Su kullanımı için yeni kanun çıkacak
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, suyun etkili ve verimli kullanılabilmesi için yeni bir kanun hazırlığı yapıldığını söyledi Sular Hakkında Kanun değişiyor. Hazırlanan yeni Su Kanunu Taslağı mevzuat boşluklarını giderecek ve yetki karmaşasının önüne geçecek. Su Kanunu ile su yönetiminde yeni bir döneme geçileceğini ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu 'Suyun [&hellip]
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, suyun etkili ve verimli kullanılabilmesi için yeni bir kanun hazırlığı yapıldığını söyledi
Sular Hakkında Kanun değişiyor. Hazırlanan yeni Su Kanunu Taslağı mevzuat boşluklarını giderecek ve yetki karmaşasının önüne geçecek.
Su Kanunu ile su yönetiminde yeni bir döneme geçileceğini ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu “Suyun ve su kaynaklarının etkin, verimli ve akıllı bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Zira su, en önemli ve hayati kaynağımızdır.Su, milletin ortak malıdır” diye konuştu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yürütülen Su Kanunu Tasarısı Taslağı, hazırlık çalışmaları çerçevesinde Kanun Tasarısı Taslağı için 73 kurum, kuruluş, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının yazılı görüşleri alındı.
Yeni Su Kanunu Taslağı ile uzun yıllardır Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, büyükşehir belediyeleri, il özel idareleri ve özel ve tüzel kişilere yapılan münferit su tahsisleri artık tek bir kurumun uhdesinde toplanacağı hükme bağlandı.
Kullanım maksatlarına göre su tahsisi, yerüstü ve yeraltı suları müştereken değerlendirilmek, ihtiyaçlar ve su kullanım öncelikleri dikkate alınmak suretiyle yönetim planları kapsamında yapılacak. Sektörel su tahsisleri esas alınarak yapılacak münferit su tahsislerine ilişkin olarak en fazla 29 yıl üst sınırı getirilecek. Bu bağlamda su kaynaklarının tahsisi hususuyeni kanunla ayrıntılı olarak düzenlenmiş olacak.
Taslakta su yönetiminde Su Yönetimi Yüksek Kurulu, Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu, Havza Su Yönetim Kurulu, İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu’ndan oluşan yeni bir yapılanmaya gidiliyor.
Havza yönetim planlarının ve taşkın yönetim planlarının hazırlanmasına ve taşkın kontrolüne ilişkin usul ve esaslara da yer verilen taslakta su kaynaklarının korunması, sektörel ve münferit tahsislerin yapılmasına ilişkin hususlar, suyun fiyatlandırılması, yasak fiiller ve bu fiillere uygulanacak cezalar ayrıntılı biçimde ele alınarak düzenlemeye konu edildi.
Ayrıca, su kaynaklarının nehir havzası esasında atıksular da dahil olmak üzere yönetiminin koordinasyonu konusunda Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkili kılındı. Böylece, görev ve yetki konusunda ki dağınık yapılanma giderilmiş olacak. İlgili paydaşların katılımı ile su kaynaklarının miktar ve kalite açısından bütüncül yönetimi için su kaynaklarının mevcut ve gelecekteki durumu dikkate alınarak sosyal, ekolojik ve ekonomik ihtiyaçları karşılayacak su yönetimi politikasını ihtiva eden Ulusal Su Planı hazırlanması hükmüne de yer verildi. (Kocatepe Haber Merkezi)