• Haberler
  • Genel
  • Sosyal hayatta kadın anlatıldı – Kocatepe Gazetesi

Sosyal hayatta kadın anlatıldı – Kocatepe Gazetesi

Aile ve sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından 'Sosyal Hayatta Kadın' Konulu panel düzenlendi. İki oturumdan oluşan panelin ilk oturumunda akademisyenler, kadının sosyal hayattaki rolü, ikinci bölümde ise kadının sosyal hayattaki ekonomik rolü ile ilgili konuşmalar yaptı Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof Dr. Nesrin Kula Demir, panelde yaptığı konuşmasında 'Toplumsal Cinsiyet [&hellip]

Sosyal hayatta kadın anlatıldı

Aile ve sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından ‘Sosyal Hayatta Kadın’ Konulu panel düzenlendi. İki oturumdan oluşan panelin ilk oturumunda akademisyenler, kadının sosyal hayattaki rolü, ikinci bölümde ise kadının sosyal hayattaki ekonomik rolü ile ilgili konuşmalar yaptı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof Dr. Nesrin Kula Demir, panelde yaptığı konuşmasında “Toplumsal Cinsiyet Rolleri” hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Demir, 19. yüzyılın sonlarında kadınların oy verme hakkına kavuşabilmesi kadın hakları hareketi için önemli bir aşamayı temsil ettiğini belirtti. Demir yaptığı konuşmada, “İki çeşit cinsiyet kavramı vardır. Biricisi biyolojik cinsiyet, doğuştan gelen cinsiyet, yani kız çocuğu veya erkek çocuğu olarak doğmamız. Toplumsal cinsiyet ise, toplumun bize yüklediği roller. Yani kadının gece dışarı çıkamaması toplumsal cinsiyetinden kaynaklanıyor. Yaşadığı kültürdeki toplumun ona yüklediği cinsiyet rolledir. Sanayi devrimi ile birlikte kadının ve erkeğin farklı roller verilmesi üzerine daha çok düşünme şekilleri gelişmiştir. İki düşünme şekilleri gelişmiş mesela. Kadın daima olumsuz olarak yer almış bu düşüncelerde. Erkek akılla özdeşleştirilirken, kadın, mitsizim ile yani daha çok hal ile büyü ile özdeşleşmiş. Erkek mantıkla özdeşleşirken, kadın şevkat ile duygusallıkla özdeşleşmiş. Bunlar gibi ikili rol ayrımı olmuş. Kadını doğa, erkeği ise uygarlık ve kültür ile eş değer gören ataerkil anlayışa göre, erkekler ölümsüz kültür ürünleri yaratırken, kadınlar yalnızca ölümlü bedenler yaratmak zorundadır. Kapalı toplumlarda kocanın karısını dövmesi neredeyse bir hak olarak görülmektedir. Kadının aşağılanması baskı ve şiddete maruz kalması, cinsel alanda dahi olsa, “kol kırılır, yen içinde kalır” sözü ile hala doğal kabul edilmektedir” dedi.
AKÜ Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Münevver Can Yaşar, ‘Nasıl bir kadın, nasıl bir anne’ konulu konuşmasında ise, çocuklar için doğru rol model olmanın çok önemli olduğuna değindi. Doç. Dr. Yaşar, “çocuklar yaşadıkları her şeyi bir şekilde dışarıya vururlar. Resim yaparken, konuşurken, oynarken mutlaka yaşadıkları olumlu veya olumsuzlukları yansıtır. O yüzden anne ve babanın doğru rol model olması çok önemlidir” diye konuştu.
Panelde AKÜ Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mücahit Gültekin, “Toplumda kadın ve şiddet”, Ali ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde görevli Sosyal Çalışmacı Ayşe Akşit, “Çalışma Hayatı ve Kadının Güçlendirilmesi”, Kobi Uzmanı Ebru Kasnak, “Fırsatlar ve Destekler”, Çalışma ve İş Kur İl Müdürlüğü iş ve meslek danışmanı Aysun Tezcan, “Meslek Kursları ve İş Fırsatları”, Afyonkarahisar Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu üyesi Avukat Melek İnkaya ise “Ulusal ve uluslar arası Mevzuatta Geçmişten Günümüze Kadının yeri ve Kadın Hakları” konusunda bilgiler paylaştı.
Panele katılan konuşmacılara desteklerinden dolayı teşekkür plaketleri verildi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme