• Haberler
  • Genel
  • Son başvuru 2 Kasım’da – Kocatepe Gazetesi

Son başvuru 2 Kasım’da – Kocatepe Gazetesi

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programı kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi programı tebliğinin 4 Eylül 2012 tarih ve 28401 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği bildirildi. Yatırımcıların tebliğin yayınlandığı tarihten itibaren 60 gün içerisinde gerekli belgelerle birlikte Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekiyor. İl Müdürlüğüne [&hellip]

Son başvuru 2 Kasım'da

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programı kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi programı tebliğinin 4 Eylül 2012 tarih ve 28401 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği bildirildi. Yatırımcıların tebliğin yayınlandığı tarihten itibaren 60 gün içerisinde gerekli belgelerle birlikte Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekiyor. İl Müdürlüğüne son başvuru tarihi 2 Kasım Cuma günü olarak belirlendi.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programı, kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak için, gerçek ve tüzel kişilerin ekonomik faaliyetlere yönelik öz sermayeye dayalı olarak yapacakları projeli yatırımlarını teşvik etmek amacıyla hibe desteği verilmesini sağlayan kırsal kalkınma programı anlamına geliyor.
SABİT YATIRIM PROJELERİNE YÜZDE 50 HİBE DESTEĞİ
Program ile; Doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması amaçlanıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “Dayalı Yatırımların Desteklenmesi programı tebliğinin ile kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlanmaktadır. Program kapsamında tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik olarak; yeni tesislerin yapımı, mevcut tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesi ile kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlara, biyogaz, jeotermal, güneş ve rüzgâr enerjisi gibi alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına, Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesislerine, koyun, keçi ve manda konularında sabit yatırım projelerine yüzde 50 oranında hibe desteği verilmektedir. Bu Tebliğ kapsamında tarımsal ürünlerin üretimine yönelik bir hibe desteği verilmemektedir.” denildi.
TOPLAM 11.442.833,56 TL DESTEK VERİLDİ
Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi programı tebliğinde söz konusu yatırım konularını gerçekleştirmek üzere hazırlanacak proje başvuruları gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılabileceği belirtiliyor. Açıklamanın devamında; “Başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişilerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya diğer kayıt sistemlerine son başvuru tarihinden önce kayıtlı olması gerekmektedir. Başvuru sahibinin, yatırım ilinde yerleşik olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ekonomik yatırımlar için son başvuru tarihinden önce kurulan; Kolektif şirket, limitet şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler ve bunların aralarında oluşturdukları ortaklıklar, tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler ile bunların üst birlikleri, ekonomik yatırım konularına tüzel kişilik olarak başvurabilirler. Ekonomik yatırımlara yönelik proje konularına başvurabilecek gerçek ve tüzel kişilerin idari ve mali açıdan tamamen kamudan bağımsız olması gerekir. Ekonomik yatırımlar için proje başvurularında hibeye esas proje tutarı üst sınırı (KDV hariç) gerçek kişi başvurularında 150.000 TL, tüzel kişi başvurularında ise 600.000 TL olarak belirlenmiştir. Hibeye esas proje tutarının yüzde 50’sine hibe yoluyla destek verilmekte olup, diğer yüzde 50’si oranındaki tutarı başvuru sahipleri kendi kaynaklarından temin etmekle yükümlüdür. Proje bütçesinin KDV (Katma Değer Vergisi) hariç olarak hazırlanması gerekmektedir. Yatırımcıların Tebliğin yayınlandığı 04 Eylül 2012 tarihinden itibaren 60 gün içerisinde gerekli belgelerle birlikte Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekmekte olup, İl Müdürlüğümüze son başvuru tarihi 02 Kasım 2012’dir. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programı kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi programı ile İlimize 2006 yılından bu yana 52 projeye toplam 11.442.833,56 TL hibe desteği verilmiştir.” denildi. (Kocatepe)

Ekmek üreticilerine hijyen eğitimi verildi

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve ATSO işbirliği ile oda toplantı salonunda; ekmek üretimi ve satışında faaliyet gösteren işletmelerin yönetici ve personellerine yönelik mevzuat ve hijyen eğitimi düzenlendi

Toplantının açılış konuşmasını Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap yaptı. İl Müdürü Hüseyin Arap, gıda sektörünün insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, işletmelerin gıda hijyenine dikkat etmeleri gerektiğinden söz etti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, çok sıkı denetimlerin yapılacağını ve tebliğ hükümlerine uymayan işletmelere idari yaptırım uygulanacağını ifade etti. Toplantıda 2012/2 sayılı “Ekmek ve Ekmek Çeşitleri” tebliği ve Üretim yerlerinin hijyen gereklilikleri konularında Mühendis Şenay Turgut, personel hijyeni konusunda ise Veteriner Hekim Bilgehan Engür tarafından sunumlar yapıldı. Yeni düzenlemeye göre ekmeğin gramajı düşerken, tuz miktarı azalacak, kepek oranı ise artacak. Fırın ve bakkal ekmeği ambalajlayarak ya da poşetin içine koyarak tüketiciye verebilecek. Ambalajsız olarak piyasaya arz edilecek ürünler kasap, manav gibi yerlerde satılamayacak. Ekmeğin bakkala taşınması ve tüketiciye sunulmasının tüm aşamalarında hijyen kuralları ihlal edilmeyecek. Ekmek satışı eline eldiven giyen kişilerce yapılabilecek. Kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği, ekşi hamur ekmeği ve ekmek en az 250 gram ağırlıktan başlayarak 50′ şer gram arttırılmak suretiyle piyasaya arzı sağlanacak. Sunumların sonunda eğitime katılan işletme sahipleri ve personellerine sınav yapıldı. Sınavda başarı gösterenlere TSO tarafından sertifika verilecek. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme