Son tarih 2 Mayıs – Kocatepe Gazetesi

Makina Mühendisleri Odası Afyonkarahisar İl Temsilcisi Yıldırım Göbel, Enerji Kimlik Belgesi hakkında açıklama yaptı. Göbel, '1 Ocak 2011 tarihinden sonra ruhsatlandırılan yeni binaların yapı kullanma izin belgesi alabilmesi  için  enerji kimlik belgesinin olması zorunludur. Bu tarihten önceki mevcut binalara enerji kimlik belgesi alınması için 2 Mayıs 2017 tarihine  kadar süre tanınmıştır. Yeni binaların Enerji Performansı [&hellip]

Makina Mühendisleri Odası Afyonkarahisar İl Temsilcisi Yıldırım Göbel, Enerji Kimlik Belgesi hakkında açıklama yaptı. Göbel, “1 Ocak 2011 tarihinden sonra ruhsatlandırılan yeni binaların yapı kullanma izin belgesi alabilmesi  için  enerji kimlik belgesinin olması zorunludur. Bu tarihten önceki mevcut binalara enerji kimlik belgesi alınması için 2 Mayıs 2017 tarihine  kadar süre tanınmıştır. Yeni binaların Enerji Performansı Yönetmeliğine göre yapı ve yalıtım standartlarını karşılayabilecek şekilde inşa edilmiş olması ve enerji sınıfının azami C olması gerekmektedir. Ancak mevcut binalar için enerji sınıfı sınırlaması bulunmamaktadır. Yani mevcut binanın enerji sınıfı C sınıfının altında çıkması enerji kimlik belgesinin düzenlenmesine engel değildir” dedi.
ENERJİ KİMLİK BELGESİ NEDİR?
Göbel, şu bilgileri verdi:
“Binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak amacıyla binalar için enerji kimlik belgesi (EKB) düzenlenmektedir. Bu belge; asgari olarak binanın enerji ihtiyacını enerji tüketim sınıflandırmasını, yalıtım özelliklerini, ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir. Enerji Kimlik Belgesine göre tüm binalar A ve G harfleri aralığında bir enerji sınıfına göre sınıflandırılmış olup A verimli binayı, G ise verimsiz binayı tanımlamaktadır. Enerji Kimlik Belgesi düzenlendiği tarihinden itibaren 10 yıl süre ile geçerlidir. Mevcut binalar için; bünyesinde enerji kimlik belgesi uzmanı mühendis veya mimar bulunduran Enerji Verimlilik Danışmanlık Şirketleri enerji kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kılınmışlardır.”

Bakmadan Geçme