- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- Soykırım Suçları Nedir?
Soykırım Suçları Nedir?
Türk Ceza Kanunu ve Uluslararası Ceza Hukuku'na göre açıkça düzenlenmiş olan soykırım suçları nedir, cezaları nelerdir?
Genel ve belirli özellikler taşıyan bir gruba yönelik soykırım, hukuki yönü ile her zaman tartışma konusu olmaya devam ediyor. Tarihin çok eski zamanlarında insanoğlu, yaşanmış son derece trajik uygulamalara tanıklık etse de soykırım suçu, tanımı itibarıyla nispeten yeni. Bununla birlikte hukuki boyutları net çizgilere sahip. Peki Türk Ceza Kanunu ve Uluslararası Ceza Hukuku’na göre açıkça düzenlenmiş olan soykırım suçları nedir? Hangileri soykırım suçları kapsamında değerlendirilir?
Soykırım suçları nedir?
Soykırım, kısa adı TCK olan Türk Ceza Kanunu’nda bir suç olarak geçer. Bu kapsamda 5237 sayılı TCK’nın 76. maddesi soykırım suçuna ilişkindir ve genel itibarıyla önceden yapılmış bir planla milli, etnik, ırki veya dini bir grubun hedef alınarak tüm unsurları ile tam manasıyla yok edilmesi ya da kısmen yok edilmesi amaçlı olarak üyelerinin kasten öldürülmesi ilk madde durumundadır. Dini grup olarak örneğin Yahudiler, 2. Dünya Savaşı’nda Almanlar tarafından soykırıma uğramıştır.
İlgili maddede soykırım suçu kişisel ve ruhsal bütünlüğe zarar verilmesi, grubun belli oranlarda yok edilmiş üyeleri ile oluşmuş yeni koşullar altında yaşamaya zorlanması, alınan tedbirlerle doğumlara engel olunması ve gruba ait çocukların bir başka gruba zorla naklini de içerir.
Soykırım suçu cezası nedir?
Peki milli, etnik, ırki veya dini bir grubu hedef alan soykırım suçu cezası nedir? Soykırım suçunun cezası müebbet hapistir. Mağdur sayısınca belirlenen içtima ya da zincirleme suç hükümleri uygulanacaktır. İlgili suçlar tüzel kişiler için güvenlik tedbiri hükmü getirir. Son olarak bu suçlarda zaman aşımı söz konusu değildir.
Örgütlü işlenmesi durumunda soykırım suçu cezası nedir diye incelendiğinde kapsam yukarıda belirtilen kapsama haiz suçların işlenmesi amaçlı örgüt kuran, yöneten kişiye 15 yıla kadar hapis cezası verilir. Üyelere 5-10 yıl arası hapis cezası hükmolunur. Aynı şekilde tüzel kişiler için güvenlik tedbiri hükmolunur ve zaman aşımı işlemez.
Soykırım suçu, TCK ve Uluslararası Ceza Hukuku
Peki Uluslararası Ceza Hukukunda Soykırım Suçu hangi unsurları içerir? İlk kez 1948’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda soykırım tanımlanmış, hakkında önleme esaslı bir sözleşme imzalanmıştır. Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi, ilgili sözleşmenin tam adıdır. Ek olarak 2002’den beri yürürlükte olan Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü’nde yer alan 6. maddede ayrıntılı şekilde düzenlendiğini belirtelim. Bu statüde, Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ndeki tanım dikkate alınmıştır.
Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü soykırım suçu tanımı da TCK’da belirtilene yakındır. Bu noktada ulusal, etnik, ırksal veya dinsel dört gruba yönelik tamamen ya da kısmen ortadan kaldırmayı hedefleyen suçtur.
Özel kast detayı ve ilgilenen avukatlar
Soykırım suçuna dair öne çıkan özellik ‘özel kastla’ işlenebilen bir suç olmasıdır. Yani hem TCK’da hem de Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde belirtilen grupların yok etmek kastıyla hedeflenmesi vurgusu öne çıkar. Bu noktada herhangi bir gruba yönelik yok etme fiilinin soykırım suçunu oluşturmadığı, sınırlandırıldığını ifade etmekte yarar var. Dolayısıyla soykırım suçu ile ilgili kapsamda ulusal, etnik, ırksal veya dinsel grup olma zorunluluğu var.
Günümüzde soykırım suçu ile ilgili avukat bellidir. Ceza avukatı olarak çalışan hukukçular, soykırım suçu ile ilgilenmektedir.