Süt toplamada sertifikalı dönem – Kocatepe Gazetesi
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Afyonkarahisar'da toplanan sütün değerinin artması için düğmeye bastı. 1 Mayıs'tan itibaren Afyonkarahisar'da sertifikası olmayan kişi, süt toplayamayacak. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, sütün sağılmasından yatırımcıya ulaştırılmasına kadar kontrol altında olacağını belirtti İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Afyonkarahisar'da üretilen sütün, daha değerli hâle gelmesi için çalışma [&hellip]
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Afyonkarahisar’da toplanan sütün değerinin artması için düğmeye bastı. 1 Mayıs’tan itibaren Afyonkarahisar’da sertifikası olmayan kişi, süt toplayamayacak. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, sütün sağılmasından yatırımcıya ulaştırılmasına kadar kontrol altında olacağını belirtti
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Afyonkarahisar’da üretilen sütün, daha değerli hâle gelmesi için çalışma başlattı. İl genelindeki çiftçiler, sütün temiz ve sağlıklı bir şekilde toplayıcılara teslim edilmesi hakkında bilgilendirildi. Sayıları 500’ü bulan süt toplayıcıları da Müdürlük tarafından düzenlenen eğitimlerden geçerek sertifika aldı. Süt toplayıcılarının araçları da, hijyen esaslarına göre yeniden gözden geçirildi. 1 Mayıs’tan itibaren yürürlüğe girecek sistemle süt, üreticisinden toplayıcı ve yatırımcısına kadar herkese kazandıracak bir ürün hâline gelecek.
500 BİN TON SÜT KALİTESİZDİ
Proje ile ilgili bilgi veren İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, “Bu projeyi başlatmamızdaki asıl neden yıllık il genelinde üretilen 500 bin ton sütün, kalitesiz bir şekilde kalitesiz tüketilmesi. Yıllık 550 bin tonun 500 bin tonu sağlıksız bir şekilde değerlendirilmiş. Hem halk sağlığı açısından sağlığa zararlı, üretici için de düşük fiyat nedeniyle getiri getirilmiyor. Tamamen doğal bir süt, mikroplardan arınmıştır. Sağlıksız kaplarda taşır ve akşamlara kadar dolaştırırsanız bakteri sayısı artar. Avrupa Birliği standartlarına göre bakteri sayısı 100 bin olması gerekirken, sağlıksız koşullarda bu sayı milyonlara ulaşıyor. Sağlıksız olduğu için 1 lira olacak sütün fiyatı da düşüyor” dedi.
HERKES KURALA UYACAK
Halkın daha kaliteli süt tüketmesi için çalıştıklarına dikkat çeken Arap, “Et ve süt ürünlerinde vatandaşımız para kazanmak istiyorsa hijyen kurallarına uygun satması gerekiyor. Vatandaş, sütü para etmediği için ineğinden de vazgeçmek durumunda kalıyor. Hayvancılığın gelişmesi için dişi hayvanların elde tutuluyor olması gerekiyor. Süt bununla paralel. Süt değerliyse onun dişi hayvanları da o kadar değerli. Sığır hayvancılığı popülâsyonu da bununla ilgili. Sütle ilgili ürünleri kendilerine temin edilmesini sağlamak ve halkın kaliteli süt içilmesini sağlamak istiyoruz” diye konuştu.
GÜZERGAHLAR KONTROL EDİLİYOR
Sütlerin toplanması projesinin il genelinde uygulanacağına dikkat çeken Arap, şöyle devam etti:
“4 ay önce İl Hıfzısıhha Kurulu’nun kararını aldık, 1 Mayıs’tan itibaren de bu kararın uygulanması söz konusu. Çiftçilerimizin eğitimin sağlıyoruz. Süt sağımından tutun toplayıcılara nasıl vereceklerine ilişkin birçok şekilde eğitim verildi. 500 süt toplayıcısına eğitim verildi. Kim süt toplamak isterse bizden sertifika almak zorunda. Olması gerekeni aktardık. İkinci aşaması bunun araçların ve araç üzerindeki süt toplanacak ekipmanın uygunluğu. 15 Nisan’a kadar toplayıcıların uygunluk belgesi ve plaka alması gerekiyordu bizden. Araçların birçoğuna belge verilmedi. Tekrar gidip ekipmanını yenileyerek plakalarını aldılar. Tanklar da numaralandı. Hangi tank, hangi işletmeye süt taşıyor bunu izleyebiliyoruz. Süt taşıma araçlarının güzergahlarını da belirliyoruz. Sabahları 2 saat süre verdik. Herkes bu şartlara uygun hareket edecek. Tüm ilçeler ve merkezde köylerde de dahil olmak üzere planlamayı yapıyoruz. Bir araç 2 saatte nereye nasıl ulaşabilecekse o şekilde düzenliyoruz. Memeden doğal olarak mikroptan ayrı bir sütün kaliteli bir şekilde üretime girmesi sağlanacak. Elbette bu kalite arttığı zaman yatırımcı gelecektir. Kimsenin elinde süt kalmayacak şekilde bir proje bu. Bütün sütleri toplayacağız. Bununla ilgili tarafların hepsinin kazançlı çıkacağı bir sistem oluşturuyoruz.” (Kocatepe)