Su kaynakları verimli kullanılacak – Kocatepe Gazetesi
Akarçay Havzası Eylem Planı toplantısında konuşan Vali İrfan Balkanlıoğlu, çevre bilinci gözetilerek su kaynaklarının en verimli şekilde kullanılmasının zorunlu olduğuna işaret etti. Akarçay Havzası Eylem Planı toplantısı dün AKM Kocatepe toplantı salonunda Vali İrfan Balkanlıoğlu'nun başkanlığında yapıldı AKARÇAY PLANI YIL SONUNDA BİTECEKToplantının açılış konuşmasını DSİ 18. Bölge Müdürü Murat Acu yaptı. Akarçay Havzası Eylem Planı [&hellip]
Akarçay Havzası Eylem Planı toplantısında konuşan Vali İrfan Balkanlıoğlu, çevre bilinci gözetilerek su kaynaklarının en verimli şekilde kullanılmasının zorunlu olduğuna işaret etti. Akarçay Havzası Eylem Planı toplantısı dün AKM Kocatepe toplantı salonunda Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun başkanlığında yapıldı
AKARÇAY PLANI YIL SONUNDA BİTECEK
Toplantının açılış konuşmasını DSİ 18. Bölge Müdürü Murat Acu yaptı. Akarçay Havzası Eylem Planı işinin DSİ olarak sekreterya görevini yürüttüklerini söyleyen Acu, havzanın kapalı 7 bin 995 kilometrekarelik bir yağış alanına sahip bulunduğunu kaydetti. Kapalı havza özelliğinin yağış akışı geçtikten sonra su kullanımlarından artan suların en çukur noktada toplanıp sulak alanlar oluşturması olarak açıklayan Acu; “Havzada Eber ve Akşehir gölleri bu şekilde oluşmuştur. Olayın bir su kullanım ve göller boyutu var. Havzaların içerisinde yıllar içerisinde depolama tesisleri de yapılıyor. Kullanılan su, sulama, içme endüstrisi suyu ve sulak alanların su ihtiyacı olarak gözükmektedir. Öncelikli olarak suyun bütçesi ve potansiyelinin hesabı için Akarçay Master Planını yılsonu itibariyle tamamlamış olacağız. Bu çok önemlidir. Akarçay Havzası Master Plan çalışması doğrultusunda; Havzanın su potansiyeli ve kalitesi, arazi kullanma durumları, toprak kaynakları, su kullanımların etüt edilmesi, belirlenen potansiyelin değerlendirilme öncelikleri ile olabilecek su ihtiyacının tespiti yapıldı. Havzanın hali hazır durumu ve bütçesi için bir çalışma yaptık. İşin göller boyutu, su kirliliği boyutu var. Suyun ihtiyacı karşılaması kadar kalitesi de önemli.” dedi. Akarçay Havzası Eylem Planı toplantısı katılımcılarının toplantıya paydaşlar ve havzanın sahipleri olarak katıldıklarını ifade eden Murat Acu, bundan sonraki sürecin önemine işaret etti. Acu, toplantının hayırlara vesile olmasını diledi.
25 HAVZADA PLANLAR TAMAMLANDI
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’de ilk kez havza yönetim heyetlerinin teşekkülü ile ilgili bir bölge toplantısı yapıldığını kaydetti. Toplantının hayırlı olmasını dileyen Kınacı; “Bilindiği üzere Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 4 Temmuz 2011 tarihinde kuruldu. Kuruluşunun temel maksadı, Türkiye’deki suların havza esaslı yönetimini sağlamaktır. Buradaki temel felsefe doğrultusunda genel müdürlüğümüz hızlı bir şekilde örgütlenerek faaliyetlerini yerine getirmeye başladı. Bu çerçevede öncelikle havza esaslı yönetimin esaslarını ortaya koymaya çalıştı. Görevlerimizin başında havza planlarının hazırlanması geliyordu. Havza koruma eylem planları ve havza yönetim planlarını hazırlanarak uygulanması gerekiyor. Uygulamanın takibi gereklidir. Ayrıca suyun havza esaslı yönetimi için yeni bir yapılanma kurulması zorunludur. Öncelikle biz havza planlarını hazırladık. Havza Koruma Eylem Planlarını tamamladık. 25 Havzada da planlar şu anda tamamlanmış vaziyette. Buna Akarçay Havzası Planı da dâhildir. Bütün kurum kuruluşlar ve aynı zamanda halkında görüşlerine açılmış durumdadır.” diye konuştu.
YAPILACAK İŞLER BELİRLENDİ
Havza Koruma Eylem Planları ile öncelikle havzadaki su kaynaklarının korunması ve iyileştirilmesi için şu andaki ve gelecekteki durum dikkate alındığını anlatan Prof. Dr. Cumali Kınacı şöyle konuştu: “Yapılacaklar tek tek belirlendi. Kesinleşmesine müteakip Yüksek Planlama Kuruluna sunulacak ve kuruldan geçtikten sonra kurumlara, kuruluşlara ödenekler ayrılacak. Kurumlarımız büyük ölçüde bu iş planına uyulması doğrultusunda hareket edecekler. Esas olan havza yönetim planlarının hazırlanıp uygulanmalarıdır. Havza yönetim planları bu sene sonu itibariyle dört havzada başlayacak. AB projesi kapsamında alınan bir destekle başlayacak. Havzalar yönetilmeye başladıktan sonra tüm kurum ve kuruluşlar ve taraflar su yönetiminde görüşlerini beyan ederek su yönetiminde söz sahibi olacaklar.”
SU KAYNAKLARI AKILLICA KULLANILMALI
Vali İrfan Balkanlıoğlu, 26 havza içerisinde Afyonkarahisar’ın öncü olmasının, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun memleketinin de havzalar içerisinde yer almasının prestij vesilesi olduğunu, kendilerini onurlandırdığını kaydetti. Havza denildiğinde belki sadece Samsun’a bağlı bir ilçe akla gelebileceğini söyleyerek; “Memleketimizin üç tarafı denizlerle çevrili. Denizlere ırmaklar bilindiği gibi su taşıyor. İrili ufaklı birçok göle çeşitli ırmaklar, dereler su taşıyor. Ana isale hattı gibi ana ırmak ve ona su taşıyan bazen kuruyan dereler dahi hepsine birden havza deniliyor. Havza yönetimi nasıl bir şey diye belki sorulabilir. Ama havzaların yönetimi son derece önemlidir. Başta çevre duyarlılığı olmak üzere birde bu su kaynaklarının akıllıca kullanımı, paylaşımı son derece önemlidir. Doğal hayatın canlılığı önem arz ediyor. Adı üzerinde su hayattır. Her şeyin başı sudur. Suyu çok akıllıca kullanmak zorunludur. Çok büyük olmasa da bizim Akarçay kaynağımız var. Geçmişte önem verilip üzerinde durulmayınca tamamen kuruyup Eber gölünü de kurutma aşamasına getirmiş, bir doğa harikası yok olmak üzere. Sonradan yapılan müdahalelerle biraz rehabilite edilmiş. Ben biraz içini gezdim. Daha önceleri çok daha güzelmiş. Sanayi kuruluşları burayı kirletiyor. Aşırı sulamalardan dolayı burası kirleniyor. Buharlaşmalar ve su azlığından dolayı kurumalar oluyor. Suyu akıllıca kullanıp sevk ve idare etmek gerekiyor. Ülke genelinde 26 civarında havza olduğunu biliyorum.” Orman ve Su İşleri Bakanlığı Havza Yönetimi Planlaması Daire Başkanı Nermin Çiçek tarafından Havza Heyetleri sunumu yapıldı. (Kocatepe Haber Merkezi)