Son Yılların En Meşakkatli Haccı Oldu

Kutsal topraklar, bu yıl 2 milyona yakın Hacı'yı misafir etti. Hava sıcaklığının yüksekliği ve yoğun kalabalığın yanı sıra 'Bireysel Hac' furyasının düzensizliği, Hac vazifesini zorlaştırdı. Mekke sokaklarında adım başı cenaze gözlemlendi

Milyonlarca Hacı’nın Hac vazifesini yerine getirmek için imkanlarını seferber ederek gittiği kutsal topraklar, bu yıl Hacıları çileyle karşıladı. Yüksek hava sıcaklığı, dünyanın her yerinden gelen yüz binlerce Müslüman’ın oluşturduğu kalabalığa bu yıl “Bireysel Hac” turlarının meydana getirdiği düzensizlik de eklendi. Bu düzensizliğe kayıt dışı olarak Mekke ve Medine’ye gidenler eklenince, büyük bir karmaşa meydana geldi.

Türkiye’den de “Bireysel Hac” uygulamalarına katılanların pek çoğu mağduriyet yaşadı. Türkiye’den bu şekilde Hacc’a gidenlerin bir kısmından haber alınamadı; kayıt dışı yollarla kutsal topraklara gidenlerin bir kısmı ise Suud Hükümeti tarafından Mekke’nin dışına çıkarıldı.

Haber

REHBERLİK EŞLİĞİNDE OLMALI

Turizm acentalarının yetkilileri, “Bireysel Hac” yaklaşımı dolayısıyla pek çok kişinin ibadet şartlarını yerine getiremediğini kaydetti. Yetkililer, “Bazı sosyal medya hesapları ‘bireysel Umre ve bireysel Hac yapın’ diye destekliyor ama bu herhangi bir seyahat değil. Bunun ibadeti var, rehberliği var. Hava şartları farklı, iklim şartları farklı. Buraya belirli bir rehberliğin izinde gelinmezse bilhassa idrak yolculuğu yapılacak bir ibadet ‘geldim, gittim’ diyerek yapılırsa ibadetin bir özgürlüğü kalmıyor. İnsanlar zaten yapacaklarını da bilmiyorlar. Gideriz orada öğreniriz diyorlar. Çadır aldık diyorlar paralarını kaptırıyorlar, araba kiraladık diyorlar paralarını kaptırıyorlar. Çok değişik mağduriyetler yaşandı” dedi.

İNANILAMAYACAK FİYATLARA SAHTECİLİK

Belirli bir organizasyon aracılığıyla Hacc’a gitmeyenlerin, Hacılar için Suudi Arabistan Hükümeti tarafından verilen Nusuk kartı ve bilekliklerin yerine sahte Nusuk kartı ve bilekliklerle kutsal topraklarda ibadet etmeye çalıştığını aktaran turizm acentaları, “Bu arada şöyle bir piyasa oluştu: Buradaki normal hacılara bileklik, bir de Nusuk kartı veriliyor. Bu kartlar barkodlu, kart sahibinin hangi grupla ne zaman giriş yaptığı, hangi otelde kaldıkları biliniyor. Sahte bileklik, sahte Nusuk kartı yapanlar oldu. Bu sahte Nusuk kartını sattılar. 300, 500, 1000 dolarlara sahte Nusuk kartı satmaya kalkıştılar. Suud Hükümeti onları yakaladı, hapse attı; bu kartları hazırlayanlara 20 bin riyal ceza yazdı” diye konuştu.

Haber

KONSOLOSLUK DEVREYE GİRDİ

Bireysel Hac dolayısıyla ciddi bir iletişim kopukluğu yaşandığını da belirten yetkililer, “Bireysel turistik olarak Hacc’a gelenler hakkında müthiş bir sıkıntı var. İnsanlar ölmüş, yakınlarının haberlerini bile yok. Bireysel gelmişler, turistik gelmişler, kaçak yollarla Hacc yapmaya çalışmışlar. Kimisi muvaffak olmuş, kimisi muvaffak olamamış. Bireysel geldikleri için, bağlı oldukları kimse de olmadığı için ne hale geldiler, ne yaşadılar, nasıl döndüler bilinmiyor. Böyle birçok olay yaşanıyor. Bununla ilgili Konsolosluk Devreye girdi, haber alınmayan vatandaşlara ulaşılmaya çalışılıyor. Kayıt dışı Hacc’a gelenler yakalandılar, Mekke dışına çıkarıldılar, oteller basıldı, nezarete atılanlar oldu. bizim Afyonlular da mağdur oldu. Ben Mekke’nin sokaklarında adım başı cenaze gördüm, caddeye yatırmışlar araba gelemiyor, ambulans giremiyor. Üzerlerinide örtmüşler. Bu bir kanayan yara, düzenli olması gerekiyor. Münferiden bireysel ve turistik vize ile Hacc’ın kolay bir şey olmadığı, insanların mağduriyetine sebep verdiği bilinmelidir” dedi.

TELEFON DESTEK HATTI KURULDU

Türkiye Cumhuriyeti Cidde Konsolosluğu, Hacc’a giden yakınlarından haber alamayan vatandaşlar için telefon destek hattı kurdu. Konsolosluk’tan yapılan açıklamada “Son günlerde bazı vatandaşlarımızdan Hac vizesi dışında muhtelif yollarla Mekke’ye gelen yakınlarından haber alamadıkları yönünde başvurular alınmaktadır. Söz konusu taleplere anlık müdahale edilebilmesi amacıyla 7/24 aktif olacak telefon destek hattı açılmıştır. Yakınlarına ulaşamayan vatandaşlarımız aşağıdaki destek hattını arayabilirler.

Tel: 00966 53 512 4702 (aynı zamanda WhatsApp hattı)

Vatandaşlarımıza saygıyla duyurulur.” denildi.

Bakmadan Geçme