SSK ve Bağ-Kur Farkı Nedir?

SSK ve Bağ-Kur arasındaki farkın ne olduğu binlerce vatandaş tarafından merak edilerek araştırılan konular arasında yer alıyor. SSK ve Bağ-Kur arasındaki farkın ne olduğunu sizler için araştırdık.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2006 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile Sosyal Güvenlik Kurumları (SSK, Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR) ve diğer sigortalılık çeşitlerini  yeniden düzenleyerek tek bir çatı altına toplamıştır.

Sosyal Güvenlik Kurumu altında tek bir çatı altında toplanan sigorta türleri farklı isimlendirilir. SSK olarak bilinen ve bir işverene bağlı olarak çalışan işçilerin sigorta kolu 4A, kendi nam ve hesabına çalışmakta olan kişiler yani Bağ-Kur’lular için sigorta kolu 4B ve kamu kurumlarında çalışan ve Emekli Sandığı’na tabii olan kişilerin sigorta kolu ise 4C olarak isimlendirilir. Bu sigorta türlerinin belirli farklıkları vardır. Bu farklılıkları sizler için araştırdık.

SSK NEDİR?

SSK, Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında işverenin, işçilerin kaza, hastalık, yaşlılık gibi hallerde yaşayabilecekleri mağduriyetlerin önlenmesi ve emekli olabilmesi amacıyla Sosyal Sigortalar Kurumu’na her ay yatırdığı bir sigorta türüdür.  SSK, yalnızca bir işverene bağlı çalışmak kaydı ile gelir elde eden kişilerin sigorta primlerini kapsamaktadır.

BAĞ-KUR NEDİR?

BAĞ-KUR (Esnaf ve sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu) 1971 yılın 1479 sayılı kanunla kurulmuştur. 2006 yılında 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile tüm sosyal güvenlik kurumları birleştirilmesi ile BAĞ-KUR kurumunun varlığına son verilmiş. Günümüzde BAĞ-KUR olarak bildiğimiz sigortalılık şekli aslında 5510 sayılı kanunun 4/B maddesinde düzenlenmiştir ve bu sebepten 4/B olarak da anılmaktadır.  Bu sigorta türü kendi nam ve hesabına çalışmakta olan kişiler için geçerli olan sigorta türüdür.

SSK VE BAĞ-KUR FARKI NEDİR?

SSK bir işverene, kuruma bağlı olarak çalışan tüm işçiler için yapılan sigorta türüdür. BAĞ-KUR ise işverenlerin, bağımsız çalışanların ve kanunda tanımlanmamış olan meslek grupları için geçerli olan sigorta türüdür.

Bakmadan Geçme