Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Süt dişleri kalıcı dişler için rehber görevi görüyor”

“Süt dişleri kalıcı dişler için rehber görevi görüyor”

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Diş Hekimi Şahadet Kazan, süt dişlerinin çocuğun dişlenmesinin temel yapısını oluşturduğunu ifade ederek, süt dişlerinin kalıcı dişler için rehber görevi gördüğünü söyledi

 

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Diş Hekemi Şahadet Kazan, çocukluk çağındaki diş problemleri hakkında bilgiler vererek, süt dişlerinin önemini anlattı.
“SÜT DİŞLERİNİN ERKEN KAYBI PROBLEMLERE YOL AÇIYOR”
Süt dişlerinin çocuğun dişlenmesinin temel yapısını oluşturduğunu kaydeden Diş Hekimi Kazan, “Çocukların ilk dişlerine süt dişleri denir. 6 aylıkken sürmeye başlayan ve 3 yaşında sürmesi tamamlanan süt dişleri, 10-12 yaşına kadar ağızda kalmaktadır. Süt dişleri çocuğun dişlenmesinin temel yapısını oluşturmaktadır ve sürekli dişlerin düzgün bir şekilde sürebilmesi için rehber görevi görürler. Konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Ayrıca süt dişlerinin varlığı ile besinler daha doğru bir şekilde sindirilir. Bu bahsettiğimiz nedenlerden dolayı süt dişlerinin erken kaybı önemli problemlere yol açmaktadır.” dedi.
“BESLENMEYE DİKKAT EDİLMELİ”
Süt dişlerini çürükten korumak için neler yapılması gerektiğini anlatan Kazan, “Süt dişlerinin kaybına sıklıkla çürükler ve travmalar yol açmaktadır. Süt dişlerinin erken kaybını önlemek için diş çürüğünün oluşmasını önleyen koruyucu yaklaşımlar uygulanmaktadır. Koruyucu yaklaşımlar arasında; çocuğun ve ailesinin ağız diş sağlığı ile beslenme konusunda eğitilmesi çok önemli bir yer tutar. Çocuklara diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması ve etkin bir şekilde fırçalamasının sağlanması gerekmektedir. Koruyucu yaklaşımlar arasında fissür örtücü işlemleri de yer alır. Fissür örtücü ile diş yüzeyinde bulunan çürük oluşumuna eğilimli bölgeler kapatılır. Bu işlemin uygulandığı dişler 6 ayda bir kontrol edilmelidir.” ifadelerini kullandı.
Diş hekimi korkusunun çocuklarda çok sık karşılaşılan bir durum olduğuna dikkat çeken Kazan, “Diş hekimi korkusu yaşayan, dişçi koltuğundan çekinen çocuklarda tedavileri kolaylaştırmanın genel anestezi gibi bir yolu bulunmaktadır. Genel anestezi; hastanın kontrollü bir şekilde bilinçsiz ve ağrısız konuma getirilmesidir. Uzun süreli işlem yapılacak çok küçük çocuklarda, eğer tedaviye izin vermiyorsa travmatik bir diş tedavisi deneyimi olması yerine uyutulup hatırlamayacağı bir işlem yapmak çok daha sağlıklı olacaktır. Genel anestezi altında diş tedavileri ilk dişlerin çıktığı 1 yaşından itibaren her yaşta gerçekleştirilebilmektedir. Bu işlem hastanemiz diş polikliniklerinde anestezi uzmanımız ve diş hekimlerimiz tarafından güvenle uygulanmaktadır.”