Son zanaatkarlar Afyon’lu polisin objektifine yansıdı
Aslen Afyonkarahisarlı olup İstanbul’da polis memuru olarak görev yapan Ayhan Toklu, memleketinde”Kaybolan Renklerimiz Afyonkarahisar’da Son Zanaatkarlar” ismini verdiği kişisel fotoğraf sergisi açtı Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak “Kaybolan Renklerimiz Afyonkarahisar’da Son Zanaatkarlar” isimli serginin açılış kurdelesini birlikte kestiler. Memlekette ilk sergi “Kaybolan Renklerimiz Afyonkarahisar’da Son Zanaatkarlar” isimli [&hellip]
Aslen Afyonkarahisarlı olup İstanbul’da polis memuru olarak görev yapan Ayhan Toklu, memleketinde”Kaybolan Renklerimiz Afyonkarahisar’da Son Zanaatkarlar” ismini verdiği kişisel fotoğraf sergisi açtı
Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak “Kaybolan Renklerimiz Afyonkarahisar’da Son Zanaatkarlar” isimli serginin açılış kurdelesini birlikte kestiler.
Memlekette ilk sergi
“Kaybolan Renklerimiz Afyonkarahisar’da Son Zanaatkarlar” isimli fotoğraf sergisi dün saat 14.00’de Sultan Divani Mevlevihane Müzesinde açıldı. 5 Şubat Pazar gününe kadar açık kalacak olan fotoğraf sergisinde beğenilen fotoğraflar satışta sunulacak. Ayhan Toklu, memleketinde fotoğraf sergisi açmaktan son derece mutlu olduğunu söyledi. El sanatlarında faaliyet gösteren tüm ustaları fotoğraflayarak oluşturduğu bir çalışmayı sergi aracılığıyla paylaştığından söz eden Toklu; “El sanatlarını icra eden ustalarımızın bir kısmı vefat ederken bir kısmı da hayatta. Bu çalışmayı tarihi bir belge oluşturmak ve fotoğraf sanatına katkı oluşturmak için gerçekleştirdik. Belgesel olarak devam eden bir çalışmamız daha var. Onuda önümüzdeki yıllarda yayınlamak niyetindeyiz. Sergimiz 5 Şubat tarihine kadar açık olacak. Yerel kültürel değerlere merak duyanlar ve tüm Afyonluları sergimizi ziyaret etmeye bekli-yoruz. Keçeci, yemenici ustalarımız objektif-lerimize yansıdı. Afyon’da keçecilik kadar yemenicilikte eski bir el sanatıdır. Bunun yanında demirciler, bakırcılar, kalaycılar sayıları azalsada var. Büyük dedelerim içerisinde keçeci vardı. Onlardanda esinlendim. Afyon’da ilk sergimi açtım. İstanbul’da 3 sergi açmıştım. Belediye Başkanımızın desteğiyle bu sergiyi açtık. Bu vesile ile kendilerine teşekkür ediyorum.” Sergide 32 adet fotoğraf bulunuyor.
El sanatları hatırlatılıyor
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının canlandırılmasına katkı sunulmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti. Vali Balkanlıoğlu, bu nedenle fotoğraf sanatçısı Ayhan Toklu’ya teşekkür ederek başarılarının devamını diledi. Balkanlıoğlu, “Fotoğraflarda sergilenen zanaatkarların bazılarının vefat ettiğini öğrendik. Hayatı boyunca mesleklerine emek veren kişileri rahmetle anıyor, hayatta olan zanaatkarlara vermiş olduğu emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.
Fotoğraflarda, Afyonkarahisar’da unutulmaya yüz tutan el sanatlarından yemenici, keçeci, demirci, terzi vb. zanaatkarlar ve ürettiklerine yer veriliyor. Sergi açılışına; Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Hava Meydan Komutanı Hava Kurmay Albay Seyfullah Sönmez, keçe sanatçısı Gülenay Yalçınkaya ve çok sayıda vatandaş katıldı. (Kocatepe)
“Uzakdoğu’dan ithal ayakkabılar yemeniciliği bitirdi”
“Kaybolan Renklerimiz Afyonkarahisar’da Son Zanaatkarlar” adlı fotoğraf sergisinde hazır bulunan yemeni ustası Selahattin Kızıldemir, uzakdoğudan gelen plastik ayakkıbıların yaygınlaşmasıyla yemenilere rağbetin azaldığını söyledi. El emeği göz nuru ince bir işçilikle hazırlanan yemenilerin ayak sağlığı açısından son derece önem taşıdığını ifade eden Kızıldemir, bir yemeninin ortalama 45 ile 50 TL’ye mal olacağını açıkladı. (Kocatepe)