Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal DEMİRKIRKAN
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

SURİYELİ MÜLTECİLER GERİ DÖNMEYECEK

Türk askeri terörden arındırılmış bölge yaratmak için Suriye topraklarında. Uzun zamandan beri ülkemizin en önemli gündemlerinden birisi terör oldu. Suriye politikasından başından beri izlenen yanlışlar nedeniyle hem burnumuzun dibinde bir terör devleti kurulma ihtimali belirdi, hem de ülkemize yaşanan göç dalgası sonrası ülkemiz mültecilerle doldu. Konuya girmeden önce Suriye toprakları üzerinde devam eden sınır ötesi harekatta Mehmetçiğimize başarılar diliyorum. Zaferle döneceğine inandığımız Mehmetçiğin bir tekinin bile burnu kanamadan ülkemize dönmesi en büyük temennimiz.
Dedik ya bir yandan ülkenin içinde bulunduğu ekonomik darboğaz, diğer yandan Ortadoğu coğrafyasında yaşananlar ülke gündeminin en önemli sorununu Suriye ve Mülteciler sorunu olarak ortaya koyuyor. “Bu işi başımıza kim açtı?” sorusunu hiç konuşmadan “Bu sorundan nasıl kurtulacağız”ı düşünmeye başladık. “2 günde girer Şam’da Cuma namazını kılarız” diye başlayan hesap, Bağdat’tan döndü. Bugün sayıları 4 milyonu aşan mültecilerin sorunları ile mücadele ediyoruz. Şimdi de çoğunluğu Suriyeli olan bu mültecilerden nasıl kurtulacağımızı düşünüyoruz. Mültecilerin ülkemize gelişinden nice zaman sonra nasıl geri göndereceğimizi düşünmeye başladık. Sınır ötesi harekat terör koridoruna karşı yapıldığı kadar Türkiye’de yaşayan 4 milyona yakın Suriyeli mültecinin evlerine dönebileceği güvenli bölge oluşturulması için yapılıyor.
Hükümetin Suriye Politikası ve sığınmacılarla ilgili olarak geçtiğimiz haftalarda basına yansıyan bir anket katılımcıların %75.2’si hükümetin sığınmacılara yönelik politikalarını onaylamadığını göstermiş. Onaylayanların oranı ise % 16. Bu oran AKP seçmeninde % 55.5, CHP seçmeninde % 93.1, MHP seçmeninde % 84.2, HDP seçmeninde % 82.2, İYİ Parti seçmeninde % 86.9, SP seçmeninde ise % 95. Suriye konusunda çuvallayan hükümet dahil tüm toplum kesimleri Suriye’li sığınmacılar sorunundan nasıl kurtulacağımızı düşünüyor. Ekonomik kriz bir yandan hepimizin belini bükerken, Suriye sınırları içerisinde mültecilere 300 m2 arsa içinde 200 m2 oturma alanı olan evleri nasıl ve neyle yapacağımız merak konusu.
Türkiye’deki kayıtlı Suriyeli sayısı 5 Eylül 2019 tarihi itibarıyla bir önceki aya göre 8 bin 500 kişi artarak toplam 3 milyon 658 bin 250 kişi oldu. Bugün ülkemizde her 20 kişiden 1’i Suriyeli. 2023 yılında 13 kişiden birisi Suriyeli olacak. Türkiye’deki Suriyelilerin %46,47’si 0-18 yaş Aralığında. 10 yaşın altındaki Suriyeli sayısı ise 1 milyon 45 bin 728 kişi oldu. Yani Suriyelilerin üçte biri 10 yaşın altında. 26 mülteci kampında yaşayan Suriyeli mülteci sayısı 260 bin kişi. Gerisi şehirlerde yaşıyor. Suriyelilerin yaş ortalaması 22,58. Türkiye nüfusunun yaş ortalaması ise 31,7.
Mülteciler ülke şartlarına hızla adapte olmaya başladı. En az bir ortağı Suriye uyruklu olan 15.159 şirket kuruldu. Mülteci nüfusun Türk halkına oranı Kilis’te %81’i, Hatay’da %27, Urfa ve Antep’te %21, Bursa’da %6’ya ulaştı. İlimizde halen 6000 civarında Suriyeli Mülteci olduğu söyleniyor. Suriyeli mültecilere bugüne kadar 40 milyar dolar kaynak aktarıldığı biliniyor. Doğum, ilaç, ücretsiz tüp bebek hakları bile var. Ulaşım, eğitim bedava. Vergiden muaflar.
Dünyada yaklaşık 70 milyon mülteci var. En büyük mülteci nüfusunu barındıran ülke ise Türkiye. Ülkesinden göç etmek zorunda kalan 5,6 milyon Suriyeli mülteciden ancak 103 bin kişi ülkelerine döndü. Geri dönenler de ortalama yaşın üzerinde. Geri dönmeyenler genelde çocuklu aileler. Çocuklar geri dönmüyor. “Mültecilerin konuk oldukları ülkelerde kalma süreleri uzadıkça geri dönme oranları da geometrik biçimde düşüyor. Çünkü mültecilerin yaklaşık 100’de 51’i çocuklar ve 18 yaş altı gençlerden oluşuyor. Bunlar mülteci olarak bulundukları ülkede büyüdükleri için geri dönme ihtimalleri sıfıra yakın. Toplamda ise geri dönenlerin oranı en iyi dönemlerde bile yüzde 20’yi geçmiyor. Yani anlayacağınız, 3.5 milyon Suriyelinin en iyi ihtimalle 2 milyondan fazlası Türkiye’de kalacak. İstatistikler böyle söylüyor.” Dünya Bankası yayınladığı Raporda, mültecileri geri göndermeye uğraşmak yerine kaldıkları ülkelerde refahlarının arttırılmasına çaba harcanması gerektiğini vurguluyor.
Elbette ekonomik krizin sorumlusu Suriyeli mülteciler değil, ancak Suriye’lilere bugüne kadar harcanan 35 milyar dolar ile 1 GAP, 400 şehir hastanesi, 7 boğaz köprüsü, 30 bin okul inşa edilebileceği de bir gerçek. Durum bu. Bakalım 30 km’lik güvenli bölge mültecilerin geri dönmesi için yeterli olacak mı?
Son Söz; “Bilmedik aş ya karın ağrıtır, ya baş”

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER