Suriye'de Yeni Dönem, Türkiye'den Dönüşler Başladı
Suriye'de Esed rejimi çöktü. Türkiye'deki Suriyeliler ülkelerine dönmeye başladı. Afyon'da da kutlama için toplanan Suriyeliler kutlamalarını yarın yapmak üzere dağıldılar
Suriye'de muhalifler başkent Şam'a girdi; Cumhurbaşkanı Esad'ın Suriye'yi terk ettiği belirtiliyor. 61 yıllık Baas Rejimi, 54 yıllık Esad ailesi devri, 24 yıllık Beşşar Esad yönetimi sona erdi.
Suriye'de kuzeydeki ve güneydeki muhalif gruplar, Halep'ten sonra başket Şam'a da girdi. Suriye rejimi, Ordu'nun direndiğini açıkladı; ancak uluslararası haber ajansları Beşar Esad'ın yurtdışına çıktığı haberini servis etti.
Suriye'deki muhalif gruplar, yurtdışındaki tüm Suriyeliler'e 'dönün' çağrısı yaparken ülkedeki mahkumların affedileceği belirtildi.
Suriye Başbakanlığı adına yapılan açıklamada ise muhalif hükümetle birlikte çalışılabileceği mesajı verildi.
Esad'ın sarayına girildi, Emevi Camisi'nde tekbirli kutlama yapıldı. Suriye devlet televizyonunda yayınlanan videoda cezaevlerindeki tüm tutsakların serbest bırakıldığı duyuruldu.
SEMBOLLER YIKILIYOR
Başkent Şam'dan Esed ailesinin memleketi Lazkiye'ye, Halep ve Hama'dan diğer pek çok kentte Esad'ın sembolü olan tüm simgeler indiriliyor.
Nerede olduğu hâlâ bilinmeyen Beşşar Esad'ın sarayını da basarken, ülkenin pek çok bölgesinde kutlamalar sürüyor.
MAHKUMLAR SERBEST
Muhalifler, Suriye'nin en çok konuşulan hapishanesi, Esad'la özdeşleşen Sedneya dahil bir çok cezaevinden binlerce mahkumu serbest bıraktı.
ORDU DAĞITILDI
Muhaliflerin Şam'ı ele geçirmesinin ardından Suriye ordusu mensuplarına yönetimin çöktüğünü bildirdi. Suriye ordusu dağıtıldı ve evlerine gönderildi.
COLANİ ANLAŞMAYI DUYURDU
Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) lideri Ahmed eş-Şera (Ebu Muhammed el-Culani), sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Şam'da kamu kurumlarına yaklaşılmaması konusunda uyarıda bulunarak, "Bu kurumlar resmen devredilene kadar eski Başbakanın gözetimi altında kalacaktır" dedi.
Şera, "Kamu kurumlarına yaklaşmak kesinlikle yasaktır. Bu kurumlar, resmen devredilene kadar eski Başbakanın gözetimi altında kalacaktır. Havaya ateş açılması da yasaktır" ifadelerini kullandı.
RUS ÜSLERİ KALDI
Muhaliflerin, Rus üslerinin bulunduğu Lazkiye ve Tartus'u pas geçmesi dikkat çekti. Esad'ın elinde sadece bu iki kent kalırken Rus üslerinde hareketlilik yaşandığı öne sürüldü.
Tahran yönetimi İran güçleri için güvenli geçiş talebinde bulundu.
İLK KİM GİRDİ
Beklenenin aksine Şam'ı alan grup Halep, Hama ve Humus'u alarak kuzeyden Şam'a inen HTŞ olmadı. Şam'ı ele geçiren grup Dera'da bulunan ve güneyden Şam'a inen grup oldu.
İSRAİL TANKLARI
Öte yandan, tampon bölgeyi genişletmeye çalışan İsrail, Golan Tepeleri boyunca yol barikatları konuşlandırdı. Suriye sınırına bitişik tüm tarım alanları kapalı askeri alan ilan edildi. İsrail tanklarının tampon bölge oluşturmak amacıyla Kuneytra bölgesine girdi.
ÇÖKEN REJİMİN BAŞBAKANINDAN AÇIKLAMA: "HAZIRIZ"
Beşşar Esed iktidarının Başbakanı Muhammed Gazi el-Celali, sosyal medya hesabından paylaştığı video mesajında, "Suriye'de halkın seçeceği bir hükümetle çalışmaya hazır olduklarını ve her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını" belirtti.
Kamu mallarına zarar verilmemesi çağrısında bulunan Celali, "Kimseye dokunmayacağını söyleyen ve bize elini uzatan muhaliflere elimizi uzatıyoruz" dedi.
Celali, "Suriye tüm Suriyelilerin. Bu ülke normal bir ülke olabilir, bu ülke komşularıyla ve dünyayla iyi ilişkiler kurabilir. Bu tercih, Suriye halkının seçeceği yönetime kalmış. Biz, seçilecek yeni yönetimle işbirliğine hazırız. Onlara her türlü desteği sağlayıp devlet dosyalarını kolayca onlara aktarmaya hazırız" ifadelerini kullandı.
61 YILLIK BAAS YÖNETİMİ
Suriye'de 1963'de iktidara gelen Baas Partisinin 61 yıllık iktidarı, 2011'de patlak veren iç savaşta, başkent Şam'ın rejimin kontrolünden çıkmasıyla çöktü.
Arap Sosyalist Baas Partisi Suriye'de 1963'te darbeyle iktidara geldi. 1970'de yılında parti içi darbeyle Beşşar Esad'in babası Hafız Esad iktidarı ele geçirerek, 1971'de Suriye Devlet Başkanı oldu.
Beşşar Esad ise babasının ölümü üzerine 2000'de devletin başına geçti.
Esad ve Baas iktidarı, rejim karşıtı grupların 8 Aralık'ta başkent Şam'da kontrolü almasıyla sona erdi.
Suriye'de 2011 yılında başlayan olaylar, Esad yönetiminin karşılığıyla süreci iç savaşa dönüştürdü.
Suriye'de 27 Kasım'da yoğunlaşan çatışmaların ardından ülkede Halep, İdlib, Hama'dan başlayarak pek çok bölgede kontrolü kaybetti.
Son olarak başkent Şam'da Esad güçleri, kamu kurumları ve sokaklardan çekildi.
Böylece, 61 yıllık Baas rejimi ve 53 yıllık Esad ailesi iktidarı sona ermiş oldu.
Suriyeliler Türkiye'de sokaklarda kutladı
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, muhalif grupların Dera vilayetininin yüzde 90'ında kontrolü ele geçirdiğini açıkladı. Muhaliflerin Süveyda il merkezi ve Golan bölgesindeki Kuneytra ile Senemeyn kentlerinde de kontrolü ele geçirdikleri duyuruldu. Muhaliflerin lideri Hasan Abdulgani, Şam'ın güney kapısına 20 kilometre mesafeye kadar ilerlediklerini söyledi.
Tüm bu gelişmeler yaşanırken, İstanbul'da yaşayan bazı Suriyeliler sokaklarda kutladı. Lahja isimli sosyal medya hesabında, Başakşehir'de çekildiği belirtilen görüntülere göre ellerinde bayraklar olan bir grubun sloganlar atarak kutlama yaptığı görüldü.
Afyonkarahisar'da ise sabah saatlerinde Zafer Meydanı'nda toplanan Afyonkarahisar'daki Suriyeliler polisin uyarısı ile karşılaştı.
Polisin telkinleri sonucu dağılan Afyon'daki Suriyeliler yarın Valilik'ten izin aldıktan sonra kutlama gerçekleştirmeyi planlıyor.
KUTLAMALAR TÜRKİYE'YE YAYILDI
Dün gece İstanbul'da başlayan kutlamalar Türkiye'ye yayıldı. Günün aydınlanmasıyla birlikte Suriyeliler yaşadıkları bölgelerde toplanarak kutlama yapmaya başladı.
Fatih Cami'nde Türkler ve Suriyeli göçmenler, beraber kıldıkları sabah namazında Suriye'de Esad yönetiminin düşmesini kutladı.
Yarın bakanlar kurulu toplantısı... Gündem: Suriye
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında 9 Aralık Pazartesi saat 15.00'te yapılacak kabine toplantısında Suriye ve bölgedeki gelişmeler masaya yatırılacak. Esad yönetimi ve mevcut durum değerlendirilecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında kabine toplantısı 9 Aralık pazartesi günü saat 15:00'te gerçekleştirilecek. Kritik toplantının ana gündem maddeleri arasında Suriye’deki son durum bulunuyor.
SURİYE’DEKİ GELİŞMELER MASADA
Toplantıda Suriye’deki mevcut siyasi durumun yanı sıra bölgesel gelişmelerin detaylı bir şekilde ele alınması bekleniyor. 9 Aralık Pazartesi saat15'te toplanacak kritik toplantının ana gündem konusunda Suriye'deki son durum ve bölgedeki istikrar konusu olacak. Bakanlar kurulu tarafından kapsamlı şekilde değerlendirilecek.