Söz bilirkişide – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Şehir merkezinde bulunan 2. Belediye Şehir Çarşısı inşaatının yıkım kararıyla ilgili esnaf ve Belediye arasındaki davaya bilirkişi raporlarıyla karar verilecek.Afyonkarahisar Belediye tarafından 2. Belediye Şehir Çarşısı'nın depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkımına karar verilmiş, binanın boşaltılmasıyla ilgili tebligat 2. Belediye Şehir Çarşısı esnafına gönderilmişti. Bunun ardından 2. Belediye Şehir Çarşısı Yöneticisi Mustafa Şevik öncülüğünde esnaflar [&hellip]

Afyonkarahisar Şehir merkezinde bulunan 2. Belediye Şehir Çarşısı inşaatının yıkım kararıyla ilgili esnaf ve Belediye arasındaki davaya bilirkişi raporlarıyla karar verilecek.
Afyonkarahisar Belediye tarafından 2. Belediye Şehir Çarşısı’nın depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkımına karar verilmiş, binanın boşaltılmasıyla ilgili tebligat 2. Belediye Şehir Çarşısı esnafına gönderilmişti. Bunun ardından 2. Belediye Şehir Çarşısı Yöneticisi Mustafa Şevik öncülüğünde esnaflar konuyu yargıya taşımışlardı.
Davacı Mustafa Şevik Afyonkarahisar İdare Mahkemesi’ne yaptığı müracaatta yapılan analizler neticesinde söz konusu binanın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce Afet Riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmesi üzerine binanın 2017 yılının Aralık ayının sonunda yıkılmasına ilişkin Afyonkarahisar Belediyesi’nin 20.4.2017 tarihli işleminin hukuka aykırı olduğunu iddia etti. Şevik işyerlerini 1998 yılında yüksek bedeller ödeyerek Belediye tarafından yapılan açık artırmada aldıklarını, rapora esas teşkil eden risk tespit raporunun İmaret Camii karşısında bulunan ve eski bir Belediye Meclis üyesinin binasına ait taşınmaza ait zemin raporu olduğunu, bu yerin çarşı zemini ile benzerliği olmadığı iddialarıyla kararın iptali ve yürütmenin durdurulmasını istedi. Şevik aradan geçen süre içerisinde Afyonkarahisar Belediyesi’nden yapı kullanma izinlerini de alamadıklarını da belirterek, “Afyonkarahisar Belediyesi bizim 18 yıllık betonarme karkas binamızı depreme dayanıksız diye yıkmak isterken, hemen yanı başımızdaki 150 yıllık binayı satın alıp 500-600 bin liralık masrafla yeniliyor.” itirazlarında bulunmuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan İdare Mahkemesi’ne gönderilen savunmada Belediye’nin talebi üzerine, lisanslı bir kuruluş tarafından binayla ilgili riskli yapı tespiti yapıldığı, yapılan inceleme sonucu binanın riskli bulunduğu, daha sonra riskli bina raporunun onaylandığı, dava konusu usul ve işlemin yasaya uygun olduğu belirtildi.
Afyonkarahisar Belediyesi’nin mahkemeye gönderdiği savunmasında ise davacının dava açma yetkisinin olmadığı, Belediye Başkanlığı’nın konuyla ilgili olarak taraf değil, malik konumunda olduğu, tüm proje ve evrakların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapıldığı, yapılan işlemlerin usul ve yasalara uygun olduğu savunmasında bulunuldu.
Afyonkarahisar İdare Mahkemesi konunun gereğini düşünerek, “Yürütmenin durdurulması istemi hakkında mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırıldıktan sonra bir karar verilmesine” oy birliğiyle karar verdi.
Bilirkişi heyetinin incelemesini sabırsızlıkla beklediklerini belirten 2. Belediye Şehir Çarşısı Yöneticisi Mustafa Şevik, “Hemen yanımızdaki 150 yıllık ahşap binayı Belediye 130 bin liraya satın alıp, 500 bin lira masraf ederek yeniledi. Aynı zeminde oturan 2. Belediye Şehir Çarşısını Belediye betonarme karkas olarak kendisi yaptı. 150 yıllık binayı yeniliyor, 18 yıllık binayı yıkmak istiyorlar” dedi.

Bakmadan Geçme