Sorunları görüyor, biliyoruz. Çözüm için uğraşıyoruz
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban: 'Hava Müsaade eder etmez kalıcı asfalta başlayacağız. Soykırım anıtına karşı çıkmayız. Şehir içindeki oto galerileri denetliyoruz. Pazar esnafının şikayetlerini yeni pazar yeri ile bitireceğiz. Özdilek hattındaki değişikliğin fiyat politikasıyla ilgisi yok. Belediye’nin minibüslerde fiyat belirleme yetkisi yok. Yeni hastaneye ulaşım konusunda eskiye oranla bir fark yok.' Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban [&hellip]
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban: “Hava Müsaade eder etmez kalıcı asfalta başlayacağız. Soykırım anıtına karşı çıkmayız. Şehir içindeki oto galerileri denetliyoruz. Pazar esnafının şikayetlerini yeni pazar yeri ile bitireceğiz. Özdilek hattındaki değişikliğin fiyat politikasıyla ilgisi yok. Belediye’nin minibüslerde fiyat belirleme yetkisi yok. Yeni hastaneye ulaşım konusunda eskiye oranla bir fark yok.”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban Kocatepe Gazetesi muhabiri Burcu Aydın’ın sorularını cevaplandırdı. Başkan Çoban, yollardaki bozukluklardan şehiriçi ulaşıma kadar pek çok konuya açıklık getirdi.
Soykırım zulüm anıtı yapılabilir
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, emperyalist ülkelerin mezalimini anlatan bir anıtın yerel yönetim tarafından yaptırılması hakkında görüşünü açıkladı. Çoban, emperyalist ülkeler olan Fransa, İngiltere, İtalya, Yunanistan’ın, özellikle 1900’lü yıllardan sonra Anadolu topraklarında gözleri olduğunu, tarihsel süreçte kirli emellerin uygulanmaya başladığını söyledi. Tarihte Türk milli sınırları içerisinde kalan büyük bir bölümün söz konusu ülkelerce işgal edildiğini hatırlatan Çoban; “Kurtuluş savaşında şanlı ordumuzun ulaştığı zaferle bu emelleri kursaklarında kalmış, ülkemiz tekrar Müslüman Türk yurdu olarak haya-tiyetini sürdürmeye devam etmiştir. Özellikle bu esnada ya da bu aşamaya gelinceye kadar bu ülkelerin üzerimizdeki kirli emellerini uygulamaya çalışırken maalesef yerel azınlıkları da kullandıkları bir vakıadır. Örneğin ilimizde biz 500 yıl barış içeriside Ermenilerle aynı mahallelerde, sokaklarda hatta evlerimiz yan yana yaşarken hiç bir sorun yaşamamışız, acılarımızı, mutluluklarımızı paylaşmışızdır. Ancak 1920’den sonra 1,5 yıl süren Yunan işgalinde Ermeni vatandaşlarımız Yunan işgalcilerle işbirliği yapmışlardır. Hatta yakında kitabıda basılacak Ermenilerin hükümet konağı önünde Yunan’lılara destek mitingi yaptıkları da bir vakıadır. Dolayısıyla ülkemizin her karışında Fransızlar’ın, İngilizler’in, Yunanlılar’ın İtalyanlar’ın zulmüne görmek mümkündür. Bu ülkeler dünyanın diğer taraflarında da bu tür zulüm ve sömürgeciliklerini sürdürdükleri bir gerçektir.” dedi. Burhanettin Çoban, bunlarla ilgili bir soykırım ya da zulüm anıtı, benzeri bir anıt yapılmasının milli hissiyatlar çerçevesinde güzel değerlendirilebilecek projeler olduğunu söyledi. Çoban, bu konularda tekliflere ve projelere açık olduklarını, sıcak bakabileceklerini, kesinlikle karşı çıkmayacağını ifade etti.
Oto galerici şikayeti yerinde
Oto galericilerin şehir içinde hizmet veren oto galerilerden, pazarda satış yapan tuhafiyeci esnafının ise yoğun kar yağışı sonrası yaşadığı sıkıntılarla ortaya çıkan şikayetleri değerlendirdi. Oto galericilerin şehir içinde faaliyette bulunan oto galerici meslektaşlarından şikayet etmelerinin yerinde olduğunu vurgulayan Çoban;
“Şehir merkezinde oto galeri esnafı olarak esnaf sayısı belki 5’i bulmaz. Ama zamanla bu çalışmayı yapıyorlar. Biz de sürekli zabıtalarımızı gönderiyo-ruz. Ancak yasal yollardan bunu aşma gayretine girebiliyorlar. Örneğin aslında oto galericilik yapı-yor ama bunu bir oto kiralama yani rent a car şeklinde bir işyeri olarak gösterip ruhsat alabiliyor. Bu tür konularda bunu engelleyecek bir çözüm bulamayabiliyorsunuz. Ancak bu konuda İçişleri Bakanlığı’nın bir genelgesi var. Bu genelge içerisinde şehir içinde oto galericilik yapılmaması gerekiyor. Sadece ikinci el olmayan otomobillerle ilgili bir yer açılabilir. Bu konuda zabıtamızda sürekli denetimlere gidiyor. Hatta bana bizzat şehrimizde bu işi bizzat yaptıkları iddia edilen kişiler tarafından ‘Biz hiçbir dönemde sizin kadar rahatsız edilmemiştik.’ diye zabıta bana şikayet ediliyor. Demek ki biz hiçbir şey yapmı-yor değiliz. Bir takım çalışmalar içerisideyiz.” diye konuştu.
Yeni pazaryeri pazarcı şikayetini bitirecek
Fuar alanındaki semt pazarında tuhafiyeci esnafının satış yaptığı alanda yoğun kar yağışı sonucu bazı tezgah çatılarının çökmesi üzerine esnaf şikayetlerini yorumlayan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, aşırı kar yağışı çatı çökmesinin sadece pazar yerinde değil Bankalar Caddesi’ndeki bir binada da gerçekleştiğine değindi. Giysi bölümünde çöken tezgah çatılarının Belediye imalatlarından kaynaklanmadığını, bizzat pazarcının yaptığı ekler dolayısıyla meydana geldiğini söyleyen Çoban; “Pazarcı esnafı yazın sıcaktan, kışın soğuktan yağıştan korunacak bir yer istemekte haklıdır. Ama her zaman ben şunu ifade ediyorum; Herkes yılların sorununu Burhanettin Çoban’dan bir anda bekliyor. Her şeyi bir anda benim çözmem mümkün değil. Zaman içerisinde mutlaka imkanlarımız ölçüsünde bizimde projelerimiz arasında var. Pazarcı esnafımızın tamamını koruyacak, vatandaşın rahat ve serbestçe alışveriş yapacağı bir pazaryeri projesi aklımızdadır. Zihnimizden asla silinmemiştir. İnşallah bunu yapacağız. Yaptığımız zamanda pazarcı esnafımızın bu şikayeti sona erecek.” şeklinde konuştu.
Kaçak, asfalta zarar verdi
AFJET ve içme suyu çalışmalarının özellikle jeotermal ısıtma sistemi AFJET çalışmalarının beklenenden uzun sürdüğünü hatırlatan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, çok geniş bir kazı yapıldığını kaydetti. İçme suyu ya da doğal gaz alt yapısı yaparken 60 ile 70 santimetre genişliğinde bir kazı ile işin çözülebildiğini ancak bu durumun AFJET çalışmasında mümkün olamadığını belirten Çoban; “AFJET borularının gidiş geliş boruları geniş. Bu nedenle bazen 2 bazen ise 3 metreye yakın yollarda bir kazı oluyor. Bu kazılardan sonra siz ne kadar dolgu yaparsanız yapın yolda çöküntüler meydana geliyor. Biz bunu Dumlupınar’da, Dervişpaşa’da AFJET’ten sonra asfalt yaparken söyledik. Biz şu anda 8 santimetre asfalt yapıyo-ruz, bu sıkıştığında 6 santimetreye düşüyor. Bu geçici bir asfalt. Yolların oturmasını bekliyoruz. Yol oturmasından sonra kalıcı asfaltı bir tabaka halinde atacağımızı ifade ettik. Ordu Bulvarında, gerek Dumlupınar gerekse Dervişpaşa mahallelerimizde çok ciddi bir sıkıntı yok. Yüzde 90 oranında yollarımız gayet güzel ama yüzde 10 kısmında bir çökme meydana geldi. Örneğin Ordu Bulvarında yeni yapılan asfaltta böyle bir sıkıntımız var. Bu da orada geçen AFJET hattında olan bir kaçaktan kaynaklanıyor. Yürüyerek ve araçla giderken asfaltta bir buharlaşma görürsünüz. Maalesef AFJET kaçağından dolayı asfaltımız da zarar görmüştür. Kış şartlarında hemen müdahale yapılmadığı için AFJET’in müdahalesinden sonra mevsim şartlarının izin verdiği ölçüde biz de ikinci kat asfaltlarımızı yapacağız.” ifadelerini kullandı.
Ben de olsaydım karar çıkacaktı
Özdilek minibüs hattı güzergah değişikliği kararı sonrasında yaşananlar ve durak mensuplarıyla yaptığı görüşmeyi anlatan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, 1 Şubat Çarşamba günü Ankara’daki toplantısının geç bitmesi nedeniyle meclis toplantısına yetişemediğini bildirdi. Çoban, meclis toplantısına yetişebileceği kanaatinde olduğunu ancak bunun mümkün olamadığını söyledi. Belediye meclis toplantılarının gün ve saatinin bir ay öncesinden kararlaştırıldığını belirten Çoban şunları söyledi: “Meclis toplantımıza 6 gün kala AK Parti genel merkezimizden R. Tayyip Erdoğan imzalı bir yazı ile İl Başkanları toplantısının aynı gün Ankara’da saat 11.00’de yapılacağı çağrısı geldi. Toplantıya İl Başkanımız, İGM Başkanımız, Kadın Kolları ve Gençlik Kolları Başkanımızla birlikte katıldık. Normalde bu tür toplantılar en geç 17.00’de biterken o gün 19.15’de bitti. Ben 17.00’de Belediye’yi arayarak meclise yetişemeyeceğimi Başbakan’ın hiç kimse ayrılmasın talimatı verdiğini, özellikle İl ve Belediye Başkanları ile özel bir toplantı yapacağını bildirdim. M. Emin Birliktir’in toplantıya başkanlık etmesi gerektiğini söyledim. Toplantının tüm gündeminden haberim vardı. Ben de olsaydım bu karar çıkacaktı. Özdilek hattındaki güzergah değişikliği şehir içi trafiği rahatlatmak adına yapılmış bir düzenlemedir. Emniyet Müdürlüğünün trafikle ilgili birimlerinden bu konuda görüş alınarak yapılmış bir işlemdir. Yerel basında ya da bazı minibüsçülerce iddia edildiği gibi ücretten kaynaklanan bir itilaf yoktur. Özdilek durak yönetimi benden iki kez randevu almıştır. Hatta randevusuz gelmelerine rağmen 30 dakika her iki defa da kendileriyle görüştük. Kendileri 1 TL’ye taşıma yaptıkları için mi bu işlemin yapıldığını sordular. Böyle bir şey olmadığını, keşke 2010 yılında yaptıkları üzere taşımayı 50 kuruşa yapmalarını halkın bundan memnun kalacağını söyledim.”
Belediye fiyat belirleyemez
Özdilek minibüs hattı güzergah değişikliği ile ilgili olarak bir gazetede değerlendirme okuduğunu belirten Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, durağın taşımayı 1 TL’ye yaptığı için mi cezalandırıldığı sorusunun sorulduğunu kaydetti. Vatandaşın her konuda uzman kesildiği noktasında zaman zaman sitem ettiğini söyleyen Çoban şöyle konuştu: “Minibüsçülere fiyat tarifesi verme yetkisi Belediyemizde değil. Ne geçmişte ne de bizim dönemimizde hiçbir zaman minibüsçülere bir fiyat tespiti yapmadık. Fiyat tespiti odalar kanalıyla yapılıyor. Yani Şoförler ve Esnaf odaları kanalıyla yapıyorlar. Onların fiyatlarını düşürmek ya da yükseltmek bize ait bir görev değil. Minibüsçüler istediği fiyattan yolcu taşıyabilirler. İster 50 kuruşa isterse 2 TL’ye dahi yolcu taşıyabilirler. Belediye’nin ancak buna dava açarak itiraz ya da yargı yolu hakkı vardır. Belediyemizin fiyat konusunda yetkili olmadığı bir durumda bu şekilde suçlanmasının takdirinide kamuoyuna bırakıyorum. Ancak bunu kamuoyuna yeterince anlatamadığımız kanaatindeyim. Şu anda Afyonkarahisar benzeri illere göre toplu taşımacılıkta en ucuz olan ildir. Yani 1.35 kuruşa taşıyan komşularımızda dahil bizim ölçeğimizde hiçbir il yoktur. Bunun da bilinmesini isterim. Nüfusumuz aynı olan komşu ilimizde 1.50 kuruşa yolcu taşınırken bizde yolculuk 1.35 kuruş neden insanlar bundan mutlu olmuyor? Ya da neden oranın halkı Afyon’u örnek göstermiyor o da ayrı bir konu.”
Mesele tercih meselesi
Uydukent bölgesinde bulunan devlet hastanesi yeni hizmet binasında 7/24 acil servis hizmeti başlangıcında ulaşıma yönelik uygulamanın ne olacağı sorusun cevaplandıran Burhanettin Çoban sözlerine şöyle devam etti:
“Bu sıkıntı hepimizin gündeminde. Soruya soru ile cevap vereceğim. Şu anda hastanelerimiz taşınmasaydı, diyelim Ataköy, Esentepe, Kanlıca tarafından Fatih, Eşrefpaşa tarafından Sahipata tarafından Uydukent tarafından bir vatandaşımız gece saat 02.00’de hastanelere nasıl gelecekti? Ulaşımı kendi imkanlarıyla sağlayacaklardı. Yani değişen bir şey yok. Zaten hastanelerimiz eski yerlerinde bulunurken merkeze yakın bir kaç mahalle için bu sorun yoktu. Şu anda da Uydukent için böyle bir sorun yok. Daha önce Dervişpaşa, Cumhuriyet mahalleleri şanslı iken şimdi Uydukent bölgesinde bulunan 3 mahallemiz bu konuda daha avantajlı hale geldi. Dolayısıyla bu bir tercih meselesidir. İnsanlar gece saat 03.00’de bir ihtiyaç duyuyorlarsa elbette kendi imkanlarıyla gelecekler. Peki Belediyelerin geceleri minibüs ve otobüsleri çalışmaya zorlama yetkisi var mı? Böyle bir durumumuzda yok. Ancak biz Turex firmasından rica ettik, bu da hiçbir ilde yoktur. Yeni hastanemize Afyonumuzun her tarafından vatandaşımız tek biletle gidebiliyor. Esasen acil vakalarda 112 arandığı zamanki son 7 yılda 112’deki görevli ve araç sayısı arttı, insanlarımız hastaneye götürülüyor.” Haber: Burcu AYDIN