Sorunlar bitiyor doktor eksiği bitmiyor

Afyonkarahisar Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ayhan Erenoğlu, son dönemde hastaneler ve paralelindeki sağlık yatırımları hakkında detaylı bilgi verdi. İhtiyaç ve eksiklerin hızla tamamlandığını, yatırım ve çalışmaların hız kesmediğini söyleyen Dr. Erenoğlu, doktor açığına vurgu yaptı Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ayhan Erenoğlu, Genel Sekreterliği'nin 2011 yılında kurulduğunu, kuruluş aşamasında kurumun ne işe [&hellip]

Sorunlar bitiyor doktor eksiği bitmiyor

Afyonkarahisar Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ayhan Erenoğlu, son dönemde hastaneler ve paralelindeki sağlık yatırımları hakkında detaylı bilgi verdi. İhtiyaç ve eksiklerin hızla tamamlandığını, yatırım ve çalışmaların hız kesmediğini söyleyen Dr. Erenoğlu, doktor açığına vurgu yaptı

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ayhan Erenoğlu, Genel Sekreterliği’nin 2011 yılında kurulduğunu, kuruluş aşamasında kurumun ne işe yarayacağını ilk etapta kendilerinin de araştırdığını kaydetti. Dr. Erenoğlu, işin içine girdiklerinde, halk için Kamu Hastaneleri Birliği’nin ne kadar önemli olduğunun idrakine vardıklarını açıkladı.
GÖREV ÖNCESİ YERİNDE İNCELEME
Dr. Ayhan Erenoğlu, yapılan ve yapılacak olan hizmetlerle kurumun önemini herkesin göreceğine inandığını belirtti. 2 Kasım 2012 tarihi itibariyle Afyonkarahisar Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği görevine atanarak ekibini kurduğunu kaydeden Erenoğlu; “Bu süre zarfında atanmadan ilk etapta 2 gün evvel Afyonkarahisar’ı gezdik. Acaba acil eylem planı olarak ne yapabiliriz? Yapılması gereken acil işler var mı? Yoksa her şey hazırda bizi mi bekliyor diye bir adım attık. Biz yapımız gereği olarak her şeyi açık ve net konuşuruz. Olan bir şeye var deriz, olmayan bir şeye de hayır var demeyiz. Böyle bir yapımız vardır. Onun içinde kusurumuza bakılmasın. İlk etapta sağlık hizmeti olarak onca yapılan hizmetlere rağmen Afyonumuza yakışmayan bir sağlık hizmeti vardı. Bu da Afyonkarahisar Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi idi. Biz ilk bunu gördük ve o anda kararımızı verdik. Merkez taşınmalıydı.” dedi.
“BİZİM AYIBIMIZDI HALLETTİK”
Kendilerinin geçmişte Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin niye taşınmadığını ifade etme haddi ve hakkına sahip olmadıklarını belirten Dr. Erenoğlu; “Bu merkezi bir an önce taşımamız gerekiyordu. Geldik, gördük, bütün merkezdeki sağlık tesislerini gezdik. Uygun yer olarak şu anda merkezin taşındığı eski Devlet Hastanesi C bloktu. Orada bunun kararını hemen verdik. Bolvadin ilçemizi de ziyaret ettik. Orada diğer sağlık kuruluşlarını da ziyaret ettik. Ziyaret sonrası Ankara’ya gittik. Ama Ankara’da halen bizim Ağız Diş Sağlığı Merkezimizdeki yerin durumu bizi rahatsız ediyordu. Açık ve net söylüyorum; orada bir merdivenle iş merkezine çıkılması, yukarıda ünitelerin bir arada olması bizi üzüyordu. Hatta birkaç defa oradaki insanlarımıza dedik ki, çok özür dileriz bu bizim ayıbımız. Bunu kısa sürede halledeceğiz.” diye konuştu.
VALİ DESTEK VERDİ
Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi incelemesi sonrası Vali İrfan Balkanlıoğlu’nu ziyaret ederek fikrini aldıklarını anlatan Dr. Ayhan Erenoğlu; “Sayın Valimize bu merkezi taşımak istediğimizi söyledik. Bu konudaki düşüncesini sorduk. Kendisine teşekkür ediyoruz. Kendileri şunu söyledi, ‘Evladım ne bekliyorsunuz?’ Biz kendisinden güç aldık ve beklemedik. Çok şükür 45 gün içerisinde 17 Aralık tarihinde merkezimizi taşıdık. Çokta güzel bir hizmet olduğunu görüyoruz. Buradan başladık çünkü çokta önemli bir yerdi. Afyonumuza yakışan bir yer olması dolayısıyla şu anda bulunduğu yerden gurur duyuyoruz.” şeklinde konuştu.
ATIK SU PROBLEMİ ÇÖZÜLDÜ
Afyonkarahisar’ın vizyon bir devlet hastanesine sahip olduğunu, göreve başlamadan önce ilde böyle bir hastane yapıldığını tahayyül etmediğini aktaran Dr. Erenoğlu; “Ama ne zaman ki araştırma yaptık. Böyle bir hastanenin var olduğunu gördük. Gerçekten mutluluk duyduk. Bu süreçte herkesçe bilinen bir şehir efsanesi vardı. Hastanenin atık su problemi vardı. Bunu hepimiz biliyoruz, yok demekle kapatmak mümkün değil. Bodrum kat şehir şebekesinden 3 kat aşağıda. TOKİ bina yapmış, 3 metre aşağıda olan yeri bir kuyuya toparlamış o kuyuda da devir daim pompası vardı. Çok az bir su gelmesi lazım. Ama birkaç sefer atık su basması dolayısıyla şunu gördük; zemin ve üstünde şehir şebekesine bağlanması gerekirken o da aynı yere verilmiş. Burada devletimizin bir suçu yok. Kontrolörlerin ve firmanın suçu var. Başka bir şey daha gördük. Yağmur suyu şebekesi de aynı yere verilmiş. İnanılmaz bir şey. Yağmur yağsın yağmasın alttaki bodrum katı su bassın veya basmasın pis koku geliyordu, sıkıntı vardı. Biz bunu tespit ettik. Firma ile görüştük. Dedik ki bunu halledeceksiniz. Elhamdülillah 21 günde hallettik.” ifadelerini kullandı.
İŞ YAPTIRILIRKEN DİKKAT EDİLMELİ
Alt yapı ile ilgili olarak işi yapan firmanın sıkıntının giderilmesinde her şeyi karşıladığını anlatan Dr. Erenoğlu şöyle konuştu: “Şimdi çok şükür bodrum katımız pırıl pırıl. Haziran ayından önce yoğun bir yağmur yağışı oldu. İş yaptırılan firmalara çok fazla dikkat etmek gerektiği ortadadır. Yağmur giderini 150’lik boru ile vermişler. Belediye Başkanımıza rica ettik ön tarafa bir asfalt yaptı. İki metre derine büyük bir kuyu yaptık. Anadolu çocuğuyuz biraz fazla istedik. 300’lük boru yeter dediler biz 400’lük boruyu koyduk. Elhamdülillah onu da hallettik. Netice de insan hatası çok büyük yanlışlığa sebep oluyor. Yanlış anlamalara neden oluyor. Ondan sonra da su bastı vs gibi şehir efsaneleri oluşuyor. Emin olunsun ki, hastanemiz tertemiz dimdik ayaktadır. Sıkıntı olmuyor.”
ARTIK SSK DOKTORU GİBİ
UZAKTAN BAKILMIYOR
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nin bölge hastanesi olmasını istediklerinin altını çizen Dr. Ayhan Erenoğlu, büyük bir hastaneye sahip olunduğunu söyledi. Hastanede yapılamayacak hiçbir şeyin olmadığına temas eden Erenoğlu şunları söyledi: “Büyük bir hastanemiz var. Burada yapılamayacak hiçbir şey yok. İstanbul’dan geldik, hastane yöneticiliği yüksek lisansını aldığımızdan bakışımız biraz daha değişik. Geçmişte bilindiği üzere bir SSK hastaneciliği anlayışı vardı. Benim tasvip etmem mümkün değildi. SSK doktoru gibi uzaktan bakma diye bir tabir vardı. Elhamdülillah şimdi bu yapı değişti. Böyle vizyon bir hastanenin olduğu yerde her şeyi yapabiliriz. Yoğun bakım ünitemiz yetmiyordu. Bize İstanbul’da iken çok sık telefon geliyordu yoğun bakım ünitesi için. 27 olan yoğun bakım yatak sayısını 40’a çıkardık. Doktor olsa da hastanın durumu yoğun bakımı gerektiriyorsa sıkıntı yaşanır. Ama yoğun bakım yatak sayımızda arttı.”
ÖZEL BİR MR CİHAZI NASİP OLDU
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde MR cihazı sorununun da çözümü kavuşturulduğunu belirten Dr Erenoğlu, geçen dönem MR ihalesinin geciktiğini hatırlattı. Cihaz bedelinin bir milyon euro civarında olmasından firmaların birbirlerini şikâyet ettiklerini aktaran Erenoğlu şu ifadeleri kullandı: “İki kez de KİK’e şikâyet oldu. Elhamdülillah ihale sonuçlandı. Bize öyle bir MR nasip oldu ki şu anda Türkiye’de iki tanesi özel hastane de, 3 tanesi ise üniversitede bulunuyor. MR hizmetini vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Ege bölgesinde böyle üst düzey bir cihaz sadece bizim hastanemizde var. Bunu biz söylemiyoruz, firma söylüyor. Basın aracılığıyla bu duyulunca çevre illerden hastalar arayarak bazı üst düzey tetkikleri Afyon’da yaptırmak istediklerini bildiriyorlar.”
NÜKLEER TIP ÜNİTESİ BÜYÜK NİMET
Afyonkarahisar için nükleer tıp ünitesinin çok büyük önem taşıdığını kaydeden Dr. Ayhan Erenoğlu, bu ihtiyaç için il dışına gidilmesi gerektiğini bunun da çok ciddi sıkıntılara neden olduğunu dile getirdi. Nükleer Tıp Ünitesi için 4 yıl önce yapılan ihale sonrası mahkemenin sonuçlandığını kaydeden Erenoğlu; “Bize ilimize ihtiyaç var mı diye soruldu. Yoksa başka ile vereceklerini söylediler. Biz de yerini hazır ettik. Yoğun bakım ünitemiz kademeli olarak 40 yataktan 50 yatağa yıl sonuna doğru 60 yatağa çıkacak. Son dönem ağır hastalar için bu ilden başka ile bir hasta ve yakınının gitmesini doğru bulmuyoruz. Bu çok büyük bir meşakkattir. Nükleer tıp ünitemizdeki cihazla kanser teşhis ve bazılarının tedavisi mümkün olacak. İnsana hizmet etki devlet yaşasın. Yapacağımız tüm şeyler insanlığa hizmet ederek dua almak olacak. Her şeyimizi devletimiz karşılıyor. Başka bir gayemiz asla olamaz. Bu millete hizmet etmenin onurunu yaşamaktan daha başka bir haz olamaz. Açık yüreklilikle şunu söylüyoruz; Bizler 81 ilin genel sekreteriyiz. Cenab-ı Allah’ın lütfü ve takdiri ile buraya gelmiş olduk. Bu göreve her zaman gelemezsin. Bu görevleri yapıp da takdirini insanlardan beklemekten daha güzel bir şey olamaz şahsımız adına düşünüyoruz.” dedi.
DOKTOR AÇIĞI VAR
İlçe hastanelerinin durumlarını anlatan Dr. Ayhan Erenoğlu, Bolvadin hastanesinin kadrosu ve yapısıyla bölge hastanesi olarak kabul edildiğini ifade etti. Bu nedenle Çay ve Emirdağ ilçelerinin kendilerine kızdığını belirten Dr. Erenoğlu; “Ama böyle bir yapıda var. Şu andaki hizmetimiz gayet iyi durumda. Emirdağ’da da bir sıkıntı yok. Çay Devlet Hastanesi’nde sıkıntı yok, hastane hazırdır. Ama personel ve doktor eksiği var. İki şeyi halledemedik. Bir pratisyen hekim açığımız, ikincisi ise çocuk hekimi açığımızı kapatamadık. Bu da bizim elimizde değil. Ankara’yı çok zorladık. Siyasilerimiz bilirler. Kars’ta tek çocuk uzmanı varken size ilçelerle birlikte 4-5 tane çocuk uzmanı doktor verdik denildi. Şu anda aktif olarak Kadın Doğum Hastanesinde çocuk uzmanımız var. Bunun sıkıntısını çekiyoruz. Bolvadin de doktorlarımızı alıyoruz.” diye konuştu.
AĞUSTOS SONUNA 30 PRASTİSYEN GELECEK
Şuhut Devlet Hastanesi’nin 5 yıldızlı bir hastane olduğunu dile getiren Dr. Ayhan Erenoğlu; “Hekimlerini de tamamladık. Şuhut’taki doktorlarımızı görevlendiriyoruz. İnşallah Ağustos ayı sonunda 30 tane pratisyen hekimimiz gelecek. İtiraf ediyoruz doktorumuz yok. Ama ülke genelinde bu sıkıntı yaşanıyor. Hizmetin en az gittiği yerlerden bir tanesi Emirdağ olarak gördük ve biz buna müdahale ettik. İç yenilemesini yaptık, yaklaşık 700 bin TL’lik tıbbi cihaz sağladık. Olması gereken cihazlar ihtiyaç duyulan her yere alınıyor.” şeklinde konuştu.
BAKANIN DESTEĞİ GÜÇ VERİYOR
Sağlık hizmetleri anlamında Emirdağ ilçesinin yüzünü değiştirme hedefinden söz eden Dr. Erenoğlu; “Hekim eksiği açısından bir genel cerrahi uzmanımız orada eksikti. Yaz döneminde Emirdağ nüfusunun yüz bine çıkmaya başladığını öğrendik. İscehisar’a yeni bir hastane yapıldı. Burada da hekim eksikliğimiz var. Orman ve Su İşleri Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Bu kadar güzel bir hastane ancak bu ilçelerimizde oluyorsa biz çok şanslıyız. Sayın Bakanımızın varlığı bizim elimizi ayağımızı kuvvetlendiriyor. Dört dörtlük bir hastane açtık eksikliğimiz giderilecek. Dinar bölgesine hizmet verecek yüz yataklı bir bölgesel hastane yapmayı düşünüyoruz. Yüz yatak istenildiğinde 150 yatağa çevrilebiliyor. İnşallah iki tane Şuhut Devlet Hastanesi gibi olacak. Belediye Başkanı güzel bir yapı oluşturduğumuz artık çok az sayıda hastanın Isparta’ya gitmek durumunda kalacağını söyledi. Sandıklı Devlet Hastanesi için bir blok kaldı. Diğerleri yapısal olarak yerine getirildi. Sandıklı da hekim özellikle kadın doğum ve çocuk uzmanı eksiği var. Sinanpaşa Devlet Hastanemiz küçük bir yapıya sahip. Oraya bir tane dâhiliye uzmanımız geldi. Aslen Fas’lı ama Türk vatandaşı oldu.” ifadelerini kullandı.
AVRUPA’YA BİLE ÖRNEK OLACAK
En önemli hastanelerden bir tanesinin Zübeyde Hanım Kadın Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi olduğunu söyleyen Dr. Ayhan Erenoğlu, çocuk hekimi eksikliğinin hat safhada olmasından yakındı. Bu konuda en azından siyasiler geldiğinde biraz talepkar olunması gerektiği düşüncesini aktaran Erenoğlu şöyle konuştu: “Çocuk bölümünün sıkışıklığı nedeniyle eski Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne 2-14 yaş çocuk bölümünü taşıdık. Hekim eksikliğimiz devam ediyor. 250 Yataklı olarak Afyonkarahisar Devlet Hastanesi yanına Zübeyde Hanım Kadın Doğum Hastanesi yapılıyor. Özelliği şudur ki; Türkiye’de bazı yerlerde henüz yeni başlayan kadın doğum bölümünde hasta bir odada doğumu yapacak. Yatağı aynı odada olacak. Böyle bir mekanizma ve tek odalı olacak. Bu durum belki Avrupa’nın birçok yerinde olmayan ama Türkiye’nin birçok yerinde olmayan bir hastane konsepti oluyor. Biz her gün orayı denetliyoruz. Eski hastane gibi denetlenmemiş olmayacak. Kapısının dahi nereden açılacağına biz karar vereceğiz. Hekim bazlı denetleme olursa çok daha farklı olacak. Firma bize 2014 yılının Kasım ayında teslimi yaparak açılış yapılabileceğini söyledi. Biz bunu açarsak mini bir kampus olacak.”
HER ŞEY EKİPLE YAPILIYOR
Dr. Ayhan Erenoğlu, dört yıl sonra müstakil bir Ağız Diş Sağlığı Merkezi veya hastanesi olur mu diye sesli düşündüğünü belirterek bunun gerçekleşmesi halinde il için çoğu şeyin tamamlanmış olacağını söyledi. “Biz şimdi dimdik ayaktayız. Neden” diye soran Dr. Erenoğlu şunları söyledi: “Geldiğimizde o yaptı bu yaptı diye değil. Biz geldiğimizde tablo ortadaydı. Şu andaki tablomuzda ortadadır. Her şey ekimizle yapılıyor elhamdülillah. Bu nasıl oldu diye bazıları soruyorlar. Ankara’da tanıdıklarımız var. Böyle oldu. Gelen hasta memnuniyetini artırdık. Afyon Devlet Hastanemizdeki faturamızı sadece 2 trilyon lira artırdık. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde kesilen fatura bedeli 800 bine çıktı. Aradaki fark bütün borçlarımızın 8-9 ayda kesilmesine neden oldu.”
Burcu AYDIN

Bakmadan Geçme