'Suriyeliler geçici koruma altında'
Kent Konseyi Yürütme Kurulu tarafından Suriyeler ile ilgili 'Yanlış Bilenen Gerçekler' konulu bilgilendirme sunumu yapıldı. Kent Konseyi Başkanı Şemsettin Yasan, 'Suriyeliler konusunda halkımız arasında ihtilaf doğuyor. Biz bu kavgaların ve tartışmaların sebebini yalan haberlerin, uydurma haberlerin halk arasında yaygınlaşmasından kaynaklı olduğuna inandığımız için doğru ve gerçek bilgileri halkımızla paylaşmak istedik' dedi   Kent Konseyi Başkanı [&hellip]
Kent Konseyi Yürütme Kurulu tarafından Suriyeler ile ilgili “Yanlış Bilenen Gerçekler” konulu bilgilendirme
sunumu yapıldı. Kent Konseyi Başkanı Şemsettin Yasan, “Suriyeliler konusunda halkımız arasında ihtilaf doğuyor.
Biz bu kavgaların ve tartışmaların sebebini yalan haberlerin, uydurma haberlerin halk arasında yaygınlaşmasından kaynaklı olduğuna inandığımız için doğru ve gerçek bilgileri halkımızla paylaşmak istedik” dedi
Kent Konseyi Başkanı Şemsettin Yasan ve Kent Konseyi Yürütme Kurulu tarafından Suriyeler ile ilgili “Yanlış Bilenen Gerçekler” konulu basın toplantısı gerçekleştirildi.
“SURİYELİLER KONUSUNDA
HALK ARASINDA İHTİLAF
DOĞUYOR”
Toplantıda konuşan Kent Konseyi Başkanı Şemsettin Yasan, “Halk arasında dolaşan fısıltı gazetesi dediğimiz şeylerden iftira, yalan sözlerin gerçeklik payını ortaya koymak için bu çalışmayı yaptık. Aşağı yukarı bir buçuk, iki aydır yoğun bir çalışma yapıyoruz. Amacımız halk arasında sürekli konuşulan iftiraların yalanların yerine gerçeklerin konuşulması, gerçeklerin söylenmesi. Biz bu amaçla bu konuyu ele aldık. Bu konu hakkında halkımızı aydınlatmaya çalışıyoruz. Çünkü Suriyeliler konusu çok hassas bir konu. Bu Suriyeliler konusunda halkımız arasında ihtilaf doğuyor. Halkımız arasında bazen, tartışmaya, bazı zaman kavgaya bile dönüştüğü oluyor. Biz bu kavgaların ve tartışmaların sebebini yalan haberlerin, uydurma haberlerin halk arasında yaygınlaşmasından kaynaklı olduğuna inandığımız için doğru ve gerçek bilgileri halkımızla paylaşmak istedik.” dedi.
GÜRMAN, YANLIŞ VE
DOĞRULARI SUNUMLA ANLATTI
Başkan Yasan’ın konuşmasının ardından Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Zeynep Gürman tarafından Suriyeler ile ilgili hazırlanan sunum gerçekleşti. Yanlış ve doğruları tek tek açıklayan Gürman, “Uluslarası Koruma Altında” olan Afganistan, İran, Irak, Filistin ve Geçici Koruma Kapsamında olanlar Suriye’liler hakkında bilgiler verdi.
Gürman tarafından yapılan sunumda Suriyeliler hakkındaki yanlış ve doğrular şu şekilde anlatıldı:
“Uluslararası bir sınıra doğru dikkate değer sayıda insan hareketliliğinin olması Geçici Koruma Kapsamında ikamet izni nasıl veriliyor: Ön kayıt işlemi yapılmakta. Ön kayıt işlemi tamamlandıktan sonra 30 gün geçerliliği olan ve 98 ile başlayan yabancı kimlik numarası içeren Ön Kayıt Belgesi düzenlenir. Ön kayıt işlemini takiben yetkili makamlar sizin geçici koruma kapsamına alınıp alınmayacağı ilgili bireysel bir değerlendirme yapacaktır. Bu değerlendirmenin 30 günden uzun sürmesi durumunda Ön Kayıt Belgesi 30 günlük sürelerle yenilenecektir. Ön kayıt değerlendirmesinin ardından Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından geçici koruma kapsamına alınmasına karar verilen kişiler, İl Göç İdaresi Müdürlüğüne giderek kayıt işlemlerini tamamlamakla yükümlüdürler.
GENEL OLARAK YANLIŞ
BİLİNENLER VEYA MERAK EDİLENLER
Yanlış: Seçimlerde Suriyeliler de Oy Kullanacak.
Doğru: Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 67. maddesinde açıkça belirtildiği gibi onsekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı, seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir. Seçme ve seçilme hakkının kullanılabilmesi için ilk şart Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanların seçimlerde oy kullanma hakkı yoktur.
Yanlış: TOKİ Evleri Suriyelilere Bedava Verilecek.
Doğru: T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresinden (TOKİ) ev sahibi olmak için başvuru yapabilmenin ilk şartı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır.
Yanlış: Suriyeliler hastanede sıra beklemiyor.
Doğru: Yasal öncelik acil vakalar, engelli hastalar, hamileler, hizmetteki askeri personel, şehit yakınları, gazi ve gazi yakınları, 65 yaş üstü hastalar ile yedi yaşından küçük çocuklara verilmektedir. Hastalar Suriyeli oldukları için yasal öncelik kazanmazlar. Acil tıp hizmetleri ise Türkiye’de yaşayan herkese hizmet vermektedir.
Yanlış: Suriyeliler Su, Elektrik ve Doğalgaz Faturası Ödemiyor.
Doğru: Suriyelilerin fatura ödemediği iddia edilmişti. Paylaşılan faturanın alt kısmında yer alan uyarıda “Kullanım miktarı düşük olduğundan dolayı su kullanımının faturalandırılmadığı” yazmakta. Fakat bu kısım bilinçli olarak gizlenmiş ve Suriyelilerin faturalarının hep sıfır lira geldiği iddia edilmişti. KOSKİ’den yapılan açıklamada bu durumun sadece Suriyelilere özel bir durum olmadığı, tüm aboneler için geçerli olduğu, su kullanımı belirli bir sınırın altında olması durumunda fatura sıfır lira olarak geldiği belirtilmiştir.
Yanlış: Suriyeliler İstediği Üniversiteye Sınavsız Giriyor.
Doğru: Üniversitelerin Yabancı Uyruklu öğrenci kontenjanında belirtilen sayı kadar öğrenci sınavla alınır. Türkiye’de öğrenim görmek isteyen öğrencilerin her üniversite tarafından ayrıca gerçekleştirilen Yabancı Öğrenci Sınavını (YÖS) başarıyla geçmeleri gerekmektedir. YÖS’ü gerçekleştiren üniversiteler sınav karşılığında belirli bir ücret talep edebilirler (bu ücret genellikle 50 Amerikan doları civarındadır). YÖS başvuru ücretleri, başvuru yaptığınız her üniversiteye ödenmelidir.
Yanlış: Devlet Suriyeli Öğrencilere 1200 Lira Burs Veriyor
Doğru: Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından yapılan açıklamada, Suriyelilere verilen 1200 liralık bursun finansal kaynağının %85’i Avrupa Birliği tarafından, geriye kalan %15’lik kısım ise ulusal kaynaklardan karşılanmakta olduğu belirtilmiştir.
Yanlış: Suriyeliler 5 Yıl Sonra Türk Vatandaşı Olacak
Doğru: Türkiye’de bulunan Suriyeliler “Geçici Koruma” statüsüne sahiptir. Geçici koruma kapsamında olan kişiler ister 5 yıl Türkiye’de kalsınlar ister daha fazla Türkiye’de kalsınlar bu yolla Türk Vatandaşı olamazlar. Evlilik yoluyla vatandaşlık hakederler.Geçici koruma altında olan Suriyelilerin Türk Vatandaşı olabilmesi için tek yol İstisnai Vatandaşlıktır. (Komisyon uygun gördüğü takdirde)İstisnai vatandaşlık Türkiye’ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan kişilere verilmektedir.
Yanlış: Suriyeliler Devletten Maaş Alıyor.
Doğru: Kısa adıyla SUY olan Sosyal Uyum Yardımı, Türkiye’de bulunan mülteci kamplarının dışında yaşayan uluslararası koruma veya geçici koruma altındaki yabancılara verilen bir yardımdır. Bu yardımın finansmanı Avrupa Birliği bütçesinden karşılanmaktadır. Yardımlar Kızılay Kart aracılığı ile gönderilmektedir. SUY’dan faydalanan kişilerin Kızılay Kartlarının üzerinde Avrupa Birliği Bayrağı ve WFP logosu yer almaktadır. Belirli şartları sağlayan kişilere yapılan yardım aylık 120 liradır.
Yanlış: Suriyeliler Devlet Memuru Olarak işe Alınacak.
Doğru: 657 sayılı Devlet Memurları kanununun 48. Maddesinde açıkça belirtildiği gibi devlet memuru olmanın ilk şartı Türk Vatandaşı olmaktır. İhtiyaç olması durumunda üniversiteler ve hastaneler başta olmak üzere belirli kurumlara yabancı uyruklu çalışan alınabilir. Fakat bu kişilerin çalışma statüsü “devlet memuru” olarak değil “sözleşmeli personel” olarak geçmektedir. Türkler açısından gerilimi tırmandıran nedenler ise Siyasi partilerin kendi çıkarları için Suriyeli sığınmacılar dosyasını kullanması, Bazı Türk medya organlarının Suriyelilerin karıştığı bireysel olaylara/suçlara yoğunlaşması ve her sorun için onları suçlama çabası içinde olması, Türklerin Suriyeli sığınmacılarla ilgili kemikleşmiş yanlış algılara sahip olması ve bu yanlışların kontrolsüzce yayılması, dinî ve mezhebî hassasiyetlerin genel olarak iki toplum arasındaki uyuma engel kabul edilmese de bazı çevrelerce taraflar arasındaki sorunları arttırmak için kullanılan zayıf noktalardandır.”