• Haberler
  • Genel
  • Son başvuru 26 Şubat’ta – Kocatepe Gazetesi

Son başvuru 26 Şubat’ta – Kocatepe Gazetesi

Defterdar Mustafa Ceylan, Defterdarlık tarafından 2/B arazilerinin satışı ve iadesi işlemlerine 13 Şubat 2013 tarihi itibariyle başlandığını belirtti. Ceylan, ilk yapılan güncelleme ve kadastro tespitleri ile ilgili 2/B taşınmazları için başvuru süresinin 26 Şubat Salı günü sona ereceğini vurguladı Defterdar Mustafa Ceylan, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2. maddesinin b bendi gereğince orman sınırları dışına çıkarılarak [&hellip]

Son başvuru 26 Şubat'ta

Defterdar Mustafa Ceylan, Defterdarlık tarafından 2/B arazilerinin satışı ve iadesi işlemlerine 13 Şubat 2013 tarihi itibariyle başlandığını belirtti.

Ceylan, ilk yapılan güncelleme ve kadastro tespitleri ile ilgili 2/B taşınmazları için başvuru süresinin 26 Şubat Salı günü sona ereceğini vurguladı

Defterdar Mustafa Ceylan, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2. maddesinin b bendi gereğince orman sınırları dışına çıkarılarak Hazine adına tescil edilen taşınmazların değerlendirilmesine yönelik hükümlerinde yer aldığı; 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanunu’nun uygulamasına ilişkin Milli Emlak Genel Tebliğinin 4 Temmuz 2012 tarihli ve 28343 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.
8248 TAŞINMAZ BELİRLENDİ
Bugüne kadar Orman Genel Müdürlüğü ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünce ilde ortaklaşa yürütülen, 2/B Taşınmazları Kadastro ve güncelleme çalışmaları sonucunda il ve bağlı ilçelerinde yaklaşık 8 bin 431 vatandaşı ilgilendiren ve hak sahipliği bulunan 8 bin 248 adet 2/B kapsamında taşınmaz tespit edildi. Konu hakkında bilgi veren Defterdar Ceylan; “Hazine adına kayıtlara alınmış bulunmaktadır. Kullanıcı ve taşınmaz bilgilerini içerir listeler, ilgili taşınmazların bulunduğu mahalle veya köylerin muhtarlıklarında askıya çıkarılarak ilan edilmiş olup, Bakanlığımız Milli Emlak Genel Müdürlüğü internet sitesinde de www.milliemlak.gov.tr adresinde bulunmaktadır. Kanunun yayımından itibaren Defterdarlığımız ve bağlı ilçelerindeki Mal Müdürlüğü personelince, her taşınmazın satışına esas rayiç bedelleri, mahallinde yapılarak satışa hazır hale getirilmiştir.” diye konuştu.
SATIŞ VE İADE 13 ŞUBAT’TA BAŞLADI
Defterdar Mustafa Ceylan, anılan kanun, kanunun uygulamasına ilişkin yayımlanan tebliğ ve Maliye Bakanlığı ile yapılan yazışmalar uyarınca; bundan sonraki başvurular ile satış bedelinin ödenmesine ilişkin kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapma gereği görüldüğünü bildirdi. Ceylan; “2/B Taşınmazlarının satış bedeli peşin veya taksitle ödenebilecek olup, taşınmazların satış bedeli; Hak sahibinin sadece bir adet taşınmazı için, taşınmazın yüzölçümünün 400 metrekareye kadar olan kısmının rayiç bedelin yüzde 50’si, fazlası için rayiç bedelin yüzde 70’i üzerinden hesaplanacak, varsa diğer taşınmazları için ise rayiç bedelin yüzde 70 üzerinden hesaplanarak belirlenecektir. 2/B Taşınmazları için daha önce başvuru bedeli yatırmadan yapılan başvurular ile bundan sonra yapılacak başvurular, başvuru bedeli alınmaksızın geçerli kabul edilecektir. Dolayısıyla kanunda yapılan değişiklikle bundan böyle satışlarda başvuru bedeli alınmayacaktır. Bakanlığımızın Milli Emlak Genel Müdürlüğüne talimatı üzerine Defterdarlığımızca 2/B arazilerinin satışı ve iadesi işlemlerine 13 Şubat 2013 tarihi itibariyle başlamıştır.” dedi.
PEŞİNDE YÜZDE 20 İNDİRİM
Mustafa Ceylan, tebligat tarihinden itibaren satış bedelinin en geç 3 ay içinde; tamamı peşin olarak ödeneceğinin tercih edilmesi durumunda yüzde 20 indirimli olarak, yüzde 50 peşin, yüzde 50 taksitli olmasının tercih edilmesi halinde yüzde 10 indirim yapılacağını belirtti. Tamamı taksitli olarak ödenmesinin tercih edilmesi durumunda indirimsiz ödeme yapılacağını aktaran Ceylan sözlerine şöyle devam etti: “Tercihlerin tamamı faizsiz olarak Belediye mücavir alan sınırları içerisinde 3 yıl ve 6 eşit taksitte, Belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise 4 yıl ve 8 eşit taksitte ödeyebileceklerdir. İlk yapılan güncelleme ve kadastro tespitleri ile ilgili 2/B taşınmazları için başvuru süresi 26 Şubat 2013 tarihinde sona erecektir. Bu süre içerisinde başvuru yapmayan ‘Hak Sahipleri’ doğrudan satın alma ve söz konusu kanunlarla kendilerine tanınan hakları kaybedecekleri için bu süre bitmeden başvurularını yapmaları gerekmektedir.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme