• Haberler
  • Genel
  • Sonucu düşünün, hızı düşürün – Kocatepe Gazetesi

Sonucu düşünün, hızı düşürün – Kocatepe Gazetesi

Dünya Sağlık Örgütü tarafından başlatılan Güvenli Trafik Projesi çerçevesinde yeni bir kampanya başlatıldı. “Sonucunu düşünün, hızınızı düşürün” kampanyasında pilot bölge, projenin uygulandığı Ankara ve Afyonkarahisar olacak. Dünya Sağlık Örgütü koordinasyonunda, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile üniversiteler, meslek ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte yürüttüğü ‘Güvenli Trafik Projesi’ kapsamında ‘Sonucunu Düşünün, [&hellip]

Sonucu düşünün, hızı düşürün

Dünya Sağlık Örgütü tarafından başlatılan Güvenli Trafik Projesi çerçevesinde yeni bir kampanya başlatıldı. “Sonucunu düşünün, hızınızı düşürün” kampanyasında pilot bölge, projenin uygulandığı Ankara ve Afyonkarahisar olacak.

Dünya Sağlık Örgütü koordinasyonunda, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile üniversiteler, meslek ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte yürüttüğü ‘Güvenli Trafik Projesi’ kapsamında ‘Sonucunu Düşünün, Hızınızı Düşürün’ kampanyasının Türkiye planlama toplantısı yapıldı.
Ankara Rixos Otel’de düzenlenen tanıtım toplantısında, hız yönetimine ve hız sınırlarına uyulması konusunda alınan tedbirler paylaşıldı. Proje, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) koordinasyonunda küresel ölçekte ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının yoğun yaşandığı ve dünya genelinde toplam kazaların yüzde 48’inin meydana geldiği on ülkede 2010 yılında başlatıldı. Türkiye’de 2010 yılında Afyonkarahisar ve Ankara’da uygulanmaya başlayan proje, 2013 yılında Kocaeli ve Antalya olmak üzere iki ile daha genişledi. 2013 Küresel Trafik Güvenliği Raporu’nun açıklandığı toplantıda, Türkiye’de trafik kazalarında her yıl 8 bin 700 kişi yaşamını yitiriyor ve yaklaşık 200 bin kişinin yaralandığı ifade edildi. Bu kazaların ana nedeni ve en önemli risk faktörü olarak da hızlı araç kullanma gösteriliyor.
‘Emniyet Kemeri’ ve ‘Hız Yönetimi’ olmak üzere iki temel bileşeni olan Güvenli Trafik Projesi’nin temel amacının, trafik kazalarından kaynaklanan ölüm ve yaralanma sayılarını azaltmak olduğu ifade edildi. Afyonkarahisar ve Ankara’da aralık ayının ilk haftasında başlayacak olan kampanya, dört hafta boyunca yerel televizyon ve radyo kanallarında yayınlanacak film, radyo spotları ve açık hava reklamları ile devam edecek.
Toplantıda konuşan Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Trafik Planlama Daire Başkanı Yılmaz Baştuğ son 3 yılın ortalamasında Türkiye’de meydana gelen kazaların yüzde 34’ünün hız ihlallerinden, yüzde 16’sının geçiş önceliği kuralı ihlalinden ve yüzde 15’inin ise dönüş kurallarına uymama nedeniyle gerçekleştiğini söyledi. Her yıl ortalama yıllık 8 ila 10 bin kişiyi kazalarda kaybedildiğine dikkat çeken Baştuğ, “Birleşmiş Milletler, 2009 yılında Moskova’da yapılan toplantıda 2020 yılına ilişkin bir eylem planı hazırladı. Kazaların yüzde 50 azaltılması istendi. Biz 2012 yılında ulusal eylem planı hazırladık ve 2020 vizyonunda eğitim, altyapı, denetim ve ilk yardım konularında çalışmalar başlattık.” diye ifade etti. Baştuğ, yapılan eğitim çalışmaları ve denetimler kapsamında 2012 ile 2013 yılının ilk 10 aylık döneminde trafik kazalarında yüzde 8 oranında bir azalma meydana geldiğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü Koordinatörü Dr. Margie Peden de Türkiye’de hızı düşürmek için projeler başlattıklarına ve bunların olumlu sonuçlar sağladığına değindi. Peden, “Bunlardan biri yasalar konulması, yolun yapısına ve trafiğe bağlı olarak hız sınırlarının belirlenmesi. Çok basit mühendislik işlemleriyle hız sorununa çözümler bulabiliyoruz. Hız konusunda bazı sınırlandırmalar olabiliyor. İnsanların davranışlarını değiştirmeyi sağlamamın diğer yanı da sosyal farkındalık oluşturmak.” ifadelerini kullandı. Toplantı sonrasında kampanyanın logosu ve tanıtım filmleri katılımcılara izletildi.

Bakmadan Geçme