'Sosyolojinin meslek olarak gelişimi zayıf'
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü ve Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Sosyoloji Bölümü ve Sosyoloji Kulübü tarafından düzenlenen 'Sosyoloji Kulübü Tanışma Toplantısına' katıldı   Erdal Akar konferans salonunda düzenlenen 'Sosyoloji Kulübü Tanışma Toplantısına' Karakaş'ın yanı sıra Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Koçak, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Karakaş, [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü ve Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Sosyoloji Bölümü ve Sosyoloji Kulübü tarafından düzenlenen “Sosyoloji Kulübü Tanışma Toplantısına” katıldı
Erdal Akar konferans salonunda düzenlenen “Sosyoloji Kulübü Tanışma Toplantısına” Karakaş’ın yanı sıra Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Koçak, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Karakaş, öğrenci kulüp ve toplulukları, sosyoloji bölümü, sosyoloji mezunlarının istihdam alanları, sosyoloji bilimi ve sosyoloji tarihi hakkında öğrencilere bilgiler verdi. Sosyoloji Bölümünü kurduktan hemen sonra Sosyoloji Kulübünün kurulduğunu ifade eden Karakaş, “Kulüp öğrencinin merkezde olduğu bir faaliyet ve etkinlik alanı. Biz de yönetim olarak öğrenci merkezli ve kalite odaklı bir eğitim-öğretim ve araştırma politikasını önceliyoruz. O yüzden bizim politikalarımız açısından hem öğrenme yaşantısı içindeki etkinlikleri, hem sosyal ve kültürel yaşantı içerisindeki etkinlikleri önemsiyor ve destekliyoruz. Öğrenci merkezliliği, sadece eğitim süreçlerine öğrenciyi dahil etme olarak değil, öğrencinin eğitim öğretimin bütün süreçlerinde etkin olmasını sağlama olarak değerlendiriyoruz. Bu yüzden kulüp faaliyetleri kapsamındaki sosyal ve kültürel etkinlikleri, politikalarımız açısından önemsiyoruz.” diye konuştu.
“SOSYOLOJİNİN MESLEK OLARAK GELİŞİMİ ZAYIF”
Sosyolojinin bilim olarak gelişimi ile meslek olarak gelişiminin paralel olmadığını vurgulayan Karakaş, “Bilim olarak gelişimi daha hızlı, daha geniş alanı kapsamasına rağmen belli dönemlerde de oldukça etkili olmasına rağmen meslek olarak gelişimi Türkiye’de çok daha zayıf oldu. Hala bu paralelliği sağlamış değiliz. Bu biraz sosyolojinin doğası ile de ilgili. Avrupa ve Amerika’daki hikâyelere baktığımızda da benzer durum görüyoruz. Bilim olarak gelişme trendi çok hızlı olmasına rağmen meslek olarak gelişimi daha zayıf” diye konuştu. Sosyolojinin zaman içerisinde Avrupa ve Amerika’da mesleki anlamda daha fazla kurumsallaşma gerçekleştirdiğini belirterek, “Ülke olarak bizim bu konuda yol almamız gerekiyor. Bir bilim alanının meslek olarak gelişimi, biraz da meslek mensuplarının mesleklerine sahip çıkmasıyla alakalıdır.” ifadelerini kullandı.
Sosyoloji Kulübü Tanışma Toplantısı Rektör Karakaş’a çiçek takdimi ile sona erdi. >> Burak AYDIN’ın Haberi