Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Suna: Türkiye’nin âli çıkarlarının yanındayız

Suna: Türkiye’nin âli çıkarlarının yanındayız

Yeniden Refah Partisi İl Başkanı İbrahim Derviş Suna, Yunanistan’la Türkiye arasındaki gerginlikte Türkiye’nin âli çıkarlarının her zaman yanında olduklarını açıkladı

 

Yeniden Refah Partisi Afyonkarahisar İl Başkanı İbrahim Derviş Suna, Doğu Akdeniz’deki son gelişmeleri yorumladı.
“YUNANİSTAN SONUÇ ALAMAYACAK”
İl Başkanı İbrahim Derviş Suna, Yunanistan’ın beyhude bir girişim içinde bulunduğunu belirterek, “Türkiye’nin, Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’deki 12 adalardan olan 7,3 kilometre kare yüzölçümüne sahip Meis (Magisti) adasının doğu ve güneyinde deniz yetki sınırlamasına bağlı olarak NAVTEX ilan etmiştir. Bu tek kelimeyle Yunanistan’ın uluslararası deniz hukukunu hiçe sayan bir anlayışla Rodos adasının MEB alanını MEIS adasının MEB alanıyla birleştirme girişiminin bir sonucudur. Yunanistan’ın, MEİS adasının ‘ana kara’ gibi MEB alana sahip olduğunu iddia etmesi tamamen Türkiye’nin haklarını çiğnemeye yönelik beyhude bir girişimdir. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki mevcut hak ve hukukunun Yunanistan tarafından düşmanca bir yaklaşımla erozyona uğratılarak ortaya çıkabilecek kaos ortamıyla çözüm yollarını tıkamaya yönelik AB oryantasyonlu politik yaklaşımlı adımların hiçbir sonuç veremeyeceği bir vakıadır. Doğu Akdeniz’de deniz yetki sınırlaması özelinde Türkiye’yi dar bir alana sıkıştırıp tecrit ederek ‘çift sarmallı’ Doğu Akdeniz hâkimiyeti projesini Fransa ile birlikte yürürlüğe koymaya çalışan Yunanistan’ın bu planının yeni bir kaostan öteye gidemeyeceği ve Kıbrıs konusunda olduğu gibi bu yolla hiçbir sonuç elde edilemeyeceği gayet aşikârdır.” dedi.
“ÇÖZÜMSÜZLÜKLE TÜRKİYE’Yİ YALNIZLAŞTIRIYORLAR”
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hayati çıkarlarının tam anlamıyla korunması ve sorunların yapıcı ve kalıcı biçimde çözümü, güven ortamının yeniden tesisi yolunda atılacak adımları önemsediklerini kaydeden Suna sözlerine şöyle devam etti: “Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin çıkarlarını görmezden gelen, barış ve çözüm yollarını akamete uğratmaya yönelik tek taraflı, çarpıtıcı ve uluslararası deniz hukukunun hükümlerini hiçe sayan, salt Avrupa Birliği’ni arkasına almak suretiyle dayatmacı bir anlayışla ‘uluslararası hukuksuzluk’ ortamı oluşturan Yunanistan’ın bu tutumu hiçbir gerçek ve gerekçeyle bağdaşmamaktadır. Ne yazık ki Yunanistan, Kıbrıs konusunda olduğu gibi Doğu Akdeniz konusunda da uluslararası gerçeklerden uzak, öznel çıkarları doğrultusunda izlediği ‘Megalo İdea’ anlayışlı retorik söylemlerle adeta çözüm değil, çözümsüzlük politikalarıyla Türkiye’yi yalnızlaştırma çabası içerisindedir.”
“NE ZARAR VER, NE ZARAR GÖR”
Kıbrıs konusundaki gibi, Doğu Akdeniz’de de Türkiye ve KKTC’nin hak ve hukuklarının sonuna kadar korunması hususundaki politikanın açık olduğunu kaydeden Suna, “Türkiye’nin çıkarlarına yönelik her türlü tavizkar politikaların karşısında olduğumuzu bir kez daha açıkça ifade etmek isteriz. Ezcümle, Yeniden Refah Partisi olarak; Doğu Akdeniz’de güven ortamının yeniden tesisi, bölgesel istikrarın sağlanması yolunda sorunların karşılıklı hak ve hukuk bağlamında kalıcı olarak çözüme kavuşturulması ve ne zarar ver, ne zarar gör etoriği gereği çözüm odaklı atılacak adımları önemsiyoruz. Yunanistan’ın, Kıbrıs örneğinde olduğu gibi, Doğu Akdeniz’de de Türkiye’ye karşı hasmane bir tutumla saldırgan bir dış politika ortaya koymasını hiçbir şekilde tasvip etmediğimizi ve Türkiye’nin âli çıkarlarının her zaman yanında olduğumuzu vurgulamak isteriz.” dedi.
>> Kocatepe Haber Merkezi