Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ramazan Balkan

SURİYE ve TARİHİN TEKERRÜRÜ – Kocatepe Gazetesi

Ramazan Balkan 7 Ekim 2013 Pazartesi 03:00:00
  Son birkaç yıldır Suriye ile yaşadığımız gerginliği yıllar önce DP iktidarı döneminde de yaşamıştık. Savaş haline geçen Türk ordusu Suriye sınırına yığınak yapmıştı. Bu yığınak ve savaş hali üzerine dönemin Suriye Cumhurbaşkanı Şükrü El Kuvvetli’nin sarf ettiği sözler adeta tarihin tekerrürü gibidir;
“Durup dururken, şimdi Türkiye sınırlarımıza asker yığıyor. Celal Bey, Adnan Bey, İsmet Paşa, bunlar akıllı insanlardır. İsmet Paşa her ne kadar muhalefette ise de ağırlığı olan bir devlet adamıdır. II. Dünya Savaşı’nda; ben, Kudüs Müftüsü Hacı Emin El Hüseyin, Ekrem Ziter, Riyat El Sulh, Suriye’nin, Lübnan’ın siyasi kadrosu, Fransızlar ve İngilizlerden kaçarak, İstanbul’a gittik ve orada siyasi mülteci olduk.
İsmet Paşa, Tevfik Rüştü Aras, Şükrü Saraçoğlu, bize çok yakınlık gösterdiler. Sonra, İngilizlerin ve Fransızların baskısıyla Roma’ya ve Berlin’e sürüldükse de Türkiye’de gördüğümüz misafirperverliği asla unutmayız. Şimdi soruyorum, Adnan Bey ne yapmak istiyor? Yeniden Osmanlı İmparatorluğunu mu yaşatmak istiyor, Orta Doğu’da? Menderes, inanıyor mu ki; Amerika, İngiltere, Fransa, Rusya, onun bölgede önemli rol oynamasına müsaade edeceklerdir. Hayır asla.
Amerika, İngiltere, Türkiye’yi ve Adnan Bey’i kullanmak istiyor. Kime karşı? Bize karşı. Tıpkı İsrail’i kullandığı gibi… Sonuç ne olacak. Adnan Bey, bizi Nasır’ın ve Rusya’nın kucağına atmış olacaktır. Siz, nasıl büyük bir devletin himayesine sığınıyorsanız, biz de karşı tarafta bulunan Rusya’ya sığınacağız. Bizi komünist yapacaktır Adnan Bey. Hem de zorla komünistlerin kucağına atıyorsunuz bizi.
Komünistler, Suriye’ye yerleşirse, sınırımızda bin kilometreyi bulan yumuşak bir karnımız vardır. Esasen Rusya’nın isteği o değil mi? Akdeniz’e, Basra Körfezi’ne yerleşmek… Sıcak denizler peşinde değil mi? Bu petrol varken, Amerika, İngiltere ve Rusya daima burada kalacaklardır. Kavganın sahası Orta Doğu’dur. Bütün oyunlar burada oynanacaktır. Bu oyundan ne Adnan Bey’e, ne Nasır’a, ne de bize fayda gelir. Gelin, el ele verelim. Bizi, kimsenin kucağına atmayın. Birlikte meselelerimizi çözelim, menfaatlerimiz müşterektir.
Biz, birbirimizi sevmeye, birbirimizle iyi geçinmeye mecburuz. Türkiye’nin, Amerika ile bir olup, Lazkiye’de bir hükümet darbesi içinde bulunması hiç de hoş değildir. Söylediğim gibi, Mısır’la birleşmek mecburiyetinde kalacağız. Bu çalışmalar da bir hayli ilerledi. Biz eşit haklara sahip, demokratik bir sistem içinde birleşmeye artık kararlıyız.”
Gelelim günümüze. Suriye ile takip edilen savaş politikası bu ülkeyi yine Rusya’nın kucağına itmiştir. Suriye ile yapılan kimyasal silah antlaşmasını ABD ve Rusya ortak hazırlamıştır. Suriye ile 900 kilometrelik sınırımız yolgeçen hanına dönmüştür. En önemlisi de Suriye bir daha eski Suriye olmayacak. Bir tarafta Sünni Suriye, bir tarafta Nusayri Suriye ve bir tarafta Kürt Suriye. Üçe bölünmüş Irak nasıl bize sıkıntı yaratmışsa birkaç yıl sonra aynı sıkıntıyı Suriye sınırında yaşayacağız.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti