Sulak alanlar doğal zenginlik müzesi

Tarihsel önemi var Afyonkarahisar İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açkılamada “Bilindiği üzere tabiatın korunması konusunda düzenlenmiş ilk uluslar arası belgelerden biri olan ''Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme'' (RAMSAR sözleşmesi)'nin imzaya açıldığı 2 Şubat günü Dünya Sulak Alanlar Günü olarak kabul edilmiştir. Tarih boyunca deltalar, taşkın ovaları, [&hellip]

Sulak alanlar doğal zenginlik müzesi

Tarihsel önemi var
Afyonkarahisar İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açkılamada; “Bilindiği üzere tabiatın korunması konusunda düzenlenmiş ilk uluslar arası belgelerden biri olan ‘’Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme’’ (RAMSAR sözleşmesi)’nin imzaya açıldığı 2 Şubat günü Dünya Sulak Alanlar Günü olarak kabul edilmiştir. Tarih boyunca deltalar, taşkın ovaları, göl ve akarsu kıyıları gibi sulak alanların kenarlarında yerleşen insanlar sazından, balığına ve kuşuna sulak alanların sağladığı imkanlarla büyük medeniyetler kurmuşlardır”denildi.
Yapılan açıklamada sulak alanların başta su kuşları, çeşitli hayvan ve bitki türlerini barındırarak sahip olduğu biyolojik çeşitlilik nedeniyle dünyanın doğal zenginlik müzesi olarak bir çok faydasının bulunduğu kaydedildi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Sulak alanlar yeryüzünün %3’ünü kaplamasına rağmen, dünyadaki tüm türlerin % 40’ını ve hayvan türlerinin % 12 sini barındırmaktadırlar. Bu nedenle; Yeryüzünün en fazla biyolojik üretim yapan ekosistemlerindendir. Yer altı sularını besleyerek, taban suyunu dengeleyerek, sel sularını depolayarak, taşkınları kontrol ederek, içme, kullanma ve sulama suyu kaynağı olarak; BÖLGENİN SU REJİMİNİ DÜZENLER.
Suyun akış hızını keserek, suyla taşınan SEDİMANLARIN DEPOLANMASINI SAĞLAR. Sudaki tortu ve zararlı maddeleri alıkoyarak, civa, bakır, kalsiyum, kalay, mangenez iyonlarını depolayarak, organik maddeleri tüketerek ve ayrıştırarak SUYU TEMİZLER.
Bulundukları yörede nem oranını yükselterek; bölgenin İKLİMİNİ YUMUŞATIR. İklimi yumuşatarak ve nem oranını artırarak; yetiştirilen ürünlerin kalitesini artırırlar.Karbondioksit emilimi ve depolaması ile sera gazlarının kontrolünü sağlayarak; Küresel ısınmayı engeller. Sazlıklar su arıtımı yaptığı kadar, saz üretimi ile, bir çok balık türünün yaşam alanı olması nedeniyle, balık üretimi ile, av turizmi potansiyelinin sürdürülebilir kullanılması kaydıyla, yöre ve ülke ekonomisine katkıda bulunur. Taban suyunu yükseltmesi nedeniyle;Yöredeki tarım ve hayvancılıkta verim artışına sebep olur.Avcılık sporu, balık avcılığı, kuş gözlemciliği, doğa fotoğrafçılığı ve su sporları gibi aktiviteleri ile,Eko turizm ve doğa turizmi potansiyeli yüksektir.İlk uygarlıklar, ilk yerleşimler sulak alanlar çevresinde kurulmuştur ve tarihsel önemleri vardır. Bu nedenle, kültürel miras değerine sahiptir”denildi.
Afyonkarahisar birçok zenginliğe sahip
İlimizin suluk alan varlığı olarak birçok zenginliğe sahip olduğu bildirilen açıklamada: “Sulak Alan varlığı zengin olan ilimizde Eber Gölü, Akşehir Gölü ve Acıgöl Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar olup bunların dışında Önemli Kuş Alanları Karamık Sazlıkları ile Karakuyu Gölü ve DSİ’ince yapılan 5 adet baraj (Akdeğirmen Barajı, Selevir Barajı, Seyitler Barajı, Örenler Barajı, Dinar II HES) ve 16 adet sulama göletleri (Dinar-Yeşilçat Göleti, Bayat Göleti, Merkez-Erkmen Göleti, Şuhut-Kayabelen Göleti, Sinanpaşa-Tınaztepe Göleti, Sinanpaşa-Serban Göleti, Dinar-Pınarlı Göleti, Sinanpaşa-Taşoluk Göleti, Sinanpaşa-Kırka Göleti, Sandıklı-Karacaören Göleti, İhsaniye-Üçlerkayası Göleti, Şuhut-Ağzıkara Göleti, İhsaniye- Ayazini Göleti, İscehisar- Seydiler Göleti, Bolvadin-Özburun Göleti, Şuhut-Ortapınar Göleti) bulunmaktadır. Eber Gölü; 16.800 hektar yüzölçümünde, Küçük Karabatak, Tepeli Pelikan üreme alanı olması nedeniyle Önemli Kuş Alanı, Uluslararası Öneme Sahip, 1992 yılında doğal sit alanı olarak ilan edilmiş Sulak Alanımızdır.
Acıgöl; 21.00 hektar yüzölçümünde, Flamingo, Kılıçgaga, Akça Cılıbıt, Mahmuzlu Kızkuşu,Gülen sumru gibi popülasyonu bulunması nedeniyle Önemli Kuş Alanı, Uluslararası Öneme Sahip 119 kuş türüne ev sahipliği yapan, Türkiye’nin 2 inci en tuzlu gölüdür.
Karamık Sazlığı; 4,500 hektar yüzölçümünde, Küçük Balaban, Pasbaş Pakta popülasyonu nedeniyle, Önemli Kuş Alanı’dır.1993 yılında doğal sit alanı olarak ilan edilmiştir. Karakuyu Gölü; yaklaşık 100 hektar yüzölçümünde ve 74 kuş türü barındırmaktadır. Yaban Hayatı Geliştirme Sahası koruma statüsü bulunmaktadır” denildi.
Çalışmalar devam ediyor
Sulak alanların korunması için önemi çalışmalar yapıldığını kaydeden yetkililer;”Sulak alanların korunması ve gelecek kuşaklara en sağlıklı şekliyle iletilebilmesi için Ulusal Sulak Alan Stratejisini hazırlayan ilk ülkelerden biri olan ülkemiz, sulak alanların korunması çalışmalarında uluslararası boyutta önemli başarılara imza atmıştır.Yenilenen Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği ile ilgili bütün tarafların temsilcilerinden oluşan Ulusal Sulak Alan Komisyonu’nun yanı sıra illerde de Yerel Sulak Alan Komisyonlarının kurulması sağlanmıştır. Sulak alanlarımızın ekolojik işleyişinin ve peyzaj bütünlüğünün korunarak akılcı kullanımının sağlanması maksadıyla Sulak Alanların Yönetim Planları hazırlanmaktadır. Sulak alanların devamının sağlanması içinse birçok sulak alanda çalışmalar yürütülmektedir.
Açıklamarda; “Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği kapsamında hazırlanmış, 27 Mart 2008 tarihinde Ulusal Sulak Alan Komisyonu (USAK) tarafından onaylanmış ve Yönetim Planı çalışmalarına başlanılmıştır.Bilimsel çalışmalar ile elde edilen veriler ve yöre halkı ile yapılan toplantılar neticesinde alanın yönetilmesine ilişkin 7 İdeal Hedef, 26 Uygulama Hedefi, 98 Faaliyet belirlenmiştir. Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından bizzat izlenen Yönetim Planı; mevcut meselelerin (1. Su Kirliliği, 2. Suyun Azlığı – Yetersizliği 3. Kuraklık) çözümlerini içeren Aacil eylem planı niteliğinde olup, göllerin peyzaj bütünlüğünün korunarak akılcı kullanımı amaçlamaktadır. Yönetim Planı, yöre halkının kalkınmasını hedefleyen alternatif gelir getirici faaliyetleri de içermektedir.2008 – 2012 yıllarını kapsayan Yönetim Planı’nın başarıya ulaşabilmesi; belirlenen 7 İdeal Hedef, 26 Uygulama Hedefi, 98 Faaliyet’in zamanında uygulanabilmesine bağlıdır.Akşehir Eber Gölleri Yönetim Planı kapsamındaki faaliyetlerin gerçekleştirilmesine görevli kurum ve kuruluşlarca devam edilmektedir.
Karakuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Sulak Alan Yönetim Planı 28 Aralık 2010 tarihinde Ulusal Sulak Alan Komisyonu (USAK) tarafından onaylanmıştır. Yönetim Planı ile; 4 İdeal Hedef, 12 Uygulama Hedefi, 31 Faaliyet belirlenmiştir. Afyonkarahisar Valiliği olanaklarıyla, Başmakçı İlçesi, Akpınar Köyü’nde ‘’Kuş Gözlem Evi’’ yapılmıştır. Anılan yerde, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nce antik havuz çevre düzenleme işi yapımı gerçekleştirilmiştir”denildi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme