Şuhut'ta katarakt ameliyatı yapılıyor – Kocatepe Gazetesi
Toplu Konut İdaresi tarafından inşa ettirilen ve kısa bir süre önce hizmete giren Şuhut Devlet Hastanesi'nde katarakt ameliyatı yapılmaya başlandı. Katarakt ve gözle ilgili diğer ameliyatların yapılabilmesi için Hastane'nin toplam 350 bin liralık tıbbı cihaz ihtiyacı karşılandı Toplu Konut İdaresi tarafından inşa ettirilen ve 2013'ün Temmuz ayından itibaren hizmete açılan 75 Yataklı Şuhut Devlet Hastanesi'nde [&hellip]
Toplu Konut İdaresi tarafından inşa ettirilen ve kısa bir süre önce hizmete giren Şuhut Devlet Hastanesi’nde katarakt ameliyatı yapılmaya başlandı. Katarakt ve gözle ilgili diğer ameliyatların yapılabilmesi için Hastane’nin toplam 350 bin liralık tıbbı cihaz ihtiyacı karşılandı
Toplu Konut İdaresi tarafından inşa ettirilen ve 2013’ün Temmuz ayından itibaren hizmete açılan 75 Yataklı Şuhut Devlet Hastanesi’nde katarakt ameliyatı yapılmaya başlandı. İlk ameliyat geçen hafta gerçekleştirilirken, bu hafta içinde de 3 başarılı ameliyat yapıldı.
12 BİN NÜFUSLU
İLÇE İÇİN BAŞARI
Şuhut Devlet Hastanesi Başhekimi Hazım Bozca, 12 bin nüfuslu bir ilçede katarakt ameliyatı yapılmasının önemli olduğunu belirtti. Bozca, “15 Eylül’de ameliyathanemizin açılmasıyla beraber göz doktorumuzun tıbbi malzemelerinin gelmesiyle katarakt ameliyatları da yapmaya başladık. Geçen Çarşamba günü bir hastamız tek gözü katarakt operasyonu geçirdi. Hastamız bize başvurduğunda sağ gözü yüzde 10 görmekteyken, ameliyat sonrasında değerlendirdiğimizde sağ gözü yüzde 85-90 civarında görmeye başlamıştır. 3 hastamız daha katarakt operasyonu geçirdi. Hastanemiz, bulunduğu bölge itibariyle en üst düzeyde hizmet vermekte. Tıbbı cihaz ve donanım bakımından en üst düzey ve kalitede cihazlar hastanemizde bulunmakta. 12 bin nüfuslu bir ilçe hastanemizde katarakt ameliyat yapılması konusunda kendimizi şanslı hissediyoruz” dedi.
ORTOPEDİ
AMELİYATLARI DA ŞUHUT’TA
Hastanede, önemli katarakt dışında önemli diğer ameliyatların da yapıldığını hatırlatan Bozca, “2 ay önce ortopedi uzmanımız da hastanemizde göreve başladı. Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nden bir skopi (röntgen cihazına benzeyen, anında görüntü veren) cihazı temin edildi. Bu cihazın da hizmete girmesiyle beraber, ortopedi ameliyatlarını da ameliyathanemizde yapılmaya başlanacak. Kırık ve çıkık gibi müdahale gerektiren hastalarımız, artık ilçemizde ameliyat edilebilecek. Hastanemizde genel cerrahi, kadın doğum ve üroloji ameliyatları da devam etmekte. Kapalı safra kesesi, kapalı prostat ameliyatları, taş ameliyatları da hastanemizde yapılmakta” diye konuştu.
350 BİN LİRALIK
CİHAZ YATIRIMI
Katarakt ameliyatını gerçekleştiren Operatör Doktor Yunus Bulğu ise, göz ameliyatlarının ancak modern cihazlarla yapılabildiğinin altını çizdi. Bulğu, “Bir ilçede bu düzeyde nüfusa sahip bir ilçede katarakt ameliyatı yapıldığını görmek mümkün değil. Katarakt dışında şaşılık, et üremesi gibi ameliyatlar yapıyoruz. Göz ameliyatları, ileri teknoloji gerektiren ameliyatlardır. Bizim şu anda 350 bin liranın üzerinde cihaz envanterimiz var. Katarakt ameliyatı yapılması için fako cihazına ihtiyaç duyuyoruz. O cihaz da Şuhut’a getirildi. Biyometri cihazı satın alındı, mikroskopi cihazı satın alındı” ifadelerini kullandı.
AMELİYATTAN ÖNCE VE
SONRA KONTROL
Katarakt ameliyatı geçiren hastaların durumlarını kontrol ettiklerini belirten Bulğu, şöyle devam etti:
“Katarakt ameliyatı hastanın durumuna göre, hastanın göz yapısına göre kataraktın sertlik durumuna göre değişmekte. Ortalama yarım saat sürmekte. Bir gün öncesinden hastamızı hastanemize yatırıp, kontrollerini yapıyoruz. Ameliyattan önce de son kontrolleri yapıp ameliyathaneye alıyoruz. Lokal anestesi ile damla, ya da genel anestezi ile yapabiliyoruz. Ertesi gün gözünü açıp kontrollerini yapıyoruz, üç ve 10’uncu günlerde de kontrol yapıyoruz.
”Hastalara özel yemekler çıkıyor
Şuhut Devlet Hastanesi Başhekimi Hazım Bozca, hastanede hastaların durumlarına göre özel yemekler çıkarıldığını söyledi
Şuhut Devlet hastanesi Başhekimi Hazım Bozca, Hastane’de bir diyetisyenin çalıştığını kaydetti. Bozca, “Diyetisyenin göreve başlamasıyla beraber, Diyet Polikliniğimiz açıldığı gibi, serviste yatan hastaların bulunduğu hastalara yönelik ayrı yemekler çıkarılmaktadır. Diyabet hastasına ayrı, böbrek hastasına ayrı bir yemek sunulmaktadır. Normal hastaya da günlük yemek sunulmaktadır. Bu da hastalar açısından önemli bir hizmettir” dedi.
DİŞ TEDAVİSİNDE HİZMET ARTTI
Diş tedavisi alanında da mesafe kat ettiklerini aktaran Bozca, “Yeni hastanemize taşınmakla birlikte panoromik röntgen cihazı bizim hastanemizde de bulunmaktadır. İlçe devlet hastanemiz için bu büyük bir gelişmedir. Hastanemizde eskiden diş çekimi yapılırken, bu cihazın gelmesinin ardından dolgu tedavisi, kanal tedavisi ve özellikle protez tedavisi de yapılmıştır” diye konuştu.
8 UZMAN DOKTOR VAR
Bozca, ilçe hastanesi olmalarına rağmen farklı uzmanlık dallarında hizmet verdiklerini hatırlatarak “Hastanemizde dahiliye, çocuk, radyoloji, genel cerrahi, anestezi, göz, üroloji ve kadın doğum uzmanlarımız bulunuyor. Ayrıca 2 diş hekimimiz ve 5 pratisyen hekimimiz var”İfadelerini kullandı.
ÖZEL TEŞEKKÜR
Şuhut Devlet Hastanesi Başhekimi Hazım Bozca, Devlet Hastanesi’ne yatırım yapılması dolayısıyla emeği geçenlere teşekkür etti. Bozca, şöyle dedi:
“Şuhut’a sağlık alanında hizmetlerin gelmesinde büyük emekleri olan Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’na, Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu’na, Afyonkarahisar Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ayhan Erenoğlu’na, AK Parti İlçe Başkanı Hasan Uğur’a, Şuhut Belediye Başkanı Recep Bozkurt’a ve bize göz el cerrahi setinin alınmasında yardımda bulunan hayırsever Nuri Özenç’e teşekkür ediyorum.”