Sonbaharda gribe dikkat – Kocatepe Gazetesi

İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfü Akgün, sonbaharda grip hastalığına karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfü Akgün, grip konusunda vatandaşları uyardı, Akgün, 'Havaların soğuması ile birlikte Üst Solunum Yolu hastalıklarından biri olan grip hastalığında da artışlar görülmektedir.Grip, Influenza A, Influenza B ve Influenza C virüslerinin solunum yoluyla insan vücuduna girerek özellikle sonbahar [&hellip]

Sonbaharda gribe dikkat

İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfü Akgün, sonbaharda grip hastalığına karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi

İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfü Akgün, grip konusunda vatandaşları uyardı, Akgün, “Havaların soğuması ile birlikte Üst Solunum Yolu hastalıklarından biri olan grip hastalığında da artışlar görülmektedir.Grip, Influenza A, Influenza B ve Influenza C virüslerinin solunum yoluyla insan vücuduna girerek özellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başında salgınlara neden olan viral bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu hastalık öncelikle bakteriyel bir hastalık olmadığından öncelikle antibiyotiklerle tedavisi mümkün değildir, ortomiksovirida virüs ailesindendir.En önemli özelliği bulaşıcı olmasıdır. Üstelik bulaşıcı hastalık belirtileri ortaya çıkmadan 24 saat önce başlar ve hastalık sona erene kadar devam eder” dedi.
SOĞUK ALGINLIĞI İLE KARIŞMASIN
Soğuk algınlığı ile gribin karıştırılmaması gerektiğini belirten Akgün, “Grip ve soğuk algınlığı genellikle birbiriyle karıştırılır. İkisi de virüs hastalığıdır. Ancak grip soğuk algınlığından daha ağır seyreder. Soğuk algınlığı hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtilerle kendini gösterir. Ancak grip yüksek ateş ve halsizliğe neden olduğundan mutlaka ciddiye alınması gereken ve yatarak tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır” diye konuştu.
TEDAVİ EDİLMELİ
Gribin tedavi edilebilen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Akgün, şu ifadeleri kullandı:
“Uzamamış veya beraberinde ikincil viral veya bakteriyel enfeksiyonlar olmayan klasik grip tedavisi belirtileri yok etmeye yönelik tedavidir. Bunlar istirahat, bol C vitamini, bol su tüketimi, hekimlerce önerilen ağrı kesici ateş düşürücüler, burun kaşıntısı ve hapşırık için antihistaminikler, öksürük var ise öksürük şurubu, burun akıntısı için dekonjestan denilen akıntı giderici ilaçlar verilebilir. Antibiyotik kullanımının bir faydası yoktur. Gripten korunmanın en başta gelen yöntemi grip aşılarıdır. İki tip grip aşısı vardır. En yaygın olarak kullanılan ve ülkemizde de bulunan grip aşısı inaktive (ölü) grip aşısıdır. Grip aşısı özellikle hastalığa yakalanma ve sonrasında oluşabilecek hastalıklar yönünden risk taşıyan Yüksek Risk Grubundaki kişilere faydalıdır. Grip aşısının içeriği her yıl Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenir. Her yıl Eylül sonu -Ekim aylarında tek doz şeklinde yapılmalıdır. Aşı ile koruyuculuk sağlıklı kişilerde yüzde 80’lere varmaktadır. Yaş ilerledikçe koruyuculuk yüzde 50-60’lara inmekle birlikte hastalığın hafif geçirilmesi sağlanmaktadır.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme