'Son semazen', dualarla uğurlandı – Kocatepe Gazetesi
Afyonkarahisar'da, Mevlevilik geleneğini sürdüren önemli kişilerden olan Rıza Sarı, vefat etti. Sarı'nın cenaze namazı, Mevlevi Türbe Camii'nde kılındı 1920 doğumlu olan ve 'son semazen' olarak bilinen Rıza Sarı, hayatını kaybetti. Sarı'nın cenaze namazı, dün öğle namazının ardından Mevlevi Türbe Camii'nde kılındı. Cenaze namazına Sarı'nın yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Rıza Sarı, bir gazeteye verdiği [&hellip]
Afyonkarahisar’da, Mevlevilik geleneğini sürdüren önemli kişilerden olan Rıza Sarı, vefat etti. Sarı’nın cenaze namazı, Mevlevi Türbe Camii’nde kılındı
1920 doğumlu olan ve “son semazen” olarak bilinen Rıza Sarı, hayatını kaybetti. Sarı’nın cenaze namazı, dün öğle namazının ardından Mevlevi Türbe Camii’nde kılındı. Cenaze namazına Sarı’nın yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Rıza Sarı, bir gazeteye verdiği demeçte kendi ile ilgili şu bilgiyi dile getirmişti:
“Hocam Raşid Hoca (Hatip Dede) idi. Kendisinden manevî terbiye aldım. Her sabah namazını Türbe Camii’nde kılardım. Genelde kahvaltıyı da odasında beraber yapardık. Bazen öğle yemeğine davet eder, ‘Mevlevî pilavı’ yapar, bize ikram ederdi. Hocam Mevlevihane’de son çile çıkaranlardan idi. Ayrıca aynı dönemde Hz. Mevlânâ torunlarından Arif Çelebi var idi. Arif Çelebi sohbetlere katılır, Mesnevihan Hüseyin Bayık Efendi’yi büyük bir dikkatle dinlerdi. Sema Hocam Yahya Dede idi. Abdülbaki Gölpınarlı Hoca da zaman zaman Afyonkarahisar’a gelirdi. Konya’da Mevlânâ’yı anma programı için davet edildiğimizde, o yıllarda Türkiye’deki tek sema topluluğu bizdik. Üç yıl art arda Konya’ya davet edildik.” (Kocatepe Haber Merkezi)
RIZA SARI (1918-2014)
Dini ilimleri, Afyonkarahisar Mevlevihanesi’nin son türbedarı Raşid Dede’den (Hatip Hoca) tahsil etti. Özellikle Hüseyin Bayık’ın mesnevi sohbetlerine devam etmesi, Arif Çelebi’ye olan intisabı, maneviyatının şekillenmesinde önemli rol oynadı. Mevlevihaneye olan bağlılığı, Hatip dede ile olan muhabbetini daha artırdı. Sabah namazlarını sürekli Mevlevihane’de (Türbe Camiinde) kılar, Hatip Dede’nin duasını alır, ondan sonra mesaisine giderdi. Sema derslerini, Yahya Dede’den aldı. O dönemlerde Konya’da dahi unutulmuş olan Sema geleneği, Arif ve Hüsrev Çelebilerin önderliğinde Yahya Dede’nin semazenleri vesilesi ile Afyonkarahisar’da devam etmekte idi. Sema geleneğinin Tekke ve zaviyelerin kapatılmasıyla kesintiye uğraması sonucu, 1950’lerin başında Konya’da uzun bir aradan sonra yapılacak olan Sema Törenine, Konya’da semazen bulunamadığı için Afyonkarahisar Semazenleri davet edilir. O dönemden kalan tek semazen olan Rıza Sarı, tarihe tanıklık etmiş saygıdeğer bir Mevlevi büyüğü olarak, önemli şahsiyetler arasında yer almıştır. Abdülbaki Gölpınarlı’nın Afyonkarahisar ziyaretlerinde sürekli yanında bulunan ve Konya Mevlana Dergahı’nın son Hücrenişini Ankaralı Mehmet Dede’nin sohbetlerinde bulunan Rıza Sarı, Türkiye Mevlevihaneleri konusunda çalışmalar yapan akademisyenlere de kaynaklık edecek önemli bilgiler aktararak, geleneğe önemli katkısı olmuştur. (Kaynak: Lokman Derya Solmaz)