• Haberler
  • Genel
  • “Sorun yaşadıklarını söyleyenler Kocatepe’de şehit düştüler”

“Sorun yaşadıklarını söyleyenler Kocatepe’de şehit düştüler”

İzcilerin ziyaretinde konuşan Vali İrfan Balkanlıoğlu, Büyük Zaferimizin yıldönümünü kutlayacağımız hafta başlangıcında acı ve düşündürücü olarak nitelendirdiği bir olaya temas etti. Vali Balkanlıoğlu: “Şu anda bizlerle sorun yaşadıklarını söyleyen bölgelerden bir çok şehitler var burada. Kars, Şırnak, Hakkari gibi. O insanlar gelmiş bizlerle beraber burada çarpışmış ve Yunanlılar’a karşı şehit olmuşlar. Cumhuriyetin hangi koşullarda kurulduğunu, [&hellip]

"Sorun yaşadıklarını söyleyenler Kocatepe'de şehit düştüler"

İzcilerin ziyaretinde konuşan Vali İrfan Balkanlıoğlu, Büyük Zaferimizin yıldönümünü kutlayacağımız hafta başlangıcında acı ve düşündürücü olarak nitelendirdiği bir olaya temas etti. Vali Balkanlıoğlu:; “Şu anda bizlerle sorun yaşadıklarını söyleyen bölgelerden bir çok şehitler var burada. Kars, Şırnak, Hakkari gibi. O insanlar gelmiş bizlerle beraber burada çarpışmış ve Yunanlılar’a karşı şehit olmuşlar. Cumhuriyetin hangi koşullarda kurulduğunu, güzel memleketimizin hangi şartlarda oluşturulduğunun bilinmesi, çok anlamlı ve önemli.” dedi

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, 24-30 Ağustos tarihlerinde Anadolu Öğretmen Lisesi bahçesinde bu yıl 21. yapılan Kocatepe Büyük Zafer Yürüyüşü Ergin İzci Kampı temsilcilerini makamında kabul etti. Vali Balkanlıoğlu, konuklarını izci selamı ile selamlarken izcilerin çiçeğini kabul etti.
Kocatepe’den kutsal toprak alınacak
Kocatepe Büyük Zafer Yürüyüşü Ergin İzci Kamp Müdürü Abdullah Erten, kamp ve izcilik faaliyetleri hakkında Vali İrfan Balkanlıoğlu’na bilgi aktardı. Yoğun bir programlarının olduğunu ifade eden Kamp Müdürü Abdullah Erten; “Şu anda kampta 11 ilden yaklaşık 97 izci ve 3 yönetici ile yüz kişiyiz. Kamp 24 Ağustos Çarşamba günü kuruldu. 26 Ağustos Cuma günü yani bugün Kocatepe’den kutsal şehit kanlarıyla sulanmış vatan toprağı alınarak bizlere teslim edilecek. Bizde bu toprağı törenlere katılıp İzmir’e kadar götürüp 9 Eylül günü İzmir’de Hasan Tahsin’in kabrine döküyoruz. Anlamlı bir faaliyet. Hem izciler hem de toplum açısından güzel bir faaliyet. Gençlerimiz burada çok mutlu oluyorlar.” dedi.
İzciler 21 yıldır kutsal toprağı taşıyor
Kamp Müdürü Abdullah Ertekin, Zafer Haftası kapsamında Kocatepe’den alınan şehit kanının 9 Eylül tarihinde İzmir’e ulaştırılmasının 21 yıldır sürdürüldüğünü belirtti. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen izcilerin kamp yaptıklarını da kaydeden Ertekin, izci öğrencilerin birbiriyle kaynaştıklarını söyledi. Vali İrfan Balkanlıoğlu, ziyarette bulunan izci öğrenciler ve izci liderleri ile tek tek sohbet etti. Afyonkarahsar İl İzci Kurulu Başkanı M. Çetin Kumartaşlı ziyaret sırasında, izciliğe olan ilgisinin Afyon Lisesi öğrencilik yıllarından beri sürdüğünü söyledi. Kurul Başkanı Kumartaşlı, ellerinden geldiği ölçüde izcilere milli manevi duygular ve bilincin unutulmadan yerleştirilmesi bilincini aşıladıklarını söyledi. Çetin Kumartaşlı, Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü, vatanımızın ne kadar kıymetli olduğu duygularını her zaman diri tutmak için ellerinden geleni yapma çabası içinde olduklarını dile getirdi.
İzcilik evrensel değer
Vali İrfan Balkanlıoğlu, izci kampını temsilen yapılan ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade etti. Balkanlıoğlu, dünya izciliğinin evrensel ilkeler esasında geliştirilip faydalı işlere yönelten güzel bir çalışma olduğuna değindi. Bir gencin annesinin hayallerini gerçekleştirmek için izcilik öğretisinin temellerini attığını kaydeden Vali Balkanlıoğlu; “Bir İngiliz genç tarafından izcilik yüz yıl önce kurulmuş. Bütün dünya da belirlenmiş ilkeler etrafında ilköğretim çağında küçük yaşlardan itibaren gençleri eğitip, çevreye olan duyarlıık ve saygının ön planda olduğu çalışmaları gözlemliyorum. Doğa ile baş başa kamplar yapılıyor. Doğayı kirleten insanların bıraktıkları atık ve artıkları topluyorlar. Çeşitli el becerileri, hayatta kalma kursları veriliyor. Plastik malzemelerle doğal ortamda su kaynatıldğına bir izci kampı ziyaretinde şahit olmuştum. Dünya çapında izciler birbirlerini tanıyorlar. Dönem dönem uluslararası kamplar oluyor.” diye konuştu.
İzciler’den 18 şehit verildi
Afyonkarahisar’ın Cumhuriyetimizin kazanıldığı, Kocatepe coğrafyasını barındıran kutsal topraklar üzerinde yer aldığını belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu, Türkiye’yi işgal etmek isteyen Yunanlılar’ın İzmir üzerinden Kocatepe’ye geldğini hatırlattı. Vali Balkanlıoğlu; “Savaşabilecek durumda ki tüm insanlarımızı Çanakkale Savaşı’nda şehit vermişiz. Liseli gençler de Çanakkale’de şehit düşmüş. Bazı liseler o sene mezun verememişler. İzcilerden de 18 şehit var. Tüm üniversite öğrencileri, tıbbiyeli öğrenciler şehit düşmüşler. Ordular dağıtılıp silahlara el konulmuş. Kıtlık var yiyecek yok. Düşmanın o zaman hesap edemediği başkaca şeyler var. Başta kahraman kadınlarımız olmak üzere, eli silah tutan herkes değişik bölgelerde müdafai hukuk cemiyetleri etrafından birleşiyorlar. ” şeklinde konuştu.
Savaşılan toprakların gezilmesi anlamlı
Kurtuluş Savaşımız sırasında şehirlerin başlı başına direnişe geçtiğini kaydeden Vali İrfan Balkanlıoğlu; “Edirne’den Kars’a kadar bir çok şehirler kahranmanlık örneği gösteriyor. Milis kuvvetler direniyor. Atatürk Samsun’da kuvvetleri birleştiriyor. İmkansızlıklara rağmen burada Yunan kuvvetleriyle çok büyük bir savaşa tutuşuyorlar. Son darbeyi burada vuruyor. O zamana kadar Türkiye’nin neredeyse çok büyük bir coğrafyası işgal altında. İzmir, Afyon, Polatlı yakınlarına kadar gelmişler. Bir adım ötesi Ankara kalmış. Tüm kuvvetler toplanarak son direniş burada yapılıyor. Maalesef binlerce şehidi burada veriyoruz. Şehit cenazeleri sembolik mezarlarda gösteriliyor. Acı ve düşündürücü tarafı şu anda bizlerle sorun yaşadıklarını söyleyen bölgelerden bir çok şehitler var burada. Kars, Şırnak, Hakkari gibi. O insanlar gelmiş bizlerle beraber burada çarpışmış ve Yunanlılar’a karşı şehit olmuşlar. Cumhuriyetin hangi koşullarda kurulduğunu, güzel memleketimizin hangi şartlarda oluşturulduğunun bilinmesi, savaş cerayan eden, ecdadımızın bulunduğu, Atatürk’ün gezdiği topraklarda bulunmaları çok anlamlı ve önemli. İzcilerimiz de bu iş için 21 yıldır buraya geliyor. Bu çok güzel ben bundan çok mutlu oldum. Artık düşmanlıklar geride kaldı. Ama bazı şeyleri de yine unutmamak lazım.” ifadelerini kullandı.
Ziyaret hatıra fotoğrafıyla son buldu
Günün anısına çektirilen hatıra fotoğrafının ardından ziyaret sona erdi. Ziyarette; Kocatepe Büyük Zafer Yürüyüşü Ergin İzci Kamp Müdürü Abdullah Erten, İl İzci Kurulu Başkanı M. Çetin Kumartaşlı, Kamp Müdür Yardımcısı Zeliha Koyun, Karabük İzci LideriTuran Kılıç ,Karabük’ten izci öğrenci Mümin Tümer, Mersin İzci Lideri Nuray Sözkesen, Mersin’den izci Merve Kayaalp, Mersin’den izci Nizamettin Sergen Sucu, Eskişehir İzci Lideri Halil Aşık hazır bulundular. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme