Sucuk Diye At-Eşek Eti Yedirmişler

Afyonkarahisar kamuoyunda günlerdir 'gıda ürünlerinde hile yapan firmalar' tartışılırken, sıkıntının sadece Afyon ile ilgili olmadığı, Kayseri başta olmak üzere bir çok ilde aynı sıkıntıların yaşandığı bildirildi.

Türkiye'de tağşiş yapılan gıda ürünleri gündemi gün geçtikçe derinleşiyor. Köfteci Yusuf'ta domuz eti bulunduğu iddiaları sonrası sakatat, tek tırnaklı hayvan ve kanatalı hayvan kullanan firmalar da gündemin çalkalanmasına sebep oldu. 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından her türlü gıda ürünleriyle ilgili yapılan denetimlerin sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklanmaya başlanmıştı.

Gıda üretiminde hile yapan firmalat Bakanlık tatafından tek tek ifşa edilmeye başlandı.

Afyonkarahisar'dan da bir çok firma utandıran listelerde yer alırken, gıda üretiminde Afyonkarahisar'ı rakip gören gruplar bu durumu fırsata dönüştürmeye çalıştılar.

Et ürünleri ve sucuk üretimi konusunda yıllardır ezeli rekabet yaşayan Afyonkarahisar ile Kayseri illeri arasında bu durum yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Hileli gıda üretimine karışan firmalar arasında sadece Afyonlu üreticiler yer almıyor. Bu durum elbette ki gıda üretiminde yapılan hilelerin bir savunması olamaz.

Ancak hileli gıda üretiminin Afyonkarahisar'a has bir kusur gibi yansıtılmaya çalışılması da Afyonkarahisarlı ğreticiler arasında ayrıca tepkilere nede oluyor.

İşte Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından son yayınlanan listede yer alan, et ve sucuk ürünlerinde tek tırnaklı eti ve sakatad kullandıkları belirlenen firmalar:

KAYSERİ'NİN DEV FİRMALARI LİSTEDE


1. Şaban Ünlü ve Ort. Isıl İşlem Görmüş Dana Sucuk - Sakatat (Dil) Tespiti - Merkez Kayseri

Şaban Ünlü Kayseri Ticaret Borsası'nın eski Başkanı olarak görev yapıyordu.
2. Özmenoğlu Et ve Et Ürünleri Sanayi Burcu - Dana Sucuk - Sakatat (Taşlık Tespiti) - Merkez Kayseri
3. Özmenoğlu Et ve Et Ürünleri Sanayi Levent Karakaya - Dana Sucuk - Sakatat (Baş Tespiti) - Merkez Kayseri
4. Nesibe Yıldız BİZİM Isıl İşlem Görmüş Kasap Sucuk - Sakatat (Kalp Tespiti) - Merkez İstanbul
5. OKŞAR et ve et ürünleri hayvancılık sanayi - Afyonkarahisar Değişim İşlem Görmüş Piliç Sucuk Sakatat (Baş eti Tespiti)
6. OKŞAR et ve et ürünleri hayvancılık sanayi - Değişim İşlem Görmüş Piliç Sucuk Sakatat (Baş eti Tespiti)
7. Mustafa Akıner Et ve Et Ürünleri Akın-Türk Isıl İşlem Görmüş Piliç Sucuk Sakatat (Baş eti tespiti) Merkez Afyonkarahisar
8. Miskon İnşaat Sanayi YILDIZ Isıl İşlem Görmüş Dana Sucuk Sakatat (Baş eti tespiti) Merkez Konya
9. Aydeniz Et ve Hayvancılık Sanayi AYDENİZ ET Isıl İşlem Görmüş Dana Sucuk Sakatat (Dil tespiti) ve Tek Tırnaklı Eti Tespiti Merkez Balıkesir
10. Başyazıcıoğlu Et ve Gıda Sanayi BAŞYAZICI Evlik dana sucuk Sakatat (Baş eti tespiti) Merkez Kayseri (TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ÜRETİCİLERİNDEN BİRİSİ)
11. Ekin Gıda Hüseyin Ekin Dana sucuk Sakatat (Dil tespiti) Merkez İzmir
12. Erciyes sadakat et ve tavuk deri gıda inşaat Battaloğlu gurme - Isıl İşlem Görmüş Dana Sucuk Sakatat (Baş eti tespiti) Merkez Kayseri
13. Kartal et ve et ürünleri Isıl İşlem Görmüş manda sucuk - Tek tırnaklı eti tespiti - Merkez Sakarya
14. Akdaş Et Ürünleri Gıda Hayvancılık Sağlam Et İşlem Görmüş sucuk Tek tırnaklı eti tespiti - Merkez Bolu
15. BALIKÇIOĞLU SUCUKLARI Et İşlem Görmüş dana sucuk Tek tırnaklı eti tespiti - Merkez Sakarya
16. Kartal et ve et mamülleri İşlem Görmüş dana sucuk Tek tırnaklı eti tespiti - Merkez Sakarya
17. Şoray et ve et ürünleri İşlem Görmüş dana sucuk Tek tırnaklı eti tespiti - Merkez Adana


TEK TIRNAKLI ETİ NEDİR? 

Tek tırnaklı eti, at, eşek ve katır gibi tek tırnaklı hayvanlardan elde edilen ettir. Türkiye'de ve pek çok ülkede bu tür etlerin insan tüketimine sunulması yasaktır veya sıkı denetimlere tabidir. Bunun nedeni, bu hayvanların etlerinin bazı toplumlarda kültürel veya dini açıdan kabul görmemesi ve insan sağlığı açısından risk taşıyabilecek hastalıkların bu hayvanlar aracılığıyla bulaşabilmesidir. Tek tırnaklı eti, bazı durumlarda yasadışı yollarla farklı et türleriyle karıştırılarak satılabilmekte ve bu, tüketici sağlığını tehdit eden bir gıda güvenliği sorunu oluşturmaktadır.

Salihli'de Kilolarcası imha edildi

Sucuk Diye At-Eşek Eti Yedirmişler
Manisa'nın Salihli ilçesinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile zabıta ekipleri tarafından ele geçirilen tarihi geçmiş 55 kilogram tavuk eti ile 20 kilogram sucuğa imha edilmek üzere el konuldu. Manisa’nın Salihli ilçesinde zabıta ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ortak çalışmasıyla, et satışı yapan firmalara yönelik kapsamlı bir denetim gerçekleştirildi.

Denetimler sonucunda son kullanma tarihi geçmiş ve bozulmuş ürünler tespit edilerek toplandı ve imha edildi. Denetimlerde bozulmuş ve tarihi geçmiş 55 kilogram tavuk eti ile 20 kilogram sucuk ele geçirildi.

Salihli Belediyesi Zabıta Ekipleri, vatandaşların güvenli ve sağlıklı gıdalara ulaşabilmesi için denetimlere aralıksız devam edeceklerini belirtti.

Sucuk Diye At-Eşek Eti Yedirmişler

 

Bakmadan Geçme