Stad'a epey talep olacak – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban mevcut Stadyum ve çevresinde uygulanan imar planı çerçevesinde arsa satışlarının önümüzdeki günlerde başlayacağını belirterek, 'Bu satışlara epeyce talep olacağını düşünüyoruz' dedi. Çoban Kent Meydanı projesinin Alaca Hamam ve Gazlıgöl caddesi istikametinde genişlediğini, ancak projenin detaylarının daha sonra netleşeceğini bildirdiAfyon için vizyon projeler olarak bilinen spor komp-leksi, Akarçay projesi, Kent Meydanı [&hellip]

Stad’a epey talep olacak

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban mevcut Stadyum ve çevresinde uygulanan imar planı çerçevesinde arsa satışlarının önümüzdeki günlerde başlayacağını belirterek, “Bu satışlara epeyce talep olacağını düşünüyoruz” dedi.

Çoban Kent Meydanı projesinin Alaca Hamam ve Gazlıgöl caddesi istikametinde genişlediğini, ancak projenin detaylarının daha sonra netleşeceğini bildirdi
Afyon için vizyon projeler olarak bilinen spor komp-leksi, Akarçay projesi, Kent Meydanı düzenlemesi konularında detaylı bilgiler veren Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, şehrin geleceğini ve kentlilik bilin-cinin oturmasına katkı sunacak çalışmalar üzerinde hassasiyet gösterildiğinin altını çizdi
Arazide çalışmalar yapılıyor
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, gazeteniz Kocatepe’nin sorularını cevapladı. Toplu Konut İdaresi’nin (TOKi) stadyum da ki araziyi satışa çıkarması konusunda bilgi veren Çoban, spor kompleksi projesinin maddi ayağını Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’ne ait, yaklaşık 70 bin metrekare miktarlı arazinin oluşturduğunu söyledi. Öncelikli olarak spor kompleksinin inşa edileceği İzmir yolunda ki arazide imar işlerini bitirerek alanın spor merkezi olarak imardan geçirdiklerini aktaran Burhanettin Çoban; “Yeni alanın Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’ne tahsisini sağlamıştık. Ardından Afyonkarahisar Belediyesi olarak merkezde ki 70 bin metrekarelik alanın parseli-zasyon ve imar planlarını yaptık. Burada bin 500 ile 2 bin 500 metrekare arasında çeşitli parseller çıkardık. Sanıyorum bu tür grup alanı toplam 45 bin metrekare civarında olması gerekiyor. Bu 45 bin metrekareyi TOKİ’den aldığımız vekaletname ile Afyonkarahisar Belediyesi olarak tapunun TOKİ’ye geçmesini sağladık. TOKİ fizibilite ve avam proje çalışması yaptı. Bu çalışmalar sonrası yapılan ihale iptal edildi. Sonra ihale yeniden yapıldı. Son olarak yapılan ihalede KDV dahil 55 milyon TL’ye bu iş bir büyük Türk firmasına ihale edildi. İhaleyi alan firma tarafından spor kompleksinin yapılacağı arazide çalışmalar başlamış durumda.” dedi.
En iyi imar planı düzenlendi
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, TOKİ’nin spor kompleksi finansmanını karşılamak amacıyla satış işlemlerini İstanbul’da Eskidji isimli açık artırma firması kanalıyla yaptığını belirtti. TOKİ tarafından arazi satışlarının da bu firmaya verildiğini kaydeden Çoban; “Eskidji firması da bunu gazetelerde, internet sayfasında ilan ederek satışa çıkardı. Sanıyorum 10-11 Mart’ta ihalesinin olması gerekiyor. Burada belli bir teminat yatırmak kaydıyla bulundukları yerden bilgisayarla teknik yazım sunarak açık artırma yöntemiyle satın alabilecekler. Duyduğumuza göre ilimizden bazı kişiler, gruplar, müteahhitler hazırlık yapıyorlar. Sanıyorum bir ilgi olacak. Arsaların metrekare miktarı ortalama 1400-1500 TL olacak. Burada 7 kat yüzde 40 imar durumu var. Biz kesinlikle imarı yaparken bir Karaman Mahallesi, bir Ambaryolu gibi yoğun yapılaşma olmamasına özellikle dikkat ettik. Caddelerini, yollarını, yeşil alanlarını bırakmaya gayret ettik. Afyonkarahisar’da imarda en kötü örnekler Ambaryolu, Kurtuluş Caddesi ve Karaman Mahallesi olarak gözümüze çarpıyor. Buradan daha fazla para gelsin anlayışıyla arsa fiyatlarını yüksek tutup daha fazla spor tesisi yapma anlayışı içerisine girmedik. İmarı 7 kat değil 8 ya da 9 kat yapabilirdik. Bitişik nizam, kitle nizamı bir imar yapabilirdik. Bunların hiç birisini yapmadık. Ayrık nizam tamamen yüzde 40, 7 kat olarak o mahalle de olduğu gibi planladık. Bunu yaparken de yeşil alanlarını, yollarını her türlü çalışmayı gerçekleştirdik.” diye konuştu.
Meydan düzenlemesi aşama aşama
Kent Meydanı çalışmasında Gazlıgöl Caddesi ve Alaca Hamam’ın pozisyonu hakkında bilgi veren Burhanettin Çoban, Kent Meydanı projesi kapsamına bu yerlerin de alındığını, ancak uygulamanın detaylarının proje ile birlikte belirleneceğini kaydetti. Belediyelerin normal olan mahallelerde imar yapma yetkisine sahip bulunduğunu hatırlattıktan sonra bölgenin kentsel sit alanında kalması halinde Eskişehir Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan imar için izin alma zorunluluğunu belirten Çoban; “Kent Meydanı yapacağımız alanın tamamında Anıtpark, heykel, Uzunçarşı kavşağında ki göbek düzenlememiz, Milli Parklar binamız ve Alaca Hamam’ın tamamı toplu alan olarak tescilli. Biz orada ne plan yapacaksak yapalım tamamının planımızda yer alması gerekiyor. Düzenlememizin tamamen Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na giderek oradan izin verilip onaylanması gerekiyor. Biz bu görüşmeleri yaptık. Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu bu şekilde bir planlama yapılması gerektiğini bize ifade etti. Bu alanların tamamını projeye dahil ettik. Bir anda hepsi yapılmayacak. Bizim düzenleme planımız onaylanırsa aşama aşama bizler ve bizden sonra gelecek arkadaşlarımız o planı işleme koyabilecekler. Örneğin Yoncaaltı Camii arkasında ki boş alanımızda da bir düzenlememiz var. Orada da camii ile beraber bir plan düzenlemesinin kendilerine gelmesini istediler. Caminin ön tarafları cadde dahil hatta arkasında ki Sahipler Sultan türbesini de planlamaya katarak Kurula sunuyoruz. Sadece düzenleme yapılacak alanı değil o alanın etrafında tarihi alanlar varsa o bölgelerinde planda gösterilmesini kurul istiyor.” şeklinde konuştu.
31 Temmuz proje tesliminde son gün
Kent Meydanı projesinin Afyonkarahisar’ın geleceğini çok ilgilendirip, kentleşme bilincine en büyük katkıyı sağlayacağına olan inancını tekrarlayan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, işi dünya çapında bir proje yarışmasıyla hayata geçireceklerini dile getirdi. Yarışma için jüri oluşturma çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Burhanettin Çoban; “Jüriye çeşitli üniversitelerden bu konuda ün yapmış profesörlerimizi, aktif çalışan mimarlarımızı, şehir plancılarımızı, kentsel sitten anlayan değerli uzmanlarımızı dahil edeceğiz. Bu jüri kanalıyla bir proje yarışması açmak istiyoruz. Çalışmalarımız hemen hemen sonuçlanmak üzere. İnşallah amacımız jüri oluştuğunda proje yarışması ilan edilerek 31 Temmuz 2011 tarihine kadar projelerin teslimini ön görmek istiyoruz. On beş günlük değerlendirme sonrası 15 Ağustos 2011 tarihinde bu işin neticelendirilmesini planlıyoruz. Ne derece gerçekleşir bunu zamanla göreceğiz. Bu sene içerisinde hemen hemen bu tür çalışmaların bitmesini arzu ediyoruz. Dereceye girenlere ödül ve ikramlarımız olacak. Biz bu işi gönüllülük esasına göre bedelsiz yapılmasını istemiyoruz. Herkesin karşılığını alacağı düşüncesiyle biraz daha projeye kendisini vermesini istiyoruz. İnşallah çıkacak projeyi halka açıp paylaşacağız. İnşallah halkımızı en güzelini seçtiğimiz konusunda ikna etmiş oluruz.” ifadelerini kullandı.
Basına toplu konut düşünülüyor
Basın mensuplarına yönelik toplu konut inşası için henüz bir yer tespiti yapılmadığını belirten Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, yasal olarak Belediyelerin ya da bir kamu kurumunun herhangi bir arsayı herhangi bir meslek grubuna konut veya işyeri yapımı için veremeyeceğini açıkladı. Öncelikle gereken yasal alt yapının hazırlanması gerektiğini kaydeden Çoban şöyle konuştu: “Biz Fuar alanında bir büyüme projesi yapıyoruz. Son aşamaya geldi. Her aşamada engeller çıkıyor. En son kadastro da her şey bitti derken oradan geçen kuru dere yataklarının ne olacağı konusunda tereddütler oluştu. Sağ olsunlar DSİ Bölge Müdürlüğü yetkilileri gelerek olumlu rapor verdiler. Raporun ardından işler biraz hızlandı. O alanın Hazine adına tescili gündeme geldi. Böylelikle eğer orada Hazine, Belediye ya da diğer kamu kurumları adına bir arazi ortaya çıkması durumunda bunu basın mensuplarına bir şekilde yasal yollardan ve-rilmesi gündemde. Ancak ondan sonra TOKİ’nin dev-reye girmesi söz konusu olabilecek.”
Akarçay’da müteahhit firma
özveriyle çalışıyor
Akarçay projesinin normalde ihale mevzuatı gereğince teknik olarak iş süresinin yaklaşık 20 civarında olduğunu belirten Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, çalışmanın 2012 yılının Temmuz ayında bitiril-mesi gerektiğini söyledi. 12 Mart Cumartesi günü temel atma töreninin gecikmeli olarak yapılacağını bildiren Çoban şunları söyledi: “Burada Sayın Çevre ve Orman Bakanımızın müteahhit firmadan her zaman yaptığı gibi işi öne çekmesini isteyip işin öne çekileceğini umut ediyoruz. Bu arada gerçekten müteahhit firma 24 saat çalışıyor. Eğer çalışılan alana yakın bir mesken oturma imkanı yoksa bu tür çalışmalarına izin veriyoruz. Ancak meskenlere yakın çalışmadan kaynaklanan bir şikayet söz konusu olursa çalışmayı anında durduruyoruz. Nitekim ilk 1,5 ay bir şikayet olmadı. Ama Uydukentte’ki konutlara doğru çalışma biraz yaklaşınca bir gece vatandaşlarımızdan şikayet geldi. Zabıta ekiplerimiz giderek çalışmayı durdurdular. Ne kadar proje güzel olursa olsun insanların dinlenme ve uyuma hakları kutsal. Müteahhit firmanın rahatsızlık vermeden çalışmalarını özveriyle tamamlayacağına inanıyorum. Ben Cumartesi günü açıklayacağım, Kocatepe Gazetesi de bunu daha önce yayınladı. 1938’li yıllarda Akarçay düzenlemesi dönemin Bayındırlık Bakanı o zaman ki adıyla Nafiye Vekaleti Sayın Ali Çetinkaya’dan istenmiş. 1938 Yılında bile düşünülen proje 2011 yılında daha kapsamlı daha büyük bir yatırım olarak yapılıyor. 33 Milyon TL DSİ harcıyor, yaklaşık 12 milyon TL de Afyonkarahisar Belediyesi harcayacak. Toplam 45 mil-yon TL’lik projeyi ilimize kazandıracağız. Yaklaşık maliyetler 65 milyon TL civarındadır.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme