Sosyal güvenlik, vazgeçilmez bir hak

Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü çalışanları eğitim becerileri konusunda bilgilendirildi. Afyon Kocatepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu tarafından verilen konferansta sosyal güvenliğin, insanın vazgeçilmez temel haklarından olduğu vurgulandı Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Nakilcioğlu 'Hizmet İşletmesi Çalışanlarında İletişim Becerisi' konulu konferansında Sosyal Güvenlik Kurumu'nun amacını ve [&hellip]

Sosyal güvenlik, vazgeçilmez bir hak

Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü çalışanları eğitim becerileri konusunda bilgilendirildi. Afyon Kocatepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu tarafından verilen konferansta sosyal güvenliğin, insanın vazgeçilmez temel haklarından olduğu vurgulandı

Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Nakilcioğlu “Hizmet İşletmesi Çalışanlarında İletişim Becerisi” konulu konferansında Sosyal Güvenlik Kurumu’nun amacını ve görevlerini hatırlatarak, “Sosyal güvenlik hizmetinde sınır yoktur. Bu hizmetin sınırı pazara kadar değil, mezara kadardır, hatta mezardan sonra bile hizmet devam etmektedir.” dedi.
Afyonkarahisar Sosyal Güvenlik İl Müdürü Kerim Aslan’ın yanı sıra yöneticiler ve kurum çalışanlarının katıldığı konferansta, vatandaşların sosyal güvenlik hizmetlerine erişiminde gözetilmesi gerekli ilkelere değinen Yrd. Doç. Dr. Nakilcioğlu, bu ilkeleri “fırsat eşitliğine dayalı, memnuniyet odaklı, teknoloji temelli, hayatı kolaylaştırıcı, en hızlı, en doğru çalışmaları yapmak” şeklinde ö-zetledi.
Kamu sağlık harcamalarının her geçen yıl ortalama yüzde 20 arttığına dikkat çeken Nakilcioğlu şu bilgileri verdi:
“Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olanları, devlet memurlarını ve Yeşil Kartlı sigortalıları kapsayan kamu sağlık harcamaları 2007 yılında 27 milyon TL iken, bu sayı 2008’de 33 milyona, 2009’da da 38 milyona yükselmiştir. 2010 rakamlarının ise 45 milyonu aşacağı tahmin edilmektedir.
Böylesine büyük tutarların söz konusu olduğu ortamlarda elbette büyük sıkıntılar, yolsuzluklar, vurgunlar da ortaya çıkabilmektedir. SGK’nun görevi, devletin her kuruşuna sahip çıkmak, etkili denetimler yoluyla hatalı durum ve uygulamaların önüne geçmektir.
Ancak devletin ve saçı bitmedik yetimin hakkını korurken, vatandaşın haklarına da azami derecede saygılı olmak zorundayız. İşte bu noktada iletişimin önemi ortaya çıkmaktadır.
Sözlü, sesli ya da yazılı iletişimde nezaketin, her kapıyı açan altın anahtar olduğunu unutmayalım. Görünüşüne, kılık-kıyafetine göre değil, elbisenin içindeki her varlığın bir “insan” olduğu gerçeğine göre hareket edelim. Hangi kesimden olursa olsun, tüm vatandaşlara karşı kibar ve saygılı davranmayı ilke edinelim.”
Tüm kamu uygulamalarında olduğu gibi, sosyal güvenlik hizmetlerinde de temel değerlerin adalet, insan odaklılık, şeffaflık, kaliteli hizmet, güvenilirlik, çözüm üretme, verimlilik ve sürekli gelişim olduğunu vurgulayan Nakilcioğlu konuşmasını şöyle tamamladı:
“Baştan savmacı değil, yol gösterici olmak zorundayız. Kapalı kutu değil, şeffaf olmak zorundayız. Bürokratik değil, insan odaklı olmak zorundayız. Bu ilkeleri tam olarak uygulayabilmek için de iletişim becerilerimizi sürekli geliştirmek zorundayız.”

Bakmadan Geçme