• Haberler
  • Genel
  • Sular, artık hor kullanılmayacak – Kocatepe Gazetesi

Sular, artık hor kullanılmayacak – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Türkiye'de daha önce suların gelişigüzel kullanıldığını, ancak Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun çalışmalarıyla bu durumun ortadan kalktığını belirtti Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce yüzeysel sular ile yeraltı sularının korunması ve planlanmasına yönelik havza koruma ve yönetim planının oluşturulması amacıyla, Akarçay Havzası Üst Yönetim seçimleri yapıldı. [&hellip]

Sular, artık hor kullanılmayacak

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Türkiye’de daha önce suların gelişigüzel kullanıldığını, ancak Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun çalışmalarıyla bu durumun ortadan kalktığını belirtti

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce yüzeysel sular ile yeraltı sularının korunması ve planlanmasına yönelik havza koruma ve yönetim planının oluşturulması amacıyla, Akarçay Havzası Üst Yönetim seçimleri yapıldı. Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan seçimlerde konuşan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, suyun daha önce hor kullanıldığını, ancak bundan sonra sudan verim alınacağını kaydetti.
SU HAVZALARI ÇOK ÖNEMLİ
Vali Balkanlıoğlu, “Türkiye, sanılandan farklı olarak küresel ısınma ve buna bağlı olarak iklim değişikliği nedeniyle su kaynakları bakımından zengin değil. Dolayısıyla sularımızı akıllıca ve rantabıl kullanmalıyız. Genelde su havzalarının bulunduğu yerlerde ender türde yaşayan canlı türleri de bulunuyor. Bu nedenle birçok açıdan su havzaları çok önemlidir. Sularımız aşırı tüketme, çevre kirliliği gibi nedenlerle bu güne kadar hor kullanıldı. Su havzaları, bulunduğu bölgenin coğrafi konumuna göre doğar, bir ilden başka bir ile akar. Bu nedenle havzaların korunmasını bir tek ilin sorumluluğuna bırakmak yanlış olacaktır. Geçmişte de bunu örneklerini gördük. Bu anlamda Sayın Bakanımızın isabetli bir kararı ile Türkiye’de akarsuların tamamı havza sistemi ile değişik ve farklı bir yönetim tarzına geçilmek üzere programlandı” dedi.
SADECE DSİ DEĞİL,
DİĞER KURUMLAR DA GÖREVLİ
Suyu verim kullanma sorununun sadece Devlet Su İşleri’ne ait bir mesele olmadığını söyleyen Balkanlıoğlu, “Havzalarla DSİ ilgili gibi görünse de birçok müdürlükte bu konuda görevlidir. Bu sular adı üstünde tarımsal anlamda kullanılıyor, içme suyu olarak kullanılıyor. Bu sulara ev ve sanayi atıkları bırakılıyor. Kullanılan sular bu Akarçay havzasına dökülüyor. Eber’de biriken suda bir çok canlılar yaşıyor, bunların içerisinde biri olan eber sarısı bitkisi ise dünyada başka bir yerde yetişmiyor. İşte bunların korunması son derece önemlidir. Bu anlamda sorumlu ve yetkili kurumların birleşip koordineli bir biçimde etkin bir çalışma sergilemesi gerekiyor. Böylece Akarçay Havzasının korunması ve burada yaşayan canlıların devamlılığı sağlanmış olacaktır” ifadelerini kullandı.
Suyun kullanımı hakkında taviz verilmeyeceğini aktaran Vali Balkanlıoğlu, şöyle devam etti:
“Bu tür çalışmaların örnekleri de birçok yerde görülmektedir. Artık kamu veya özel sektör atıkları eskisi gibi akarsulara ve derelere bırakılmayacak. Çok sıkı takip edilecek ve müsamaha gösterilmeden gerekli iş ve işlemler yapılacaktır. Bu konuda da ciddi çalışmalar yapılmaktadır. İşte bu anlamda bir yönetimin oluşturularak sorunların tespiti, alınacak kararların uygulanması ve sorunlara çözüm üretilmesi ve üretilemezse de bu durumun üst mercilere iletilmesi, mevzuatta bir boşluk varsa ve mevzuatta oluşan sıkıntıların düzeltilmesi için ilgili kurumlara iletilmesi bu gibi çalışmaları yürüteceğiz.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Ülkemiz su zengini değil

Devlet Su İşleri 18’inci Bölge Müdürü Mustafa Altınok, Türkiye’nin su bakımından zengin
bir ülke olmadığının altını çizdi

Devlet Su İşleri 18’inci Bölge Müdürü Mustafa Altınok, Türkiye’nin kişi başına düşen su miktarı açısından zengin olmadığını söyledi. Altınok, “Ülkemiz, kişi başına düşen su miktarına bakıldığında, bilinenin aksine su zengini bir ülke değildir. Su kaynaklarımızın artan nüfus, sanayileşme, tarımsal faaliyetler nedeniyle hızlı bir şekilde kirlenmesi ve yarı kurak iklim bölgesinde yer almamız nedeniyle, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı tedbirli olunabilmesi için suyun akılcı, sürdürülebilir ve entegre bir şekilde yönetimi hususu, büyük önem arz etmektedir. Su kaynaklarının akılcı ve sürdürülebilir kullanımı için en uygun yöntem; suyun havza ölçeğinde planlanması ve yönetimidir. Suyun politik ve idari sınırlara göre değil, hidrolojik ve fiziksel sınırlara göre hareket ettiği gerçeğinden hareketle, havzaların entegre su yönetimi uygulamaları için, en uygun ölçek olduğu ortaya çıkmaktadır. Ülkemiz, hidrolojik açıdan 25 akarsu havzasına bölünmüştür” dedi.
GENİŞ BİR
ALANI KAPSIYOR
Akarçay Havzası hakkında da bilgi veren Altınok, “Akarçay Havzası Afyonkarahisar, Konya, Isparta, Uşak ve Kütahya İllerine giren, 7995 kilometre kare alana sahip kapalı bir havzadır. Sanayileşme ve buna bağlı olarak ortaya çıkan hızlı nüfus artışı ve tarımsal faaliyetler sonucu oluşan endüstriyel, evsel ve tarımsal kaynaklar, Akarçay Havzasını olumsuz etkilemiş, yaşanan kuraklık bu etkilerin daha fazla hissedilmesine sebep olmuştur. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Havza Yönetimi ile ilgili yürürlüğe giren, tebliğ ile havza ölçeğinde Yönetim Heyetlerinin oluşturulması sağlanmış, suyu yöneten, kullanan ve etkilerine maruz kalan tüm paydaşların bir arada, ortak kararlar alabilmesine zemin oluşturulmuş, havzanın yerinden bizzat havzadaki paydaşlar tarafından alınacak kararlar ile yönetimi için ilk adım atılmıştır” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme