Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Sosyal medya yasaklanmayacak”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkan Vekili Av. Ali Özkaya, Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet’in sunduğu Başkent Kulisi programında soruları yanıtladı. Özkaya, gündemde olan sosyal medya düzenlemesinin içeriğine ilişkin önemli bilgiler verdi. 2014 yılında Twitter yetkilileriyle yapılan toplantıyı anlatan Özkaya, AYM’nin aldığı şaibeli karar yüzünden adım atılamadığını ifade etti

 

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkan Vekili Av. Ali Özkaya, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet’in sunduğu Başkent Kulisi programında sosyal medya düzenlemesine ilişkin değerlendirmeler yaptı.
Özkaya’nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
(Sosyal medya mecralarını kapatacak mısınız?) Hayır, asla kapatmayacağız. AK Parti yasaklayan bir parti değildir. Yasaklamak değil, hürriyetlerin doğru şekilde kullanılmasını sağlamak için gerekli adımları atacağız.
“TÜRKİYE’YE OPERASYON ÇEKİLDİ”
Birçok araştırmanın sonunda gizli bilgilerin ve hakaret paylaşımlarının kamu görevlileri olduğu ortaya çıktı. Savcılıklar bunlara takipsizlik kararı verdi. O tarihte sayın Cumhurbaşkanımıza bir rapor yazdım, Mayıs 2013’tü. Sayın Başbakanım, sosyal medyalar konusu önemli, bu konuyla ilgili düzenleme yapmak gerekiyor diye. Sayın Başbakanımız bu konuyu konuşalım dedi. Sonra yurt dışına çıktı, Gezi olayları başladı. 3 Haziran’dı, Fas’tan döndü. Başbakanlıkta bu toplantı oldu. Ancak o dönemde bir düzenleme yapılmadı. Hatta o dönemde, 3 Haziran günü itibariyle atılan tweetlerin yüzde 85’i Türkiye’den atılmış. Bunların da 13 bin hesaptan 50 milyon civarında tweet atıldığını söylemişlerdi. Türkiye’ye bir operasyon çekiliyordu. Daha sonra bu konuyla ilgili kanuni düzenlemeler konuşuldu, bir taraftan 17-25 Aralık süreci yaşandı.
Bunun üzerine sayın Cumhurbaşkanımız Twitter’ı toptan kapatırız dedi ve kapandı. Bunun üzerine birtakım insanlar AYM’ye müracaat etti ifade özgürlüğümüz engelleniyor diye. Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi konuyu incelemeye başladı. Ve Twitter heyet olarak Türkiye’ye geldi. BTK’da toplantı oldu.
“TWİTTER SÖZ VERDİ”
Twitter müthiş derecede üzgündü. Şirketimizin mali değerleri gidiyor, çok kötü durumdayız, sizinle anlaşmak istiyoruz, bunu çözelim dediler. Tamam memnuniyetle çözelim dedik. Buyurun Türkiye’ye gelin, şubenizi açın, Türk mahkemelerinin kararlarını yerine getirin, kararı beğenmiyorsanız itiraz hakkınız var ancak burası egemen devlettir, mahkeme kararlarını yerine getirme mecburiyetindesiniz.
Şube açacağız sözüyle birlikte ayrıldılar. Niye açmadılar? Anayasa Mahkemesi tarihinde olmadığı kadar apar topar 2 Nisan 2014 tarihli kararı verdi. Bu kararda dedi ki: Bu şirketin kapatılması ifade özgürlüğüne engeldir.
“AYM 6 YIL BEKLETTİ”
Ben de 18 Nisan 2014 tarihinde AYM’ye bireysel müracaatta bulundum. Anayasa Mahkemesi, sayın Başbakanının şu şu kararları var, bunlarla ilgili mahkemelerden karar aldık, TİB’e götürdük uygulayın diye, TİB bu sayfaları kapatamıyorum diyor. Tamamını da Anayasa Mahkemesi nedeniyle kapatamıyorum, çaresizim. Anayasa Mahkemesi, 28 Ocak 2020 tarihinde verdi bu kararı. Tebligatı da geçen hafta, 23 Haziran. Sayın Başbakan haklıdır dedi. ‘Ancak, burada devletin pozitif yükümlülüğü imkan yükümlülüğüdür, TİB bütün gayretiyle çalışmış ancak güvenlikli bir erişim olduğu için ve Türkiye’de müdahale edilemediği için içeriklere erişim engellenememiş, dolayısıyla kişilik hakları ihlal edilmemiştir’ dedi. Türkiye’nin de artık yeni bir düzenleme yaparak yol gösterme yaptı.
‘Nitekim ilk defa Almanya’da ardından 2019’da Birleşik Krallık’ta sosyal medya düzenlemesi yapılmıştır, Türkiye’nin de mevzuatında güncelleme yapması gerekir’ ifadesi var.
“SOSYAL MEDYA KİMLİĞİ OLMALI”
Günlük hayatta suç olan her şey sosyal medyada da suçtur. Bazen yüzde 50 artırma cezası da gereklidir. Sizin kimliğiniz var, burada da herkesin kimliği olması gerekir. Müstear adla olabilir ama herkesin bir kimliği olmalı, herkesin kimliğine Türk makamları erişebilmeli. Twitter’ın Türkiye’de resmi temsilcisi olmalı. Türkiye’yle ilgili atılan tweetlerin saklanma yerinin merkezi Türkiye’de olmalı.
Sonuçlarına katlanacaksan, istediğini yazabilirsin. Artık görünmediğin yerden ateş edip insanları öldürmek yok. Sosyal medya faili meçhul cinayetlerin merkezi. Sürekli itibar suikastı yapılıyor.
“TWITTER OFİS AÇMAZSA
SONUÇLARINA KATLANACAK”
(Bu yasa Meclis’ten çıkarsa Twitter, Türkiye’de ofis açacak mı?) Yüzde yüz ofis açacağına inanıyorum. Açmayacaksa sonuçlarına katlanacak. Türkiye’ye gelmeyecek.
Türkiye gibi büyük bir ülkeyi karşısına alabileceklerini düşünmüyorum. Geçmişte görüştüğümüz o heyet bu kararın sonucunda gelir kanaatindeyim.
(Twitter Türkiye’ye gelmezse ne olur?) Sayın Cumhurbaşkanımızın kuralları geçerli olur.
(VPN üzerinden girenler ne olacak?) Onunla ilgili de tedbir alınabiliyor. VPN üzerinden giren yüzde üçmüş zaten.