Su Kurulu Akarçay Havzası İçin Toplandı

Akarçay Havzası Su Kurulu Toplantısında içme-kullanma suyu havzası koruma planlarının havza bazında uygulanma durumu, içme suyu kalitesi ve insan sağlığı ile ilgili durum değerlendirildi.

Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde; Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ali Uysal’ın başkanlığında; Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Karaaslan ve ekibi ile Afyonkarahisar ve Konya ilinin konuyla ilgili kamu kurumlarının temsilcilerinin katılımı 10 Ekim 2024 tarihinde Akarçay Havzası Su Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi.


Su Kurulu Akarçay Havzası İçin Toplandı

SU KURULLARI 2023 YILINDA KURULDU
Bilindiği üzere; 29 Kasım 2023 tarihli ve 32384 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Havza Su Kurulları kuruldu. Bahse konu kararnamenin 435/A maddesinin 6’ıncı fıkrasında havza ölçekli yönetim planları, su verimliliği il planları ile içme ve kullanma suyu güvenliği planlarının hazırlanmasına katkıda bulunmak, su kaynaklarının korunması ve etkin yönetimine yönelik uygulamaların izlenmesi ve değerlendirilmesiyle ilgili çalışmaları yürütüleceği bildiriliyor. Aynı fıkra da; İlgili Bakanlıkların, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları, sivil toplum kuruluşlarının, sektör temsilcileri ve konu ile ilgili uzmanların katılımı ile her su havzasında Bakanlıkça belirlenen koordinatör il valisi başkanlığında Havza Su Kurulu, her ilde İl Valisi başkanlığında İl Su Kurulu kurulur hükmü yer alıyor.

Su Kurulu Akarçay Havzası İçin Toplandı
TOPLANTIDA ALINACAK TEDBİRLER GÖRÜŞÜLDÜ
Akarçay Havzası Su Kurulu Toplantısında sunulan başlıklar konusunda havzaya özel kararlar alınarak kurumlarca uygulanmasına yönelik sonuçlar ortaya konuldu. Havza ölçekli yönetim planları Havza Koruma Eylem Planları, Nehir Havza Yönetim Planları, Taşkın Yönetim Planları, Kuraklık Yönetim Planları ve Sektörel Su Tahsis Planları kapsamında belirlenen tedbirler ile ilgili gerçekleşmeler ele alındı. İçme-kullanma suyu havzası koruma planlarının havza bazında uygulanma durumu, havzada yer alan içme suyu arıtma tesisleri durumu, içme suyu kalitesi ve insan sağlığı ile ilgili durum değerlendirildi. Havza bazında su verimliliği çalışmaları konuşuldu. Havzadaki İl Su Kurullarından iletilen ve su yönetimine ilişkin çözüme kavuşmayan problemleri değerlendirmesi gerçekleştirildi. İl Su Kurullarınca yapılan ve ilgili kurum veya kuruluşların yaptığı çalışmaları değerlendirilecek. Havza sınırları içerisinde taşkın ve sel baskınlarının önlenmesine yönelik alınan tedbirler ile ilgili gerçekleşmeler sağlanacak. Yeraltı ve yerüstü su kalitesinin iyileştirilmesine ilişkin yapılan çalışmalar ele alınacak. Tarımsal sulamada modern sulama sistemlerinde kaydedilen gelişmeler, tarımsal faaliyetlerden kaynaklı su kirliliğinin önlenmesi ile ilgili iyi tarım uygulama kodu-nitrat kirliliği kaydedilen gelişmeler incelendi. Yerel yönetimlerin çevresel ve su yönetimine yönelik yatırım durumlarıma yönelik kararlar alınması konusu da ele alındı.

Su Kurulu Akarçay Havzası İçin Toplandı

Bakmadan Geçme