'Sulak alanlara gözümüz gibi bakıyoruz'
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 'Sulak alanlar, biyolojik çeşitliliğin en yüksek olduğu ekosistemlerdir. Pek çok tür ve çeşitteki canlılar için uygun beslenme, üreme ve barınma ortamıdır. Ülkemiz yarı kurak iklim kuşağında yer almakta olup, kişi başına düşen [&hellip]
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Sulak alanlar, biyolojik çeşitliliğin en yüksek olduğu ekosistemlerdir. Pek çok tür ve çeşitteki canlılar için uygun beslenme, üreme ve barınma ortamıdır. Ülkemiz yarı kurak iklim kuşağında yer almakta olup, kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı yaklaşık olarak 1.519 metreküptür ve su zengini olan bir ülke değildir. Bu sebeple su kaynaklarımızı ve sulak alanlarımızı akıllı yönetmek ve verimli kullanmak mecburiyetindeyiz. Bakanlık olarak sulak alanlarımıza gözümüz gibi bakıyor ve koruyoruz” dedi.
TÜM VERİLER BİRLEŞTİRİLDİ
Eroğlu, Türkiye’de doğa bilincinin arttığını belirterek “Ülkemizde 1980’lerden sonra tabiatı koruma şuuru arttı. Özellikle 1994 yılında taraf olduğumuz Ramsar Sözleşmesi ile birlikte ülkemiz sulak alanları ile alakalı koruma çalışmalarına başlandı. Risk altında gördüğümüz her sulak alan için çalışma yaptık ve tedbirlerimizi aldık. Bu alanlar için su takviyeleri dahi yaptık.
İlk olarak 2002’de yayımlanan daha sonra 2006 ve 2010 yıllarında revize edilen Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği ile sulak alanların kurutulması yasaklandı. Bu süreçte toplam büyüklüğü 184 bin 487 hektar olan 14 sulak alan, Ramsar Alanı ilan edildi, 42 alanımızda koruma bölgeleri belirlendi ve 24 sulak alanımızda planlama çalışmaları yapıldı.Diğer yandan Ulusal Sulak Alan Envanter Projesi’ni de tamamladık. İlk neticelere göre ülkemizde Karasal, Kıyısal, Suni olmak üzere toplam alanı 2,5 milyon hektara yakın potansiyel sulak alan olduğu tespit edilmiştir. Diğer bir ifadeyle, sulak alanlar Türkiye yüzölçümünde yüzde 3,12’lik bir alanı temsil etmektedir. Ayrıca bütün sulak alanların mevcut biyolojik çeşitlilik envanter durumu, alan kullanım durumu gibi bilgilerini toplayarak bir veri tabanı yönetim sistemi kurduk. Bu çerçevede uydu haritaları, topoğrafik haritalar ve kurumların elindeki bilgiler birleştirildi. Yapılan tespitlere göre Türkiye’de en küçüğü 10 metrekare, en büyüğü 364 bin hektar olmak üzere tabii ve suni 36 bin 42 adet sulak alan poligonu belirlendi” ifadelerini kullandı.