STK'lardan Ortak Tepki: Aile Hekimliğinin Yükü Artacak

Afyonkarahisar'da sağlık ile ilgili sivil toplum kuruluşları, aile hekimliği ile ilgili yeni düzenlemeye tepki gösterdi

Afyonkarahisar’da sağlık ile ilgili faaliyetlerini sürdüren sivil toplum kuruluşları, Afyonkarahisar Tabip Odası’nda bir araya gelerek aile hekimliği düzenlemesi ile ilgili basın açıklaması yaptı. Afyonkarahisar Tabip Odası’ndan Tuna Bababaoğlu, Afyonkarahisar Aile Hekimliği Derneği’nden Ayhan Karagül, Afyonkarahisar Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası’ndan Erhan Baş, Hekim-Sen’den Sıla Çiloğlu, Tabip-Sen’den Doç. Dr. Hasan Erbay ile Türk Sağlık Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Mehmet Ali Öztürk’ün katıldığı basın toplantısında Afyonkarahisar Aile Hekimliği Derneği Başkanı Ayhan Karagül basın açıklamasını okudu. 

Karagül, “Aile hekimliği sistemine getirilmesi planlanan yeni yönetmelik taslağı hakkında ortak görüşlerimizi bildirmek amacıyla burada toplanmış bulunmaktayız. Mevcut yönetmelik taslağının, maalesef sahanın gerçek problemlerinden çok uzak bir şekilde hazırlandığını görüyoruz. Bizler kayıtlı hastalarımıza daha iyi bir sağlık hizmeti sunumu için bu güne kadar hep özveriyle mücadele ettik ve etmeye de devam etmek istiyoruz.
Maalesef bu taslakta aile hekimlerinin maaşları; hekimin elinde olmayan şekilde, aile sağlığı birimlerine başvurmayan hastalara, izlem veya taramalara gelmeyen hastalara, işini belirlenen kanun ve yönetmeliklere uygun yaptığından dolayı oluşan hasta memnuniyetsizliği, gibi bir takım kriterlere bağlandığını görüyoruz. Ayrıca bu taslak metinde Aile hekimi arkadaşlarımızın bireysel mücadelesiyle yapılamayacak şeyler için sözleşmelerinin yeni dönemde yenilenmeme riskini taşıdığını görüyoruz. Her aile hekiminin bulunduğu bölgenin yapısı, sağlık hizmetlerine ulaşımı, dinamikleri farklıdır ve aile hekimi olarak bunlara uygun hareket ediyoruz. Ancak mevcut yönetmelik taslağı tüm hekimleri aynı şartlarda çalışıyormuş gibi değerlendirerek kendi içimizde bir performans yarışına sokmaktadır” dedi. 

STK'lardan Ortak Tepki: Aile Hekimliğinin Yükü Artacak

Karagül, açıklamasına şöyle devam etti:
“Aile sağlığı çalışanlarının da iş yükünü artırıp hakedişlerinde kayıplar yaşatabileceğini öngörmekteyiz. Sonucunda sistemden her gecen gün ayrılan ebe ve hemşire sayısının daha da artmasına sebep olacak ve Aile sağlığı çalışanı açığı daha da büyük bir problem haline gelecektir. Bunların yanında yeni taslakta belirlenen performans kriterlerine ulaşmak için mücadele ederken birçok hastamızın da mağduriyetinin ortaya çıkacağını düşünüyoruz. Yeni taslakta olumlu tek gelişme olarak gördüğümüz aile sağlığı çalışanlarımızın görevlendirme ücretlerindeki geç kalınmış düzenlemenin yapılmış olmasıdır. Burada hazır bulunan tüm STK ve sendikalar olarak ortak Beklentimiz öncelikle sahanın fikrinin alındığı, uygulanabilir ve yıllardır devam eden aile hekimliğinin kronik problemlerine çözümler getirecek şekilde yeni bir yönetmeliğin hazırlanmasıdır. Bu düşüncelerle tüm aile hekimi meslektaşlarımızı ve aile sağlığı çalışanı arkadaşlarımızı, Ahef öncülüğünde 19 Ekim Cumartesi günü Ankara'da yapılacak mitinge katılmaya davet ediyoruz.”
 

Bakmadan Geçme