• Haberler
  • Genel
  • Süs tavuğu hakem adaylarına Afyon'da seminer verildi

Süs tavuğu hakem adaylarına Afyon'da seminer verildi

Türkiye Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Federasyonu yönetimi 11. Hakem Asistanları Eğitim Seminerini hafta sonu Afyonkarahisar'da yaptı. Federasyon yönetimi 2022 yılının Ocak ayında yine Afyonkarahisar'da büyük bir yarışma organize ederek Türkiye'nin ilk süs hayvanları hakemlerini belirleyecek   Türkiye Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Federasyonu Başkanı Özcan Çetin, 11. Hakem Asistanları Eğitim Seminerini Afyonkarahisar'da gerçekleştirdiklerini açıkladı. [&hellip]

Türkiye Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Federasyonu yönetimi 11. Hakem Asistanları Eğitim Seminerini hafta sonu Afyonkarahisar’da yaptı.
Federasyon yönetimi 2022 yılının Ocak ayında yine Afyonkarahisar’da büyük bir yarışma organize ederek Türkiye’nin ilk süs hayvanları hakemlerini belirleyecek

Türkiye Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Federasyonu Başkanı Özcan Çetin, 11. Hakem Asistanları Eğitim Seminerini Afyonkarahisar’da gerçekleştirdiklerini açıkladı. Özcan ve ekibi 2022 yılının Ocak ayında yine Afyonkarahisar’da planladıkları büyük organizasyon hakkında gazeteniz Kocatepe’ye bilgiler verdi.
“İLK TÜRK HAKEM
SINAVI YAPILACAK”
Ukrayna’lı Eğitim Koordinatörü Peter Zuffa tercüman Ahmet Yılmaz’ın yardımıyla Afyonkarahisar’da yapılan eğitimi anlattı. Bir kez daha Türkiye’ye geldiği için çok mutlu olduğunu belirten Zuffa, “Türkiye’ye pek çok kez seyahat ettim. Türkiye’de kanatlı hayvan standartlarıyla ilgili çalışmalar yürütülmesinden de ayrıca memnuniyet duyuyorum. Eğitimler verdik. Birkaç hafta içerisinde Türkiye’de ilk hakem sınavınıda yapacağız ve böylece ilk Türk hakemlerle karşılaşacağız.” dedi.
“KANATLILAR STRESTEN
UZAK TUTUYOR”
Kanatlı hayvanlarla uğraşan kişilerin stresten uzak kaldıklarına dikkat çeken Zuffa, “Gençlerin kanatlı hayvanlar alanına ilgi duymasını isteriz. Hayvanlarla ilgilenen gençler zararlı alışkanlıklardan da uzak duruyorlar. Kanatlı hayvanlarla uğraşı; İşi olmayan, vakit geçirmek isteyen, hobi arayışında olan emekli kesim içinde güzil bir uğraşıdır. Evinde hayvanı olan ve onunla ilgilenen kişi stresten uzak kalmış oluyor. Kanatlı hayvancılık hobisinin aynı zamanda ailelere bir getirisi olur. Taze yumurta tüketimine katkı sağlar. Zaman içerisinde hayvanın türüne göre tüy veya etindende faydalanmak mümkündür. Birçok farklı ırka sahip olup çalışmanın da ayrı bir güzelliği vardır. Bu hobinin insanlara daha çok pozitif etkisi olacağını düşünüyorum. Çocukların ve gençlerin hayvan sevgisi kazanmasıda kanatlı hayvanlar uğraşısıyla gerçekleşecektir.” diye konuştu.
“2022 YILI OCAK AYINDA AFYON’DA BÜYÜK YARIŞMA DÜZENLENECEK”
Türkiye Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Federasyonu Başkanı Özcan Çetin, aslen Afyonkarahisarlı olduğu için kentte gerçekleştirdikleri eğitim seminerinde ev sahibi olduğunu vurguladı. Türkiye Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Federasyonunun 2016 yılında kurulduğunu belirten Özcan, “2017 yılında biz Türkiye Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Federasyonu olarak süs tavuklarıyla ilgili eğitimlere başladık. Bu eğitimlerde havyanların standartları, özelliklerinin yanı sıra hakem asistanı eğitimide veriyorduk. Afyonkarahisar’da 11. hakem asistanı seminerini gerçekleştirdik. Yine Afyonkarahisar’da Budan Otel’de 2022 yılının Ocak ayında geniş katılımlı bir yarışma düzenleyeceğiz. Hakem asistan adayı arkadaşlar sınava girecekler. Bu sınavların sonucunda artık Türkiye’de Türk hakemlerin görev almasını ümit ediyoruz. En azından beş tane hakem asistanımız olur diye düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
“BÜYÜK YARIŞMA 6-9 OCAK 2022 TARİHİNDE YAPILACAK”
Özcan Çetin, süs tavuğunun Türkiye’de bilinir durumda olduğunu, Türkiye Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Federasyonu’nun yeni bir federasyon olmasına rağmen Avrupa’daki federasyonlarla yarışır halde olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Türkiye’de süs hayvanına çok büyük bir ilgi vardır. Tabi biz bunu gençlere de aşılamaya uğraşıyoruz. Elbette bizden sonra bu işi devam ettirecek kişiler onlar yani gençlerimiz olacaktır. On birinci eğitim seminerini Afyonkarahisar’da yapalım dedik. Bu sayede Afyonkarahisarımızı da tanıtıyoruz. 6-9 Ocak 2022 tarihlerinde ulusal çapta Süs Tavuğu Yarışmamızı inşallah yine Afyonkarahisar’da, Budan Otel’de yapacağız. Bu eğitim ve organizasyonları federasyon yönetim kurulu üyeleriyle birlite yapmaktayız. Covid-19 küresel salgın şartlarına riayet ederek etkinliklerimizi yapıyoruz.”
“TÜRKİYE’NİN
İLK HAKEMLERİ OCAK AYINDA BELİRLENECEK”
Wyandotte Süs Tavukları Yetiştiriciliği Kulüp Başkanı ve Türkiye Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Federasyonu Başkan Yardımcısı Alper Maden, federasyonun 11’ncisini düzenlediği Hakem Asistanı Eğitim semineri için Afyonkarahisar’a gelip, şehri keşfetmekten büyük bir mutluluk duyduğunu kaydetti. Afyonkarahisar seminerinde 50 hayvan üzerinde hakem adaylarının bire bir puanlama yaptıklarını anlatan Maden şunları söyledi: “Hakem adaylarımızın yaptıkları puanlama sonucu Eğitim Koordinatörümüz Peter Zuffa tarafından değerlendirilecekler. Hakem olma aşamasında son adıma geldiler. Bundan sonraki adımlarını 6-9 Ocak 2022 tarihinde yine Afyonkarahisar’da yapmayı planladığımız büyük Ulusal Süs Tavuğu Yarışmasında görev alarak pratik yapmak oluşturacak. Bu büyük yarışmada yapacakları puanlama sonucu Koordinatörümüz Peter Zuffa tarafından kontrolleri tamamlanıp belgeleri verilecek Türkiye’nin ilk hakemleri çıkmış olacak.”
“HAYVAN GÜZELLİĞİNİN ÖN PLANDA OLDUĞU YÜKSEK ÖDÜLLÜ YARIŞMALAR DÜZENLENİYOR”
Süs tavuğu denildiğinde bu hayvanların sadece görseli olan yumurtlamayan ya da tavuk dövüştürücülüğüyle karıştırılan yorumlar yapıldığını belirten Maden şunları kaydetti: “Biz hayvanları dövüştürmüyoruz. Belirli standartlarda, sergilerde, yarışmalarda bir nevi hayvan güzellik yarışması olarak tanımlayabileceğimiz organizasyonlarda sergiliyoruz. Yüksek ödüllü yarışmalar yapıyoruz. Bu yarışmaların şöyle faydaları var. Mesela Afyonkarahisar’da yaptığımız yarışmaya Türkiye’nin değişik bölgelerinden binlerce hayvan ve misafir katılıyor. Bu kültürel bir aktivite olarakta kayıtlara geçebiliyor. En son 4. yaptığımız ulusal Ankara yarışmasına Türkiye’nin 274 ayrı yerinden yaklaşık bin 700 hayvan katıldı. Bu organizasyona yaklaşık bin 500 ziyaretçi katıldı.”
“YERLİ HAKEMLERİN YETİŞTİRİLMESİ İÇİN
UĞRAŞ VERİLİYOR”
Yozgat Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Yetiştiricileri Dernek Başkanı ve Federasyon Genel Sekreteri Suat Uyar, Türkiye adına ilk kez süs hayvanları yarışmasında görev alacak hakemlerin yetiştirildiğini kaydetti. Federasyon Başkan Yardımcısı Şevket Kurular, seminer vesilesiyle Afyonkarahisar’da olmaktan memnun kaldığını söyledi. Kurular, uzun yıllar boyu yurt dışından gelen hakemlerle süs hayvanlarının yarışmalarda puanlandığını belirtti. Şevket Kurular, federasyon yönetimi olarak kendi yetiştirdikleri milli hâkimlerle yarışa katılan süs hayvanlarının puanlanması için uğraş verdiklerini, hakem asistanlarının yaklaşık 4 yıldır eğitildiğini, adayların büyük sınav öncesi küçük bir sınavdan geçtiğini sözlerine ekledi. >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme