'Suçlulara Nefes Aldırmayacağız'

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar'da güvenlik kuvvetlerinin gece-gündüz çalıştığını belirtti. Yiğitbaşı aranan şahısların adalete teslim edildiğini, okul servislerinin denetlendiğini, terör örgütlerinin mensuplarına geçit verilmediğini kaydetti

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
'Suçlulara Nefes Aldırmayacağız'

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, İl Emniyet Müdürü Mahmut Ay ve İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Tolga Yağan ile birlikte asayiş faaliyetlerini basın toplantısı ile açıkladı. Vali Yiğitbaşı, “Tarihimizde en büyük zaferlerin yaşandığı Ağustos ayında bizler de, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Sayın Numan Kurtulmuş’un katılımıyla onurlanan 30 Ağustos Zaferi’nin ve Büyük Taarruz’un 102’nci yıl dönümünü büyük bir heyecan ve gururla kutladık. Zaferin görkemine ve şanına yakışır şekilde hafta boyu devam eden yürüyüşler, konserler, etkinlikler ve çeşitli kutlamalar icra edildi. Zafer haftası etkinliklerinin huzur ve güven içerisinde icra edilmesini sağlamak maksadıyla 1446’sı emniyet, 1223’ü jandarma personeli olmak üzere toplamda 2669 kolluk personelimiz görev yapmıştır. Emniyet ve jandarma personellerimiz, huzur ve güvenliğin sağlanması yanında JÖAK personelimiz, Jandarma Atlı Birliği, Jandarma Merasim Bölüğü ve helikopterle Üzüm Salkımı gösterisiyle zaferin coşkusunu da katlamıştır. Zafer Haftamızda bu yıl Meclis Başkanımız Numan Kurtulmuş’un yanı sıra, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Milli Savunma Bakanlığı’mızı temsilen Ege Ordusu Komutanı Orgeneral İrfan Özsert, Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İsmail Güneykaya, Donanma Komutanı Koramiral Kadir Yıldız, Harita Genel Müdürü Tümgeneral Osman Alp, Genel Kurmay İstikam Dairesi Başkanı Tuğgeneral Önder Durgut, Piyade Okulu Komutanı Tuğgeneral Alparslan Kılıç, Deniz Hava Kuvvetleri’nden Tuğamiral Mehmet Savaş Eser, Hava Kontrol’den Tuğgeneral Hakan Cirit, Balıkesir İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Nurettin Alpay’ı ve gördüğünüz gibi çok üst sayıda, çok fazla savunma bakanlığımızdan da askeri erkanı ve Türkiye’nin dört bir yanından çok sayıda vatandaşımızı şehrimizde ağırladık. Hem hafta boyu, büyük fedakarlıkla Zafer Haftamız boyunca, özellikle Şuhut’tan başlayıp Kocatepe’de sonlanan gece yürüyüşü öncesinde ve sonrasındaki tüm hazırlıklarda, devamında icra edilen törenlerde aralıksız 36 saat mesai yapan kolluk personellerimizin tümüne Emniyet Müdürümüz ve Jandarma Komutanı’mız başta olmak üzere tüm personellerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Devletimizin ciddiyetine, geleneklerine, nezaketine ve devletimizin milletimizle olan sarsılmaz bağına halal getirmeden iş birliği içerisinde gayret gösteren tüm kurumlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu vesileyle de Büyük Taarruz’un 102’nci yılında bize her türlü yokluk ve imkansızlığa rağmen yürüttüğü kurtuluş mücadelesini kesin ve tartışmasız bir zaferle neticelendiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere ülkemiz ve milletimiz için kurtuluş mücadelesi veren ve bu uğurda canını hiçe sayan bütün şehitlerimizi ve gazilerimizi de tekrar rahmet ve minnetle anıyorum. Ayrıca dünkü kazada kaybettiğimiz şehitlerimize de Allah’tan rahmet diliyorum. Jandarma astsubayımıza da şifalar diliyorum.” dedi. 


MOTOROKROS ŞAMPİYONASI’NDA 1160 POLİS GÖREV ALDI
Vali Yiğitbaşı, “İlimize ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin güvenliği için de gerek konaklama alanları gerek ilimizin giriş çıkışında yol kontrol noktaları yine İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü koordinesinde arttırıldı. Yarışlar ve alan etkinliklerinde 1160 polisimiz görev alarak bu önemli organizasyonun da huzur ve güven ortamında geçmesi sağlanmıştır. Söz konusu organizasyon dünyanın 186 ülkesinde yayınlanması ve hem ilimizin hem ülkemizin tanıtımına büyük bir katkı sağlaması nedeniyle gerçekten önemsediğimiz bir etkinlikti. Bu konuda da katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

'Suçlulara Nefes Aldırmayacağız'
OKUL SERVİSLERİNE DENETLEME
Eğitim-öğretim sezonunun açılmasıyla okul servislerinin denetlenmeye başlandığına dikkat çeken Vali Yiğitbaşı, “2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı’na başlanması münasebetiyle ilk ve orta öğretim çağındaki çocuk ve gençlerin uyuşturucu uyarıcı maddeler başta olmak üzere narkotik, asayiş suçlarından uzak tutulması, korunması eğitim öğretimin güvenli bir ortamda sürdürülebilmesi amacıyla bugün ilk olarak ilköğretim hattımızın ve eğitim öğretimin 2024-2025 itibariyle başlangıcı yapılmış oldu. Güvenli ortamda evlatlarımızın eğitim öğretimi sürdürebilmesi amacıyla, ilimizde bulunan ilkokul, ortaokul, lise, üniversite kampüslerine yakın çevrelerde ise gerekli güvenlik önlemleri alındı, alınmaya da devam edecek. Bu konuda görevli vali yardımcımız başkanlığında İl Milli Eğitim Müdürü’müz ve kolluk amirlerimizin katılımlarıyla da toplantılar icra edilerek bunların devamlılığı sağlanacaktır. Ayrıca çocuklarımızın huzur ve güveni içerisinde yolculuk yapmalarının sağlanması maksadında okul servis sürücülerinin de dikkat ve hassasiyetini en üst sayede tutmak, bu servis araçlarının karışabileceği kazaların önlenmesi amacıyla bugünden itibaren her gün 7.30-18.00 saatleri arasında il merkezi ve ilçelerimizde bulunan resmi ve sivil toplamda 853 okulumuzun çocuk ve gençlerin korunmasına yönelik okul çevreleri ile servis araçları denetim uygulaması başlıklı bir uygulama icra edilecek. Bu sayede bir ayda bütün servis araçlarını en az bir kez denetim geçirmeyi hedefliyoruz. Yine bu kapsamda 2024-2025 eğitim öğretim yılının öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve tüm ailelerimize hayırlara vesile olmasını diliyorum.” değerlendirmesinde bulundu.


DÜĞÜN EĞLENCELERİNE DİKKAT
Vali Yiğitbaşı, konuşmasına şöyle devam etti:
“2024 yılı içerisinde ilimiz genelinde 1445 düğün, eğlence, asker uğurlaması gibi etkinlikler düzenlendi. Etkinliklerde havaya ateş etmeyle ilgili olarak meydana gelen olaylarda 103 vatandaşımız hakkında idari işlem yapılması gerekti. 60 silaha el konuldu, 433 bin 400 lira da idari para cezası uygulandı. 13 şahıs hakkında adli işlem başlatıldı. Düğünlerde silah atma nedeniyle ne yazık ki iki vatandaşımız da yaralanmıştır. Bu konuda kararlı olduğumuzu da bu olumsuz geleneğin artık terk edilmesi konusunda da vatandaşlarımızın sıkı bir şekilde takip edileceğini bu işlemi uygulayan vatandaşlarımızın bilmelerini, bizim de bu konudaki hassasiyeti ve kararlılığımızı devam ettireceğimizi bilmelerini isterim.”


ARAMA KAYDI OLANLAR YAKALANDI
Vali Yiğitbaşı, Afyonkarahisar genelinde suç ve suçluyla mücadelenin ara vermeden sürdüğüne dikkat çekerek “9 Ağustos–9 Eylül tarihleri arasındaki kolluk güçlerimizce faaliyetler icra edildi. Asayiş konusunda 2660 genel asayiş olanı meydana geldi. Bu olayların yüzde 90’ı aydınlatılmıştır. Bir önceki yılın aynı dönemine göre sevindirici rakamlar var elimizde. Mal varlığına karşı işlenen suçlarda özellikle evden, iş yerinden ve otodan hırsızlık olaylarında yüzde 46’lık bir azalma meydana gelmiştir. Buna karşılık aydınlatma oranı yüzde 5,5’lik artışla yüzde 89’a yükselmiştir. Kolluk birimlerimizce çeşitli sebeplerle yakalaması bulunun şahıslara yönelik çalışmalarda, bu aranan şahısların yakalanması konusunda tüm Türkiye’de sayın bakanımızın talimatlarıyla hem emniyet müdürlüğümüz hem jandarma komutanlığımız tüm Türkiye’de çok gayretli çalışmalar gösteriyorlar. İlimizde de JASAT ve emniyet ekiplerimizin projeli çalışmaları sonucunda 36 yıl, 25 yıl, 22 yıl, 21 yıl, 17 yıl, 14 yıl, 13 yıl ve 10 yıl hapis cezaları bulunan 8 kişi 5 yıl ve üzeri araması bulunan 57 kişi olmak üzere toplamda 566 şahıs yakalanmıştır. Bu şahıslardan 148’i tutuklanıp cezaevine gönderilmiştir. Geçtiğimiz yılın ilk sekiz ayına göre yakalama oranlarında yüzde 44,3’lük bir artış görülmektedir. Gerçekten burada da özverili ve gayretli bir çalışma var kolluk kuvvetlerimizce. Dönem içerisinde İscehisar ilçemizde hakkında 71 yıl 152 ay 295 gün hırsızlık suçlarından aranan şahıs, yapılan araştırmalar neticesinde yakalanarak adli makamlarca tutuklandı. Aranan şahısların yakalanması konusunda az önce belirttiğimiz gibi tüm Türkiye’de bütün valiliklerimiz, içişleri bakanımızın rehberliğinde yönlendirmesinde emniyetimiz ve jandarmamızla birlikte nefes aldırmadan takibe devam edeceğiz. Afyon’da da verdiğim rakamlara gösteriyoruz. Jandarma komutanımıza ve emniyet müdürümüze ve bütün personeline teşkilatlarına ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Aynı tarih aralığında düğün etkinliklerinde havaya ateş etme olaylarıyla ilgili asayiş uygulamaları sonucu 250 tüfek, 78 tabanca, 45 kurusıkı tabanca, 7 adet şarjör, 100 bıçak 1457 fişek ele geçirilmiştir. Bu konudaki çalışmalarımız da titizlikle sürdürülecektir. Sorumluluk alanımızda yapılan düğün, eğlence, asker uğurlaması gibi kutlamalarla ilgili olarak il merkezinde 1, çobanlar ilçemizde 7, sandıklı ilçemizde 2 olmak üzere toplamda 10 ateş etme olayı meydana gelmiştir. Ne yazık ki yorgun mermi isabet etmesi neticesinde 2 vatandaşımız yaralanmış ve 4 vatandaşımız da iş yeri ve ikameti de zarar görmüştür.” dedi.

'Suçlulara Nefes Aldırmayacağız'
“ÇOCUKLARIMIZ YÜZ YÜZE BİLİNÇLENDİRMELİYİZ”
Vali Yiğitbaşı, “Siber suçlarla mücadele suçlarında dönem içerisinde 50’si nitelikli dolandırıcılık olmak üzere 64 olay meydana gelmiştir. Bu olayların yüzde 90’ı aydınlatılmıştır. Motor Sporları Merkezi’nde düzenlenen Dünya Motokros Şampiyonası ile Afyon Motofest etkinliklerinde “Siberay” faaliyetleri kapsamında standlar açılmış, vatandaşlarımız için güvenli ve bilinçli internet kullanımı, siber zorbalık, teknoloji bağımlılığı, dijital okur yazarlık konularında da bilgilendirme faaliyetleri yapılmıştır. Standlarda birebir jandarma personelimiz ve emniyetten personelimizi gören çocuklarımızın sevinci, bilgisi, dikkati görülmeye değerdi. Motokros alanını ziyaret ettiğimde polis abilerini, jandarma ablalarını görmekten onlardan bir şey öğrenmekten çok büyük mutluluk duyuyor çocuklar. Bu anlamda bu yüz yüze eğitimlerin bilinçlendirme faaliyetlerinin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. 


TERÖR ÖRGÜTLERİNE GÖZ AÇTIRILMIYOR
Vali Yiğitbaşı, açıklamasına şöyle devam etti:
“Terörle mücadele konusunda bahsi geçen tarihler arasında 2 FETÖ, PDY silahlı terör örgütüne üye olmak, 2 DEAŞ silahlı terör örgütüne üye olmak, 1 sosyal medya üzerinden propaganda yapmak olmak üzere toplamda 4 ayrı operasyon yapıldı. 9 şahıs yakalandı. TEM polislerimizce 1 Eylül 2024 tarihinde yurtdışına illegal yollarla kaçmaya çalışan 1 şahıs FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak suçu kapsamında ilimizde yakalanmıştır, tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir. Narkotik suçlarla mücadelede 71 olaya müdahale edildi. 107 şüpheli şahsa adli işlem yapıldı. Şahıslardan 16’sı adli makamlarca tutuklandı. 
Kaçakçılık suçları ile mücadele kapsamında meydana gelen 48 olay var. Bu olaylarda 59 şahıs yakalandı. 3 şahıs adli kontrol şartıyla olmak üzere 34 şahıs bırakılmıştır. Burada da ele geçirilen 130 adet sikke, 88 litre kaçak alkol, 70 kilo tütün gibi materyaller var. 
Mali suç ve gelirleri ile mücadele konusunda bahsettiğimiz tarihlerde 7 olayda 7 şüpheli şahıs yakalandı. Göçmen kaçakçılığı ile mücadele konusunda dönem içerisinde 17 olay meydana geldi. Gerçekleşen 17 operasyon sonucunda 2 organizatör tutuklandı ve bir araca da el konuldu. Ayrıca 55 düzensiz göçmen yakalandı. 46 şahsın da geri gönderme merkezine sevki sağlanmıştır. Göç idaresine de il göç idaresine de ayrıca teşekkürlerimi iletiyorum.”


“TÜM VATANDAŞLARIMIZDAN HASSASİYET BEKLİYORUZ”
Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, trafik konusunun da önemine dikkat çekerek “Trafik konusuna geldiğimizde hem yaralamalı hem ölümlü kazalarımız devam ediyor. Dönem içerisinde ilimizde 84 bin 644 araç kontrol edildi. 58 bin 114 aracın cezai işlemleri uygulandı. 591 araç trafikten menedildi. 1 ölümlü, 279 yaralamalı kaza meydana geldi. Bir vatandaşımız vefat etti. 531 vatandaşımız ne yazık ki yaralandı. Yaz mevsimi nedeniyle motosiklet kullanımının artmasından dolayı kolluk güçlerimizce yapılan uygulamalarda 4 bin 300 motosiklet kontrol edildi, 1112 motosiklet sürücüsüne tutanak düzenlendi. 141 motosiklet de trafikten menedildi. Dönem içerisinde trafik eğitimleri kapsamında 1165 sürücü ve yayaya trafik eğitimi verildi. Dünya Motokros Şampiyonası alanında yine jandarmamızın da güvenli sürüş eğitimleri ile ilgili motosiklet kullanımında kask kullanmakla ilgili eğitimleri ve bilgilendirmeleri vardı. Trafik konusunda can kaybı yaşamak ya da yaralanmalarla karşılaşmak istemiyoruz. Vatandaşımızın canı, can güvenliği bizler için çok kıymetli. Bu açıdan tüm vatandaşlarımızdan trafikteki kurallara hassasiyet göstermelerini rica ediyorum” dedi.
 

Bakmadan Geçme