi artmalı

Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı İbrahim Göbel, okul sütü tüketiminin yaygınlaşması halinde yetişkinlerin de sağlıklı bir hayat için süt tüketimi alışkanlığını edineceklerini savundu. Göbel, süt tüketiminin bu şekilde artarak süt piyasasının canlılık kazanacağını belirtti

Süt fiyatlarına devlet el atmalı
Süt piyasasında çok endişeli bir bekleyiş içerisinde olduklarını belirten Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı İbrahim Göbel, “Sütte kabus geri mi dönüyor” şeklinde bir bekleyişten yakındı. Kış döneminde litresi 60 kuruş olan süt fiyatının 50 kuruşa gerilediğini belirten Göbel, geçen yıl sütün 75 kuruş yem fiyatının ise 32 lira olduğunu kaydetti. Bu yıl sütün 50 kuruş olmasına karşın yem fiyatının 38 lira olduğunu aktaran İbrahim Göbel; “Yaz aylarında sütün artışıyla beraber sanayici de süt fiyatlarını geriye çekmeye başladı. Ama üretici 50 kuruşla dahi büyük zarardadır. Dışarıdan gelen gebe düvelerle beraber yeni süt artışları da eklenirse bizim korkumuz bu yöndedir. Devlet bunlara önlem alıyor. Fabrikalara süt tozu teşviği yaptı. Süt tozu teşviğinde de devlet fabrikalara litrede 24,5 kuruş para veriyor. Süt tozunu yapan fabrikalar aynı zamanda süt tozunu kullanan fabrikalar. Yani süt tozu ihraç edilmediği sürece üreticiye tekrar silah olarak geri dönüyor. Süt fiyatlarına devletimizin el atması gerekiyor. Süt tozu teşvikleri bazı yerlerde yararlı olmaya biliyor. Bazı yerlerde süt arzında farklılıklar var. Süt fiyatlarının düşmesiyle küçük mandralar süt toplamaya başladılar.” dedi.
Üretici zor durumda
Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı İbrahim Göbel, sütte korkularının 2009 yılında ki olumsuzlukların tekrarlanması olarak ö-zetledi. Endişeli bir bekleyiş içerisinde olduklarını kaydeden Göbel, üreticiden sanayicinin aldığı süt fiyatının 50 kuruşa düşmesinin piyasayı allak bullak ettiğini söyledi. Bir litre su ve bir bardak çayın da 50 kuruşa satıldığını hatırlatan Göbel; “Gerçekten üretici çok zor duruma gidi-yor. 2009 Yılında ki gibi ineklerimizi, düvelerimizi kestirmeye başlarsak bunun önüne geçilmez ve telaffisi olmaz. 2009 Yılında ki krizden sonra bir sürü inek ve düve kesildi. Kurbanlık hayvanlarımızı da dışarıdan getirdik. Bu sefer üreticimiz çok kötü bir yıkım yaşar. Bunun önüne acilen geçilmesi lazım. Devletin süt tozu teşviği yürüyor ama teşvikler zannediyorum yerini bulmuyor. Sanayicinin 73 kuruştan süt alması gerekiyor. Sanayici süt toplama yerlerine gittiğinde 73 kuruştan süt alamayacağını bu rakamın kendisini kurtarmadığını belirtiyor. Çünkü piyasa da çok süt var. Bazı yerlerden 73 kuruşa aldıkları sütün karşılığında geri iade faturası alarak sütü istediği şekilde oynuyor. Sanayici devletten 73 kuruşluk fatura aldığını, diğer taraftan üreticiye kestirdiği faturayla 65-55 kuruşa süt alıyorlar.” diye konuştu.
Dengesiz hayvancılık
sıkıntı verdi
“Sütçülük piyasası Türkiye’de 10 sanayicinin elinde.” diyen Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı İbrahim Göbel, süt piyasasında boy gösteren saniyicilerin birbirlerini kolladıklarını kaydetti. Sütçülükte büyük sanayicilerin Türkiye’de paylaşıma gittiklerini ileri süren İbrahim Göbel; “Ama şunu bilmiyorlar ki bu geminin içerisinde hepimiz varız. Biz batarsak bu seferde dışarıdan tankerlerle süt getirmeleri gerekecek. Sanayici istediği şekilde fiyat oynatıyor. Süt fazla zarar ediyorum maliyet fazla diyebiliyor. Yemci istediği şekilde fiyatlarını oynayabiliyor. Yemciler haklı çünkü dünya pazarlaında aşırı bir yükselme oldu. Bizim sütçülükte böyle bir imkanımız yok. Bizim bu durumu kurtarmıyor biz buna zam yapmak istiyoruz gibi bir lüksümüz yok. Dengesiz şekilde yapılan hayvancılık nedeniyle sıkıntılar yaşıyoruz. Önümüzde ki ay sütün kaç para edeceğini, etin yarın ne kadar olacağını bilmiyoruz. Belirsizlik hakim. Tarım ve hayvancılık kredilerinin bu işle uğraşan kişilere verilmesi gerektiğini düşünüyo-ruz. Sıfır faizli kredilere giren insanlarımızın sonlarından ben hakikaten çok endişeliyim. Türkiye de böyle bir işinde olduğunu tahmin etmiyorum.” şeklinde konuştu.
TMO yeme müdahale edebilir
Bir kilogram sütle yaklaşık 600 gram yem alabildiklerini belirten Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı İbrahim Göbel şöyle konuştu: “Şu anda zarar ediyoruz. Fiyat biraz daha düşerse herkesin en iyi düvesi kesime gider. Bunlar kesime gittiği zaman et fiyatları tekrar taban yapar. Bu seferde besiciler zarar edecekler. Bunlar tekrarlanıp durursa biz hayvancılıkta dışarıya bağımlı duruma geliriz. Hayvancılığın ana kalemi sütçülüktür. Adam sütçülük yaparsa üretim yapar. Sütçülük hayvan piyasasında dengeyi sağlayan bir unsur. Ama sütçülük para kazanmıyor. Sütçülük para kazanırsa üretim yapar. Acilen yem fiyatlarına müdahale edilmesi gerekiyor. Buna TMO müdahale edebilir. Yem sanayicilerimize, daha önceden tedbirini alarak dünya piyasaları yükselmeden ham madde alarak yem fiyatlarının yükselmemesini sağlayabilirler. Türkiye de tüketim yok. Yıllardır okul sütü diyoruz. Ama senelerden beri okullara bir türlü süt dağıtılamıyor. Yeni nesille birlikte yararsız asitli içecekler evlere daha çok giriyor. Biz yeni nesli süt içimine alıştıramıyoruz. Küçük yaşlarda ana sınıfından 3. sınıfa kadar süt dağıtımı çok zor bir şey değil. ” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme