• Haberler
  • Genel
  • 'Şuhut Halkının Hakkını Korumakla Yüklüyüm, Orta Yolu Bulacağız'

'Şuhut Halkının Hakkını Korumakla Yüklüyüm, Orta Yolu Bulacağız'

Şuhut Belediye Başkanı Muhittin Özaşkın, belediyeye ait işyerlerinin kamu malı olduğunu, Şuhut halkının hakkını korumakla yükümlü olduğunu vurguladı. Özaşkın, işyeri kira artışı konusunda orta yolu bulmak zorunda olduklarını açıkladı.

'Şuhut Halkının Hakkını Korumakla Yüklüyüm, Orta Yolu Bulacağız'Şuhut Belediye Başkanı Muhittin Özaşkın, ilçede bir numaralı gündemin Belediye işyeri kira bedel artışı olduğunu, polemik haline gelen bu konu hakkında açıklama yapma zorunluluğu hissettiğini belirtti.  

'Şuhut Halkının Hakkını Korumakla Yüklüyüm, Orta Yolu Bulacağız'

“219 İŞYERİNDEN AYLIK 400 BİN TL KİRA GELİRİ KASAYA GİRİYOR”

Şuhut İlçesinde son günlerin gündemini yüksek kira bedellerinin oluşturduğunu dile getiren Özaşkın, “Malum olduğu üzere son günlerin Şuhut gündeminin en önemli gündem maddesi kira bedelleridir. Şuhut Belediyesi taşınmazlar yani kiralar anlamında güçlü, zengin bir belediyedir. Belediyemize ait 219 tane taşınmaz vardır. Bunların kimi 3 sene önce, kimi 13 sene önce, kimi 23 sene önce kiraya verilmiştir.

Müstecirler, kiracılar bu mülkleri kullanıyorlar. 31 Mart yerel seçiminden sonra biz göreve seçildikten sonra gelir kaynaklarımızı düzenlememiz, takip etmemiz gerekiyordu. Bu noktada bir muhasebe yaptık. 219 tane dükkân, iş yeri olmak üzere yaklaşık 512 bin lira kira geliri vardır. Şuhut Belediye kasasına 400 bin lira civarında bir para düşüyor. 219 dükkân ve aylık gelen 400 bin lira civarında bir paradır.” dedi.

“KAMUOYUNA AÇIKLAMA YAPMAK ELZEM OLDU”

“Şuhut Belediyesinin kiralık işyerleri ile ilgili bir düzenleme yapmak amacıyla bir çalışma yaptık.” diyen Başkan Özaşkın, “Konu ile ilgili olarak iş yerlerinin değeri üzerine, ön ya da arka tarafta olması, kaçıncı katta olduğu, metrekare oranı ve kıymeti üzerine bir çalışma yaptık. Bu çalışma sonucu esnafımızla görüştük. Esnafımızdan oluşan bir komisyon kuruldu. Ama komisyonda da anlaşma sağlanmadı.

 Esnafımız Belediye yönetimi olarak götürdüğümüz teklifi kabul etmedi. Hatta bize kızdılar. ‘Bu bir zulümdür. Biz hepimiz çoluk çocuk besliyoruz, ailemiz var.’ dediler. Arkamızdan atıp tuttular. Dedikodu eden, iftira eden, küfür edende oldu. -Bunlar maalesef siyasette olabiliyor. Bunları artık olgunlukla karşılayabiliyoruz. Bu konuda kamuoyuna bir açıklama yapmamız lazım oldu.” diye konuştu.

'Şuhut Halkının Hakkını Korumakla Yüklüyüm, Orta Yolu Bulacağız'

“BELEDİYE İŞYERLERİ KAMU MALI TÜYÜ BİTMEDİK YETİMİN HAKKI VAR”

Kira oranıyla ilgili Şuhut Belediyesi kiracısı esnafların zaman zaman itirazlarda bulunduklarını aktaran Özaşkın, “Esnaf arkadaşlarımız zaman zaman toplanarak geldiler, itiraz ettiler. Ama bir günde 40-50 kişilik gruplar halinde baskın bir şekilde geldiler. Baskın yapar şeklindeki tavırları bundan önceki tavırlarına benziyor. Daha önce de bunlar kiraları artırmamak için toplanmışlar, baskı kurmuşlar ve kira artış fiyatlarını hep geri çektirmişler. Biz Şuhut Belediye yönetimi olarak bunu kabul etmedik. Sonrasında dedikodular arttı, kahvehanelerde ve kamuoyunda bu konu sıkça konuşulunca polemiğe girmek istemesem de kamuoyunu aydınlatmak için birkaç söz söyleyeceğim.

Halkımız yalan yanlış bilgilerle yanlış fikirlere sahip olmasınlar. Öncelikle kiracımız olan esnafımız da 202-25 senedir kiracı olduğu dükkânı esnafımız kendi malı gibi görüyor. Mirasçı gibi davranıp ne dükkândan çıkmak istiyor ne de kira oranını artırmak istemiyor. Böyle bir durum var. ‘Bunun için her şeyi yaparız.’ diyorlar. Bu işyerleri beytülmaldir. Bunu söylemekte yarar var. Değerli müstecirlerimize vurgulamakta yarar görüyorum ki, kamu malında yani beytülmalda tüyü bitmedik yetimin hakkı vardır. Bunu öncelikle hatırlatmak isterim.” şeklinde konuştu.

“BİR PAKET SİGARA BİR TABAK YEMEK PARASI KİRA BEDELLERİ VAR”

Kira oranlarıyla ilgili bir polemik yapmak istemediğini dile getiren Özaşkın, “Kira oranıyla ilgili bir polemiğe gerçekten girmek istemedim. Ancak konu ile ilgili dedikodu uzayınca cevap vermem gerekti. Şuhut kamuoyuna bazı şeyleri söylemek istiyorum. Belediyemize ait 219 dükkânın 13 tanesinin aylık kirası 85 liradır. Bir paket sigara parasıdır. 43 tanesinin aylık kirası 200 lira. Bir tabak yemek parasıdır. 170 tane işyerimizin kira bedeli ortalaması 400 liradır. Yeni belediye binasının altında biraz kira ödeyen yani orta derece de kira ödeyen bir grup var. Bunun haricinde inanın 219 dükkândan Belediye kakasına giren ortalama rakamla ifade ediyorum aylık 400 bin lira gibi para girmektedir.

Bunların düzenlememiz lazım. Ben Şuhut halkının malını korumak için göreve seçildim. Bu beytülmal bana emanet edilmiştir. Ben bu malları ve hakları korumakla yükümlüyüm. Esnafımızda bizim esnafımızdır. Onların da elbette aileleri, çocukları vardır. Ama mutlaka bir orta yolu bulmamız lazım. 200 liralık kira bedeli olmaz. 500-700 lira kira bedeli olamaz. Aylık 20 bin liralık kira bedeli olan dükkânda bin liraya oturulamaz. Bu durum haksız rekabet değil mi? Kişi aylık 200 lira kira bedeli öderken yanındaki dükkân aylık 20 bin lira ödeyecek. Bu nasıl olacak? Bu vesile ile ben anlattıklarım üzere bu iş doğru mu eğri mi diye soruyorum. Aynı zamanda sözünü ettiğim kamu malının değeri ortada iken mevcut rakamlarda ısrar edilmesi helal mi haram mı diye de soruyorum. Elinizi vicdanlarınıza koyun kardeşim. Tüm halka söylüyorum bu iş böyle olmaz.” ifadelerini kullandı.

“ORTA YOLU BULUP DÜZENLEYECEĞİZ”

Özaşkın, sözlerini şöyle tamamladı: “Anlattığım bu durum bir defa devlete ve kamuya karşı gelmek gibi birşeydir. Bu şekilde nasıl ve kimin malını kullanıyorsun? Şuhut İlçesinin seçilmiş belediye başkanı olarak, Şuhut halkının sorumluluk ve vebalini taşıyan, Şuhut halkını temsil eden bir kamu görevlisi olarak ben buna razı değilim. Kiracılarımız ‘arttıramazsın’ diyorlar. Niye kira bedelini arttıramıyoruz? Bu olacak iş değil. Ben onun için bir daha halkıma hatırlatıyorum. Kiralar hakkında bilgi veriyorum. Bundan sonra bunları bir orta yolu bulup düzenleyeceğiz. İnşallah bu işi sulh ile bitiririz. Kira artış sözleşmesini imzalamayanlar için konuşuyorum. Eğer kiracılıkta 10 yılı 20 yılı dolmuşsa kesinlikle kanuni haklarımızı arayacağız ve mahkemeye vereceğiz. Bu konuda açıklama yapmış oldum.”

Bakmadan Geçme